Şırnak'a savcılık el koydu!

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti, dün Irak sınırındaki bombalama olayıyla ilgili soruşturma başlattı. Kuzey Irak’tan katırlarla kaçak mazot ve sigara getirirken terörist zannedilen köylülere düzenlenen hava operasyonunda, yaş

Şırnak'a savcılık el koydu!

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti, dün Irak sınırındaki bombalama olayıyla ilgili soruşturma başlattı. Kuzey Irak’tan katırlarla kaçak mazot ve sigara getirirken terörist zannedilen köylülere düzenlenen hava operasyonunda, yaşları 16 ile 20 arasında değişen 35 köylü hayatını kaybetmişti.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, başsavcılık, Uludere'de sınıra yakın Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesinde meydana gelen olaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlattı.

Şırnak Valiliği Kriz Merkezi, “Irak'ın ilimiz Uludere ilçesine yakın sınırında gerçekleştirilen hava harekatı sonucunda 35 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin yaralandığını bildirmişti.

OTOPSİ TAMAMLANDI

Irak'ın Uludere sınırına yakın kesiminde  meydana gelen olayda hayatını kaybeden 35 kişinin otopsi işlemi yapıldı. Irak'ın Uludere sınırına yakın kesiminde önceki gece meydana gelen olayda  hayatını kaybeden 35 kişinin cenazesi, Uludere Devlet Hastanesi'nde Malatya ve  Diyarbakır Adli Tıp Kurumlarından getirilen uzmanlar tarafından yapıldıktan sonra Yeşilyuva camisine getirildi.

Olayda yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda BDP'li de camiye geldi.  Cenazelerin kılınacak namazının ardından Gülyazı köyüne götürülerek, burada toprağa verileceği belirtildi.

KILIÇDAROĞLU: HÜKÜMET ÖZÜR DİLEMELİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Halk özgürce haber alamıyor. 35 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Hala hükümetten bir söz yok. Nasıl bir hükümet ile karşı karşıyayız. AKP sözcüsü konuşuyor ve hükümetten söz yok. Hükümetin derhal özür dilemesi lazım. Hükümetin o bölgeye bakan göndermesi lazım. Hükümetin o yurttaşların ailelerinden özür dilemesi lazım. Sessizlik sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Merak ediyorum ; Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması istihbarat aldık. Kim verdi bu istihbaratı heralde bir yetkili çkıp soracaktır bunu. Nereden aldınız bu istihbaratı?" dedi.

SAĞ KURTULAN HACI ENCÜ OPERASYONU ANLATTI:

"Karakola bir bilgilendirme yapmadık ancak gidip geldiğimizi zaten biliyorlardı. Hatta giderken insansız hava aracının sesini dahi duyduk ancak sürekli gidip geldiğimiz için devam ettik. 21:00 gibi sınıra ulaştık. Orada önce aydınlatma fişeği ve akabinde de topobüs atışı yapıldı. Ardından uçaklar geldi ve yaklaşık 1 saat süren bombardıman başladı..."

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı’nın dün olaya ilişkin yaptığı 8 maddelik açıklama şöyle:

1. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi harekatı, TBMM tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde kendisine verilen ve birer yıllık sürelerle yenilenen yetki gereği sürdürülmektedir.

2. Terör örgütü elebaşılarının son dönemde verdikleri kayıplar için gruplara misilleme talimatı verdikleri ve bu doğrultuda özellikle sınır ötesinde Sinat-Haftanin’e takviye maksadıyla çok sayıda terörist gönderildiği bilgisi alınmıştır.

3. Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir.

4. Geçmişte bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, teröristlerin, kullandığı ağır silah, cephane ve patlayıcıları yük hayvanları ile Irak’tan getirerek sınırdan içeri soktukları, teslim olan terörist ifadelerinden bilinmektedir.

5. Bölücü terör örgütü mensuplarının, Irak Kuzeyi’nden gelerek hududumuza yakın karakol ve üs bölgelerimize eylem yapacağına dair istihbaratın artması üzerine, keşif ve gözetleme gayretleri sınır boylarında artırılmıştır. Bu kapsamda, 28 Aralık 2011 günü saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir.

6. Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.

7. Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir.

8. Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem