SPK'dan Gezi'ye ikinci dalga

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği spekülatörler için başlattığı incelemenin kapsamını genişletti. Borsadaki para çıkışlarını mercek altına alan SPK'nın aracı kurumlardan istediği bilgiler geçen hafta gelmeye baş

SPK'dan Gezi'ye ikinci dalga

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği spekülatörler için başlattığı incelemenin kapsamını genişletti. Borsadaki para çıkışlarını mercek altına alan SPK'nın aracı kurumlardan istediği bilgiler geçen hafta gelmeye başladı.

KURUMDA ÖZEL BİRİM KURULDU

Gelen her bir ihbar ve şikâyeti dikkate alan SPK, internet sitelerinde yapılan yorumları dahi inceliyor. SPK yetkilileri, inceleme için özel bir ekip oluşturulduğunu belirterek, "Çok kapsamlı bir inceleme yapılıyor. İçinde yabancılar da var.
İncelemeler yaklaşık iki ayı bulur" dedi.

20 Mayıs-19 Haziran tarihlerinde görev yapan personelin kimlik bilgileri, söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşme kayıtları SPK'ya gelmeye başladı. Kurum, bu dönemde çıkan tüm araştırma raporlarını, gün içindeki müşteri bilgilendirme notlarını, kişisel olarak gönderilen yorum, analiz ve bilgileri tek tek incelemeye başladı.
Kurum, yapılan işlem ve analizlerin hukuk dışı olup olmadığına bakıyor.
SPK'nın bankacılık sektöründen de bilgi istediği öğrenildi.

Gezi olayları için SPK'da özel bir birim de kuruldu. Özellikle yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği, internetle iletilen tüm 'chat log' kayıtları da bu kapsamda inceleniyor. SPK yetkilileri çok kapsamlı bilgi talep edildiği için kayıt akışında gecikme olduğunu belirterek, "Çapraz bir denetim söz konusu. Her türlü ihbar, şikâyet dikkate alınıyor. İnternette yapılan yorumlara dahi bakılıyor" dedi.

İLK TESPİTLER ŞAŞIRTMADI

Gezi eylemleri sırasındaki sermaye hareketlerine yönelik ilk tespitlere dikkat çeken yetkililer, "Olayların en yoğun olduğu dönemde yatırımcılar ve piyasa oyuncuları üzerinde bazı dezenformasyon çabaları yapıldığı görülüyor.
Türkiye'deki gelişmeleri yabancı yatırımcıya bilinçli bir şekilde yanlış aktarma yönündeki girişimlere bakılıyor" yorumunu yaptı.

Başbakan'a rapor sunulacak

SPK raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hazırladığı bilgilerle birleştirilecek.

Çalışma Başbakanlık'a iletilecek. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, hukuk dışı olduğu düşünülen işlemlerin yüzde 1-2 seviyesinde olduğunu söylemişti. Gezi'den sonra harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü'nün incelemelerinde de ilginç detaylar ortaya çıktı. Eylemleri organize eden kişilerin hesaplarına yurtdışından milyonlarca dolarlık para girişi yapıldığı saptandı. 15 kişinin hesabına para yatırıldığı tespit edildi.

BDDK DA FATURAYI ÇIKARIYOR

BDDK'nın da bankalara yönelik incelemesini bayramdan sonra açıklaması bekleniyor. BDDK yetkilileri, "Gezi olayları sonrasında gelen şikâyetlere yönelik veriler ortaya çıkıyor.
Bu konuda itinalı davranılıyor. Bazı bankaların borcu kapatmadığı, ilave para istediği, kesinti yaptığı şikâyetleri geliyor. Bu konuda kesilmiş cezalar da var. Veriler o dönemdeki şikâyetlerin detaylarını ortaya çıkaracak" değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler