Sultanahmet patlamasını kim yaptı? IŞİD, DHKP C PKK mı? bu örgütler kim?

Sultanahmet Meydanı'nda patlama meydana geldi. Ancak şuan itibariyle patlamayı henüz kimse üstlenmedi Valilikten yapılan açıklamaya göre; patlamada 10 kişi öldü 15 kişi de yaralandı.. Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen 3 yaral

Sultanahmet patlamasını kim yaptı? IŞİD, DHKP C PKK mı? bu örgütler kim?

Sultanahmet Meydanı'nda patlama meydana geldi. Ancak şuan itibariyle patlamayı henüz kimse üstlenmedi

Valilikten yapılan açıklamaya göre;

patlamada 10 kişi öldü 15 kişi de yaralandı..

Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen 3 yaralıdan 1'i Norveç, 2'si Alman vatandaşı

HASTANEYE KALDIRILAN YARALILARDAN 1'İ HAYATINI KAYBETTİ

Sultanahmet'teki patlamada yaralanıp Haseki Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 1'i hayatını kaybetti. Hastaneye olay yerinden toplam 5 yaralının getirildiği, bunlardan 1'i ağır 4 kişinin tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Polisin olay yerindeki incelemeleri sürüyor. Öte yandan canlı bomba saldırısı ihtimalinin ağırlık kazandığı patlamanın yaşandığı yere ceset kabin ve çadırı istendi.

IŞİD KİMDİR?

Irak savaşının ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El-Kaideye bağlılığını ilan eden grup, El-Kaide ismini aldı. Bu örgüt, Katbiyan Ansar el- Tevhid vel sunnah, Jund el-sabaha adlarında farklı isyancı gruplardan oluştu ve onların desteğini aldı. Hedefinde Irak ve Levant’te Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefi vardır. 2014 yılında 8 aylık bir güç mücadelesinden sonra el- Kaide Işid ile bütün bağlarını kestiğini duyurmuştur.

sultan-ahmet-patlama-ani-1-001.jpg

ETKİNLİK GÖSTERDİĞİ BÖLGELER

IŞİD'i meydana getiren gruplar, Irak Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak’ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik göstermiştir ve Bakuba’yı başkent ilan etmiştir. Hala devam eden Suriye iç Savaşı’nda Suriye’nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir. İslam Devleti, binlerce sivil Iraklı, Irak hükümet üyeleri ve onların uluslararası müttefiklerinin ölümlerinden sorumlu tutulmaktadır.  2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri, bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladıysa da IŞİD emiri Ebu Bekir el-Bağdadi, bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Nisan 2013 ile birlikte Işid, Suriye'nin kuzeyinde hızlı bir şekilde askerî güç kazanmaya başladı ve bu bölgedeki en güçlü gruplardan biri oldu. Suriye'de etkin olduğu bölgelerde şeriat kanunlarını icraya başladı ve rakip gördükleri askerleri, yabancı gazetecileri, yardım kuruluşlarına üye insanları sürgüne gönderdi veya hapsetti.

EBU BEKİR EL-BAĞDADİ KİMDİR?

Dr. İbrahim adıyla da bilinen Ebu Bekir el-Bağdadi, Irak Şam İslam Devletinin kurucusu ve lideridir. Bağdadi, Irak Savaşı esnasında Irak’ta El-Kaide’ye bağlı örgütün temellerini attı. Suriye'de çıkan iç savaş ile birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013’te El-Nusra cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti adı altında birleştirdiğini ilan etti. 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti. Ebu Bekir el-Bağdadi Irak Savaşı esnasında Irak'ta el-Kaide 'ye bağlı örgütün temellerini attı.

sultan-ahmet-patlama-ani-001.jpg

Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'ye durumu iletti. 2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat IŞİD emiri Ebu Bekir el-Bağdadi bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi'ne bağlı yabancı militanların %80'ini kontrolü altına aldı.

4 Ekim 2011'de  ABD  Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. Bunun yanında el-Kaide lideri el Zevahiri'nin başına ise 25 milyon dolar ödül kondu. 2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki Işid’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise Işid’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyrizor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu. 5 Kasım 2014'te Forbes'in "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesine girdi.

IŞİD'IN FİNANSAL GÜCÜ

RAND araştırma şirketinin, Irak El-Kaidesi ve Irak İslâm Devleti'ne ait ele geçirilen 200'den fazla belge, harcama raporu ve benzeri döküman analiz edilerek yapılan araştırmada; 2005 ile 2010 arası örgüte dışarıdan yağılan bağış oranı sadece %5 idi. Geri kalan operasyonel bütçe açığı Irak içinde karşılandı. Örgüte bağlı birimlerin kaçırma, alıkoyma, rehin alma ve diğer aktivitelerden elde ettikleri gelirin %20'sini grup merkezine göndermek zorunda olduğu belirlendi. Yüksek rütbeli komutanlar bu gelirleri yeni saldırılar gerçekleştirilebilmesi için yerel veya bölgesel birimlere aktarır. Kayıtlar Irak İslâm Devleti'nin nakit para açısından Musul'daki üyelerine bağımlı olduğunu gösterir.

sultanahmet-patlamaa.jpg

2014'ün ortalarında, Irak istihbarat birimlerinin bir IŞİD ajanından edindiği bilgiye göre örgütün 2.000.000.000 dolarlık finansal gücü var. Bu servetin büyük çoğunluğunun Musul Merkez Bankası'ndan çalınan paralar ve altınlar olduğu belirtilir.

IŞİD rutin olarak rehin alma eylemleri gerçekleştirir. Bunların çoğunluğunu tır şoförleri oluşturur. Banka soygunu başka bir gelir kaynağıdır. Örgütün Körfez ülkelerinden yüksek miktarlarda bağış topladığı da iddia edilir. Hem İran hem de Irak, Suudi Arabistan ve Katar'ı IŞİD'i finanse etmekle suçladı.Suriye ve Irak'a gönderilen uluslararası yardımların IŞİD tarafından kullanıldığı rapor edildi.

PKK KİMDİR?

Terör örgütüdür. Kürdistan İşçi Partisi (Kürtçe: پارت ی کار که‌رێن ی کوردستان, Partiya Karkerên Kurdistanê) veya Kürtçe isminin kısaltmasıyla PKK, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için askeri hedefleri, köy korucuları ve sivillerekarşı stratejik ve sansasyonel eylem yapan yasadışı silahlı terör örgütüdür. KADEK (Kürtçe: Kongreya Azadî û Demokrasiya Kurdistanê, Türkçe: Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi) ve Kongra-Gel (Halk Kongresi) isimlerini de kullanmıştır. PKK, “Kuzey Kürdistan kurtarıldığında, Kürdistan’ın diğer parçalarının da kurtarılacağına” inandığını ve hedefinde hâlâ bağımsız bir Kürdistan fikrinin olduğunu açıklamıştır. 1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, Marksizm-Leninizm üzerine kuruludur.  Çok sayıda çocuk öldürmüştür.

Bazı politikacı ve yazarlara göre, PKK, eylemleri için bazı Marksist-Leninist örgütler ile işbirliği yapmıştır. Bununla birlikte PKK'nın bazı ülkelerden maddi, manevi ve politik destek gördüğü öne sürülmektedir. Eylemlerinin finansmanının büyük bir kısmı yurt dışından sağlanmaktadır

DHKP C KİMDİR?

30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan yasadışı Marksist-Leninist partidir.  Parti (DHKP) siyasal faaliyetler ve propagandadan, Cephe (DHKC) ise askeri örgütlenme ve silahlı eylemlerden sorumludur. Yaptığı eylemlerde hep sivil vatandaşları öldürmüştür. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem