Soylu: "Yaylalar elimizden gidiyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Doğu Karadeniz'de yaylalardaki kaçak yapılaşmaya ilişkin, "Yaylalar elimizden kaçıyor. Bu bizim sorumluluğumuzdur. Bir yerde bu işi bir durdurmak lazım. Yoksa bizim en önemli doğal zenginliğimiz elimizden

Soylu: "Yaylalar elimizden gidiyor"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Doğu Karadeniz'de yaylalardaki kaçak yapılaşmaya ilişkin, "Yaylalar elimizden kaçıyor. Bu bizim sorumluluğumuzdur. Bir yerde bu işi bir durdurmak lazım. Yoksa bizim en önemli doğal zenginliğimiz elimizden uçup gidecek ve biz buna bakıp duracağız. Bizden sonra gelen nesiller bizi suçlayacaklar" dedi. 
 
Bakan Soylu, beraberindeki Vali Abdil Celil Öz, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi'yi makamında ziyaret etti. 
 
Çebi'den ilçedeki yatırımlara ilişkin bilgi alan Soylu, burada yaptığı konuşmada, bütün siyasi çerçeveleri ve idari yapısıyla Trabzon açısından gelecek 4 yılın verimli geçmesi için kolları sıvadıklarını belirtti. 
 
Ellerindeki imkanlar ve güç çerçevesinde gerekli yatırımları yapacaklarını anlatan Bakan Soylu, "Belki bu söylediğim hemşehrilerimizi üzecek ama hep böyle yüksek müjdeler vermeyeceğiz. Bazen kendimize ve geleceğimize ait tedbirler almak zorundayız çünkü gelecek bizim sorumluluğumuzdadır ve bu sorumlulukla hareket etmek durumundayız" diye konuştu.
 
img-20160123-wa0000.jpg
 
"Biz şu anda yaylalarda her istediğimiz yere han kuruyoruz" 
 
Soylu, Doğu Karadeniz'deki yaylalarda yaşanan kaçak yapılaşmaya işaret ederek, şunları söyledi: 
 
"Yaylalar elimizden kaçıyor. Bu bizim sorumluluğumuzdur. Bir yerde bu işi bir durdurmak lazım. Yoksa bizim en önemli doğal zenginliğimiz elimizden uçup gidecek ve biz buna bakıp duracağız. Bizden sonra gelen nesiller bizi suçlayacaklar. Burada her bir birim, kendi adına sorumludur ve yetkilidir. Bundan sonra yayla evi yapma konusunda bir yasaklayıcı tedbir ortaya koyuyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Planlayamadığınız, ölçüsünü koyamadığınız, nereye gideceğini bilemediğiniz bir sürecin peşine takılmış hep beraber gidiyoruz." 
 
Yaylalardaki kaçak yapılaşma konusunda akıllarının ermediği meselelerin kulaklarına geldiğini aktaran Bakan Süleyman Soylu, "Devletin arazisi üzerinde yapılan tasarruflar, satışlar, gayri menkul ve arsa satışları ve bunların üzerinden gerçekleştirilenler... Bunların her birisi bizim için geleceğe ait bir sorumluluk ortaya koymaktadır. Onun için 2016-2017'de bu işlere bir bakacağız" diye konuştu. 
 
img-20160123-wa0001.jpg
 
Soylu, yaylalardaki kaçak yapılaşmalar konusunda büyükşehir belediyelerinin ve kaymakamlıkların net tedbir alacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Bu süreçte Trabzon'un yaylalarında bir yapı yapılmaması hususunda ortak aklı ortaya koyuyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Yoksa bizim en büyük zenginliğimiz olan yaylalarımız elimizden gidecek. Yapılan yapıldı, şimdi bir durup bakacağız ne yapılıyor. Bizde isteriz ki yöresel mimarimize uygun, kendi eski yayla geleneğimize, göreneğimize uygun düzen oluşturulabilsin ama güzel bir söz var, 'her istediğin yere han kurulmaz.' Biz şu anda yaylalarda her istediğimiz yere han kuruyoruz. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz." 
 
img-20160123-wa0002.jpg
 
"Yaylalarda kaçak yapılaşmayı ticarete dönüştürenler var" 
 
Yaylalardaki doğal yapının korunması gerektiğine dikkati çeken Soylu, "Yaylada ev yapmak isteyen hemşehrilerimiz bize küsüp darılabilirler ama sabırlı olacaklar. Biz onların imkanlarını daraltıyor değiliz. Tam tersi onların daha iyi şekilde gelecekte çocuklarına bırakacakları bir doğayı hem de yapabileceklerini en iyi şekilde temin için böyle bir değerlendirme yapıyoruz. Yerden pıtrak gibi yayla bitiyor. Böyle bir şey kabul edilebilir ve yönetilebilir değildir. Bu konuda tedbir almakla mükellefiz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Soylu, geçmişte yaylada ev yapılmadan önce yayla, köy ve ilçenin bu konuda ortak bir karar aldığını ancak günümüzde böyle bur durum olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı: 
 
"Yaylalarda 300 metrelik hangarlar yapıyor, onunla yarışmak için başka bir tane daha yanına yapıyor ve bunu bir şekilde büyütmeye çalışıyoruz. Yaylalar bizim en temel mirasımızdır. Bu mirası korumakla mükellefiz. Bir taraftan 'turizm' diyor, bir taraftan doğayı ve en temel nimetimiz olan yaylalarımızı ölçüsüz şekilde geliştirip farklılaştırıyoruz. Herkes sabırlı olsun, kurallar oluştuğunda bir sonuç üretilecektir ama şu anda yaylalardaki yapılaşmaya bir 'dur' demek lazım. Yaylalarda kaçak yapılaşmayı ticarete dönüştürenler var." 
 
Bakan Süleyman Soylu, beraberindekilerle daha sonra AK Parti Araklı İlçe Başkanlığını ziyaret etti.
 
img-20160123-wa0003.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler