Su tasarrufunda yeni dönem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü özellikle su kıtlığının yaşandığı kurak yaz mevsimlerinde atık suları tekrar kullanmak için çalışma başlattı. Atıksuların atık olmaktan çıkacağı proje ile arıtılan sular zirai sulamada kullanılacak.

Su tasarrufunda yeni dönem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü özellikle su kıtlığının yaşandığı kurak yaz mevsimlerinde atık suları tekrar kullanmak için çalışma başlattı. Atıksuların atık olmaktan çıkacağı proje ile arıtılan sular zirai sulamada kullanılacak. Bu kapsamda ilk proje ise Afyonkarahisar’da hazırlanıyor.

Türkiye su fakiri olmamakla birlikte su zengini bir ülke konumunda da yer almıyor. Ziraat ve su sektörünün su kıtlığını gidermek konusunda büyük bir çaba harcadığı Türkiye’de, bu konuda arıtılmış atıksu önemli bir ilgi alanı olarak ortaya çıkıyor.

İLK UYGULAMA AFYONKARAHİSAR’DA

Hollanda ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla projelendirilen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “Arıtılmış Evsel Atıksuların Tarımda Kullanımı” projesi Afyonkarahisar’da gerçekleştiriliyor.

Proje, Hollanda tarafından sağlanan 750 bin Euro hibe ve Afyonkarahisar Belediyesinin katkıları ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Birliği tarafından işletilen atıksu arıtma tesisi atıksuları tarımsal sulamada yeniden kullanılmak üzere temizlenecek. Yeni teknolojiler uygulanacağı ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan proje ile su kaynakları üzerindeki önemli bir baskı ortadan kaldırılacak.

TOPLAM SU TÜKETİMİNİN YÜZDE 70’İ ZİRAİ SULAMADA KULLANILIYOR

Türkiye’de, tarım sektörünün su ihtiyacı toplam su tüketiminin yüzde 70’ine ulaşıyor. Bu çerçevede, tarım sektöründe atıksuların tarımsal sulama maksatlı tekrar kullanımı uygulamaları yeterli olmadığı gibi iklim değişikliği sebebiyle kuraklığın yaşandığı son günlerde, yetersiz su kaynakları göz önüne alındığında atıksuların geri kazanım uygulamalarının önemi daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Atıksuların Arıtılması, Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımına Önemli Bir Katkı Sağlayacak”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise atıksuların geri kazanımıyla kısıtlı olan su kaynaklarının ekolojik, estetik ve ekonomik açılardan korunmasının temin edileceğini ifade etti.

Atıksuların arıtılması ve tarımsal sulamada kullanılması durumunda köylülerin tarımsal faaliyetlerinin çeşitleneceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle konuştu:

“Atıksuların arıtılması ekonomik bir getiri sağlayacak olmasının yanında son yıllarda önemli hale gelen su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına da önemli bir katkı sağlayacak. Proje dahilinde arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı sonucu suyun bir katma değer olarak ele alınması sağlanacak. Sağlanan ekonomik katkı sonucu ülkemizde gerçekleştirilen arıtma teknolojilerine dair yatırımların çeşitlenerek bu yatırımlarda suyun yeniden kullanımına dair seçeneklerin de göz önüne alınması teşvik edilecek”

Prof. Dr. Eroğlu, projelerden elde edilen sonuçların yaygınlaştırılması sayesinde mevcut su kaynaklarının daha verimli kullanımının da temin edileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem