Soyuyoruz ama utandırmıyoruz!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün cezaevlerindeki çıplak aramalara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Ergin, sohbet sistemine odaklı infaz sistemi yerine, hükümlü ve tutukluların sosyalleşmesi için sohbet dahil tüm or

Soyuyoruz ama utandırmıyoruz!
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün cezaevlerindeki çıplak aramalara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Ergin, sohbet sistemine odaklı infaz sistemi yerine, hükümlü ve tutukluların sosyalleşmesi için sohbet dahil tüm ortak alan etkinliklerinin artırılmasına yönelik olarak çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Ergin, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin olarak şunları kaydetti:
 
“2013 yılı Mart ayı içinde, 7 ceza infaz kurumundaki terör suçlarından hükümlü ve tutuklu bulunan toplam 24 kişinin; 17 ceza infaz kurumundaki diğer suçlardan hükümlü ve tutuklu bulunan toplam 21 kişinin açlık grevi yaptığı, 29 Nisan itibarıyla terör suçundan hükümlü ve tutuklu olanların eylemlerine son verdiği anlaşılmıştır.”
‘Kitap sınırlaması yok’
 
Ergin, halen bazı F tiplerinde uygulanan kitap sınırlamasına ilişkin olarak, “Halihazırda odalarda bulundurulabilecek kitap sayısına ilişkin bir sınırlama bulunmadığı anlaşılmıştır” yanıtını verdi.
 
Ergin, “2002 ila 2013 yılları arasında keyfi muamele iddiaları ile ilgili olarak, hükümlü, tutuklu ve yakınları ile çeşitli merciler tarafından bakanlığımıza intikal eden başvurular üzerine toplam 6 bin 871 kişi hakkında işlem yapıldığı; tüm şikâyetlerin işleme alındığı; personel hakkında adli yönden ilgili cumhuriyet başsavcılıklarınca, idari yönden ise yetkililerce kanuni gereğinin yerine getirildiği anlaşılmıştır.
 
Kurum idaresi uygulamalarına karşı en çok, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından şikâyetler yapıldığı anlaşılmıştır” dedi.
 
‘Uygun görürse çıplak arama’
Ergin, çıplak aramaya ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Çıplak arama olarak tabir edilen arama çeşidinin, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 46. maddesinde düzenlediği ve istisnai durumlarda başvurulduğu; bu aramanın, hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin bulunması ve kurum müdürünün uygun görmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde anılan mevzuatta belirtilen usule göre ve hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde yapıldığı anlaşılmıştır.”
 
 
CHP Cezaevi Komisyonu’nun raporu Bakan’la çelişiyor
 
Ergin’in çıplak aramaya ilişkin “utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde” vurgusuna karşın kamuoyuna yansıyan tüm örnekler aksini gösteriyor. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevini İnceleme Komisyonu’nun Kocaeli Açık Cezaevi raporunda adı saklanan bir mahkumun, “İzinden her gelişimizde çıplak arama yapılıyor. Bazen izinden döndüğümde regl oluyorum. Pedimizi dahi çıkarttıkları için bu zamanlarda çıplak arama tam bir işkence haline geliyor benim için” sözleri yer aldı.
Heyetin Şakran Cezaevi’nde Gezi tutuklularıyla yaptığı görüşmeye ilişkin hazırladığı raporda üniversite öğrencisi Elif Kaya’nın “15 kişilik müdahale ekibi geldi. Hayatımda onurum hiç bu kadar kırılmamıştı. 30 tane el vardı üzerimde. Çıplak arandım ve bu çok ağırıma gitti” dediği belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler