'Sözleşmeli Er'e bakanlar itiraz etti

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözleşmeli er modeline Çalışma ve Maliye Bakanları'nın bazı itirazlarının olduğunu, 10 gün içinde de düzeltmelerin yapılacağını söyledi.Gönül, Vestel Savunma ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uzun süren sözleşme müz

'Sözleşmeli Er'e bakanlar itiraz etti

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözleşmeli er modeline Çalışma ve Maliye Bakanları'nın bazı itirazlarının olduğunu, 10 gün içinde de düzeltmelerin yapılacağını söyledi.

Gönül, Vestel Savunma ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uzun süren sözleşme müzakerelerinin ardından “Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi Sözleşmesi”, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda düzenlenen törende imzalandı.

Bakan Gönül, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gönül, bir soru üzerine, Sözleşmeli Er Sistemi ile ilgili tasarının dün Bakanlar Kurulu'nda yeniden ele alındığını ifade ederek, “Çalışma Bakanımızın ve Maliye Bakanımızın bazı itirazları oldu. Çünkü yeni bir sistem geliyor. Biz de bu itirazları makul görerek, üzerinde çalışalım dedik. Sistem ne kadar çok tenkit edilirse, konuyu bilen insanlar tarafından bize o kadar faydalı olur. Zannediyorum bir hafta 10 gün içerisinde son şeklini vermiş olacağız” dedi.

SÖZLEŞMELİ ER MODELİNİN DETAYLARI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül daha önce yaptığı açıklamada sözleşmei Er Tasarısının detaylarını açıklamıştı.

İşte Bakan Gönül'ün verdiği bilgilere göre sözleşmeli er modelinin ayrıntıları:

Sözleşmeli erlerin sayısı ilk etapta 50 bin olacak.

15 aylık normal askerliğini yapanlardan, isteyenler sözleşmeli erlik için başvurabilecek.

İköğretim mezunu olmak bu statü için yeterli.

Sözleşmeli erler, muharip sınıftan olacak. Bunlar terörle mücadele öncelikli olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde görev yapabilecek.

1500 LİRA MAAŞ

1500 lira civarında bir temel maaşları olacak. Ayrıca operasyon maaşlarına ek olarak operasyon tazminatı alacaklar. Operasyona çıktıklarında maaşlarına bir tazminat eklenecek. Böylece 2 bin lira civarına yükselebilecek. Ayrıca maaş enflasyona göre artacak.

Normal SSK’lı olacaklar. Sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Çalıştıkları süre emeklilik sürelerine sayılacak

ASGARİ ÜÇ YIL

Sözleşme süresi asgari üç yıl olacak.

Süresi dolduğunda karşılıklı karar verilmesi halinde sözleşme yenilenecek

AYRILIRKEN TAZMİNAT ÖDENECEK

Sözleşmeli erlerin baremle ve TSK kariyeriyle ilişkileri olmayacak, sözleşmenin sonlanmasıyla ayrılacak olan bu erlere belli bir tazminat ödenecek.

ER OLACAKLAR

Er elbisesi giyecekler. Kışlada yatacaklar. Karavandan yiyecekler. İzinli günleri dışında evlerine gitmeyecekler. Belki bazıları onbaşı olabilecek, ancak genel kariyerle ve askeri personel ödemeleriyle, baremle ilişkilendirilmeyecekler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler