Suriye tezkeresine onay!

Suriye'deki son duruma ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi için hükümete verdiği yetki süresinin 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.Meclis Genel Kurulu'nda Başbakanlık tezkeres

Suriye tezkeresine onay!

Suriye'deki son duruma ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi için hükümete verdiği yetki süresinin 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu'nda Başbakanlık tezkeresi görüşüldü. Milletvekilleri tezkere üzerinde görüşlerini beyan etti. Milletvekillerinin konuşmalarının ardından tezkere bir kez daha okundu. Tezkerenin okunduğu sırada muhalefet sıralarından bazı vekiller masaya vurarak protesto etti. Daha sonra tezkerenin okunmasına geçildi. Tezkere okunduktan sonra oylamaya geçildi. Oylamada salt çoğunluk elde edildiği için tezkere kabul edildi.

Tezkere, Suriye'ye ilişkin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılması öngörüldü.

Başbakanlık Tezkeresi üzerine ilk sözü, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş aldı.

MHP/TUĞRUL TÜRKEŞ:  MHP tezkereye milli savunma mekanizmalarımızı etkinleştirmek namına destek vermektedir.

CHP/FARUK LOĞOĞLU: CHP'nin Suriye'de çatışan tarafı destekleme gibi siyaseti olmamıştır. Tarafların hepsi ile görüşmüştür. Türkiye kontrolsüz sığınmacı politikasının yükü ile ezilmektedir.Sığınmacılar sadece kamplarda değil Türkiye'nin her yerinde görünmektedirler. AKP'nin övündüğü sığınmacılar insanca yaşam koşullarına sahipler midir? Türkiye giderek artan yükü hangi kaynaklarla karşılayacaktır. Tezkere metni kitlesel göç hareketine dikkat çekmektedir. Suriyeli sığınmacılar ve vatandaşlarımız arasındaki gerginlik artmıştır. AKP Suriyeli sığınmacılar konusunda köşeye sıkışmış ve çaresizdir. AKP iktidarı insanları mağdur etmektedir. Suriye konusunda çare tezkere değil AKP'nin Suriye politikasını baştan aşağı yenilemesidir. CHP olarak olumsuz oy kullanacağız.

BDP/İDRİS BALUKEN: Yeni yasama yılının savaş tezkeresi ile açılmasını kaygıyla karşılıyoruz. Bugün yapılan şey gayri resmi olarak başlatılan taraf olunan savaş sürecini resmiyete kavuşturma çabasıdır. Bizler Türkiye'nin AKP hükümetinin yapması gerekenin Suriye halklarının özgürlüğünü esas alan politika olduğunu söylemiştik. Bugün etnik ve mezhepsel bölgesel savaşın ayak seslerini işitmek üzereyiz. Tezkereye parti olarak hayır oyu kullanacağız.

AK PARTİ VOLKAN BOZKIR: 3 yıla yakın süredir Suriye'de yaşanan gelişmeler ülkemizin gündeminde yer almaktadır. BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda kabul ettiği kararda saldırıların açık olarak suç olduğu teyit edilmiştir.BM'nin 2,5 yıl geçtikten sonra Suriye konusunda karar almasını mennuniyetle karşılıyoruz. Kimyasal silah kullanımı haziran ayında net olarak ortaya çıkmıştır. Suriye'deki şiddet sarmalı genişlemektedir. Bu süreçte en önemli önceliğimiz vatandaşlarımız ve topraklarımızın muhafaza edilmesidir. AK Parti kuruluşundan bu yana ulusal çıkarlarımızın en üst düzeyde tutulmasına önem vermiştir. Suriye'deki sorun vahim gelişmelere gebe olacak özellikler taşımaktadır. Bu tezkere savaş tezkeresi değildir. Suriye'deki önceliklerimiz barış ortamının sağlanması, Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafazasıdır. Suriye rejiminin barış dilinden anlamadığına hepimiz tanık olduk. Türkiye'nin gerçekleri göz ardı etmeden her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olması önem taşımaktadır.AK Parti olarak  tezkereyi destekliyoruz.

İSMET YILMAZ: BM raporlarıyla Suriye'de kimyasal silah kullandığı teyit edildi. Suriye'deki vahşet kimyasal silah kullanımı ile başlamadığı gibi bunların imhası ile de sona ermeyecektir.  Suriye'de akan kanın durduracak çabayı desteklemeye devam edeceğiz. Barış ve istikrar ortamının sağlanmasına, toprak bütünlüğünü sağlamaya katkı sağlayacağız. Türkiye Suriye'yle ilgili uluslararası toplantıların merkezinde olmuştur. Biz savaş istemiyoruz mevcut savaşı durdurmak istiyoruz. Masum insanı öldüreni ayırt etmeyiz. Biz Esad'ın yanında olmadık. Tezkere olan ihtiyaç artmıştır. Tezkereye destek verilmesi ülke çıkarlarına katkı sağlayacaktır.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler