Suriye Sınırında uçak düşürüldü!

Hava Kuvvetleri kaynakları, Türkiye-Suriye sınırında bir uçağın Suriye tarafında Türkmen Dağı'na yakın bir bölgede düştüğünü doğruladı.   Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşen uçağın pilotları paraşütle atladı.   CUMHURBAŞK

Suriye Sınırında uçak düşürüldü!
Hava Kuvvetleri kaynakları, Türkiye-Suriye sınırında bir uçağın Suriye tarafında Türkmen Dağı'na yakın bir bölgede düştüğünü doğruladı.
 
Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşen uçağın pilotları paraşütle atladı.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI KAYNAKLARI AÇIKLADI
 
Cumhurbaşkanılığı kaynaklarının yaptığı açıklamada, "SU 24 tipi Rus uçağı Türk jetlerince düşürüldü. Rus uçağı angajman kuralları çerçevesinde düşürüldü." ifadeleri kullanıldı.
 
 
TSK ise şu açıklamayı yaptı:
 
"24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur"
 
RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA
 
Rus Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, "Uçağın tüm uçuş boyunca Suriye sınırları içerisinde olduğunu kanıtlayabiliriz"
 
Açıklamada, "Uçak bütün uçuşu boyunca kesinlikle Suriye sınırları içinde kalmıştır" denildi. Bu uçuşun da objektif kontrol araçları tarafından kaydedildiği vurgulandı.
 
PUTİN ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
 
Türkiye-Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.
 
KREMLİN: ÇOK CİDDİ BİR OLAY
 
Kremlin Sözcüsü yaptığı açıklamada "Olay çok ciddi ama sonuç çıkarmak için erken" ifadesini kullandı.
 
Olayın ardından Kremlin'den ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesini ‘çok ciddi bir olay’ olarak tanımladı, ancak ‘resmin tamamı ortaya çıkmadan’ konuyla ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.
 
Peskov, SU-24 uçağının Suriye’de düşme nedeninin kesin olarak saptanana kadar beklenmesi çağrısında bulundu.
Uçağın düşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yarın gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyaretini nasıl etkileyeceği konusunda ise yorum yapmayan Peskov, “Bunu Dışişleri Bakanlığı’na sorun” yanıtını verdi.
 
1-721.jpg
 
NATO: TEMAS İÇERİSİNDEYİZ
 
NATO basın sözcüsü yaptığı açıklamada Türk yetkililerle temas içerisinde olduklarını ifade etti.
 
Rus güçlerinin paraşütle atlayan pilotları kurtarmak için harekete geçtiği iddia ediliyor.
 
Düşen uçağın parçalarının savrulduğu Yayladağı'nın Dutlubahçe Köyü'nde iki Türk köylü yaralandı. Yaralılardan Mahmut Horoz'un ameliyata alındığı, diğerinin durumunun iyi olduğu belirtildi.
 
CUMHURBAŞKANI'NINDAN BİR DİZİ TELEFON GÖRÜŞMESİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi olayını takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi. Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi"
 
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU BİLGİ ALDI
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile bir araya gelerek bilgi aldı. Başabakan'ın talimatıyla Dışişleri Bakanlığı, NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunacak.
 
RUS HELİKOPTERLERİ DÜŞEN UÇAĞI ARADI
 
İki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus uçağını aradı.
 
Bayırbucak bölgesi Ağcabayır köyü kırsalında iki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus savaş uçağını ve pilotlarını aradı. Bölgede yaşayan köylüler tarafından cep telefonuyla görüntülerdi.
 
Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye sınırına yaklaşan iki savaş uçağının uyarıldığını ve bu uçaklardan birinin vurularak düşürüldüğünü söyledi.
 
TSK İZ ANALİZİNİ YAYINLADI
 
Genelkurmay Başkanlığı, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada ise, "24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur" ifadelerini kullandı.
 
241120151218035879127_2.jpg
 
TÜRKMEN KOMUTANI: BİZ VURDUK
 
Türkmen Komutan Osman Salih, Habertürk’ün yayınına katılarak düşürülen uçağı kendilerinin vurduğunu savundu. Salih, bu iddiayı şu sözlerle anlattı:
 
“Düşen uçağı Türkmen güçleri vurdu. Rus uçaklarından birini uçaksavarla vurduk. Pilotlar uçağın içinden yanarken ormana atladılar.  Şimdi de uçakları arıyoruz. Şu anda pilotların yerlerini bulduk. Birazdan yanımızda esir olacak. Şu an takipteyiz. İki helikopter pilotları almak istiyorlar.”
 
TÜRKİYE NOTA VERMİŞTİ
 
Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem