Şikeci Yıldırım neler yapmış neler

Yargıtay Başsavcılığı, 167 sayfalık hazırladığı tebliğnamede 93 sanığın aldığı cezaların büyük oranda onanmasını talep ederken sanıkların cezalarından bazılarının ise bozulmasını istedi. Yargıtay Başsavcılığı, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Pek

Şikeci Yıldırım neler yapmış neler

Yargıtay Başsavcılığı, 167 sayfalık hazırladığı tebliğnamede 93 sanığın aldığı cezaların büyük oranda onanmasını talep ederken sanıkların cezalarından bazılarının ise bozulmasını istedi.
 
Yargıtay Başsavcılığı, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu şike davası sanıkları için verilen mahkumiyet kararının onanmasını istedi.
 
Sabah'ta yer alan habere göre; Tebliğnamede "Aziz Yıldırım'ın, Olgun Peker'in silahlı gücünün korkutuculuğundan faydalandığı" belirtildi. Yargıtay Başsavcılığı, "Şike Davası"nda yargılanıp 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum olan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve davanın bir numaralı sanığı olan Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu sanıklara verilen cezaların onanmasını istedi. Yargıtay Başsavcılığı, uzun süredir beklenen şike davasının temyiz incelemesini tamamladı ve cezaların büyük oranda onanmasını isteyen tebliğnamesini, temyiz incelemesinde karar verecek olan Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderdi.

İKİ ÇETE KOL KOLA

Aziz Yıldırım'ın haksız çıkar sağlamak amacıyla kurduğu örgüt ile Olgun Peker'in yönetimindeki haksız çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütü arasında sıkı bir organik bağ tespit edilememiş ise de, Aziz Yıldırım'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu örgütün Olgun Peker'in yöneticisi olduğu örgütten yardım aldığına ve bazı olaylarda birlikte hareket ettiklerine dair deliller bulunmuştur. Her iki örgüt de Türkiye Futbol Liglerinde oynanan maçlarla ilgili olarak haksız çıkar sağlamaya yönelik faaliyet yürütmüşlerdir.

PEKER'İN KORKUTUCU GÜCÜYLE GÖZDAĞI!..

Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgütün tek amacı örgüt faaliyeti çerçevesinde dolandırıcılık yapmaya yönelik değildir. Örgütün diğer bir amacı da Olgun Peker'in kurucu ve yöneticisi olduğu örgütün korkutucu gücünden faydalanıp futbol federasyonu üzerinde baskı kurarak Fenerbahçe'nin maçlarına istediği hakemlerin verilmesini sağlamak ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün mevcut yönetimine karşı çıkan muhalifleri korkutup sindirerek yönetimi uzun süre elde tutmaktır.

NE PAHASINA OLURSA OLSUN ŞAMPİYONLUK

Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgütün amacı, 2010-2011 futbol sezonunda her ne pahasına olursa olsun verilen sözler doğrultusunda Fenerbahçe'nin lig şampiyonu olmasını sağlayarak mevcut yönetimin devamını temin etmek suretiyle, başta yönetimde yer alan kişiler olmak üzere tüm örgüt üyelerine haksız çıkar sağlamaktır.

ŞİKE VE TEŞVİK SÖZLEŞMELERİ VAR

Örgüt, amacını gerçekleştirmeye elverişli örgüt elemanına, ekonomik güce ve devamlılığa sahiptir. Nitekim verilen emir ve talimatlar doğrultusunda hareket eden örgüt üyelerinin, bir çok futbol müsabakasında hedef olarak belirlenen futbolcu, teknik heyet ve kulüp yöneticilerine önceye dayalı tanışıklıklarını ve ilişkilerini de kullanarak ulaşıp, menfaat temin veya vaadetmek suretiyle şike ve teşvik sözleşmeleri yaptıkları ve bir kısım maçlarda istenen sonuçları aldıkları tespit edilmiştir."

EMİRLE 3 PUAN GELDİ

Örgütün kurucusu ve yöneticisi olan sanık Aziz Yıldırım'ın emir ve talimatları doğrultusunda, karşılaşmanın sonucunu etkileyebilecek hedef takımdaki futbolcularla irtibat kurulmuş, menfaat temini veya vaadi suretiyle anlaşma yapılmış ve bu şekilde hedeflenen sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Nitekim F.Bahçe-İBB (2-0), Karabük-F. Bahçe (0-1), F.Bahçe-Ankaragücü (6-0), Sivasspor-Fenerbahçe (3-4) maçlarında istenen sonuca ulaşılmış ve anılan maçlar Fenerbahçe'nin galibiyeti ve üç puan almasıyla sonuçlanmıştır.

HERKES 'REİS' DİYOR

Tebliğnamede, Olgun Peker ve eylemlerine yönelik yapılan değerlendirmelerde de örgüt üye ve yöneticilerinin Peker'in emir ve talimatları doğrultusunda hareket ettikleri belirtildikten sonra "Kendisine örgüt içinde üyeleri tarafından konumuna uygun olarak başkan, reis şeklinde hitap edilmesi karşısında sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu ve suçun dosya kapsamındaki delillerle sübuta erdiği anlaşılmıştır" denildi.

İŞ UZADIKÇA KAOS OLUYOR!

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, UEFA Tahkim Kurulu'nun F.Bahçe'ye 2 yıl men cezası vermesinin ardından 16 Temmuz'da yaptığı basını bilgilendirme toplantısında Yargıtay'ın bir an önce kararını vermesi gerektiğini söylemişti. Yıldırım, "Artık Türkiye'nin karar vermesi lazım. Futbolun üzerinde bu kadar elin olması yanlış. Yargıtay artık davayı sonuçlandırmalı. Artı ya da eksi ne olacaksa olsun. Bu iş uzadıkça kaosa gidecek" ifadesini kullanmıştı.

16. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDEN KİM NE KADAR CEZA ALMIŞTI?

Aziz Yıldırım 6 yıl 3 ay hapis
Olgun Peker 6 yıl 8 ay hapis
Bülent Uygun 11 ay 7 gün hapis
Vederson 5 ay hapis
İbrahim Akın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis
Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis
Serdal Adalı 1 yıl 3 ay hapis
Şekip Mosturo ğlu 3 yıl 1 ay 14 gün hapis
İlhan Ekşioğlu 4 yıl 4 ay 15 gün hapis
Mecnun Odyakma z 1 yıl 6 ay 22 gün hapis
İskender Alın 1 yıl 15 gün hapis
Korcan Çelikay 1 yıl 3 ay hapis
Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis
Ümit Karan 7 ay 15 gün hapis

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yarg ıtay Başsavcılığı'nın tebliğnamesi adli tatil içinde sanık ve avukatlarına tebliğ edilecek. Yeni adli yılda, 5'inci Ceza Dairesi temyiz incelemesini yaptıktan sonra kararını açıklayacak. Yargıtay Başsavcısı'nın tebliği, karar anlamı taşımıyor. Nihai karar, Yargıtay 5. Dairesi'nce yapılacak incelemeden sonra verilecek. Yargı adli tatilde olduğu için şike davasıyla ilgili sürecin son aşaması, 1 Eylül tarihinde başlayacak ve duruşma tarihi belirlenecek. 5. Daire'nin dosyaları karara bağlama hızı ortalama 8 ila 12 ay arasında değişiyor. Ancak dairenin, bu davada daha hızlı karar vermesi, sonucun Mart ya da Nisan ayında açıklanması bekleniyor. Yargıtay 5. Dairesi'nde yaşanacak süreçte, duruşma olmayacak. 5. Daire Hakimleri, 16. Ağır Ceza Mahkemesi Kararı, Başsavcı Tebliğnamesi ve sanıkların Yargıtay'a sunduğu dilekçelerle verecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem