Silah ve mühimmat Türkiye'ye nasıl girdi ?

   12 Eylül öncesi ülkeyi kana bulayan olaylarda kullanılan silah ve mühimmatın Türkiye'ye nasıl sokulduğu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'ndan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen gizli ibareli belgeye göre silahlar ülkeye deniz yoluyl

Silah ve mühimmat Türkiye'ye nasıl girdi ?

 

 
 
12 Eylül öncesi ülkeyi kana bulayan olaylarda kullanılan silah ve mühimmatın Türkiye'ye nasıl sokulduğu ortaya çıktı.
 
İçişleri Bakanlığı'ndan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen gizli ibareli belgeye göre silahlar ülkeye deniz yoluyla Bulgaristan ve Romanya üzerinden sokulmuş.
 
PAROLALARLA ANLAŞTILAR
 
Gizli belgeye göre silah ve mühimmat kaçakçılığının büyük bölümü denizyolu ile yapıldı. 1 Mayıs 1977 - 12 Eylül 1980 tarihleri arasında Bulgaristan tarafından doğrudan ülkemize yönelik olarak silah ve mühimmat kaçakçılığı gerçekleştirildi. Belgede Bulgaristan, Varna, Burgaz ile Romanya'nın Köstence limanlarından yüklenen gemilerin uluslar arası sularda demirledikten sonra aralarında önceden belirlenen parolalarla anlaşmaları üzerine balıkçı motorlarına aktarılarak uygun kıyılara çıkartıldığı vurgulandı.
 
ORTADOĞU'YA GİDİYOR SÜSÜ
 
Bulgaristan, Romanya ve İtalya üzerinden deniz yolu ile getirilen silahların kıyılarımıza çıkartılarak yurtiçine dağıtımı yapıldığı belirtildi. Ayrıca kara yolundan TIR'larla gelen silahların, transit olarak Ortadoğu ülkelerine gönderiliyormuş gibi gösterilip, belirli bölgelerde boşaltılarak Türkiye'de bırakıldığı kaydedildi.
 
SURİYE'DEN SIRTÇILIK
 
Belgede terör örgütü PKK'nın bu dönemde nasıl silahlandığı bilgisi de yer aldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde silah kaçakçılığı yapan şahısların Suriye üzerinden sırtçılık yöntemi ile silah getirdikleri ifade edildi. Getirilen silahların bir kısmının o dönemde APOCULAR olarak bilinen PKK terör örgütü üyelerine, önemli bir kısmının ise bölgede yaşayan vatandaşlara satıldığı dile getirildi.
 
SINIR KAPILARINDAN DA GEÇİRMİŞLER
 
Belgede, ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden transit geçişli olarak yurda giren silah ve mühimmat yüklü TIR'ların Dereköy, Kapıkule ve İpsala Hudut kapısından girerek, İstanbul'a, oradan da E-5 karayolunu takiben Güney ve Güneydoğu Anadolu'ya geçtiği ifade edildi. Silahların Ankara, Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum üzerinden Doğu Anadolu'ya geçirilerek önceden belirlenen noktalarda alıcılara teslim edildiklerinin altı çizildi.
 
3856 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
 
1980 darbesi öncesi yaşanan çatışma ortamında 3 bin 546 vatandaş, 164 güvenlik görevlisi ve 146 terörist olmak üzere toplam 3 bin 856 kişi hayatını kaybetti. 15 bin olayda silah ve patlayıcı madde kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler