Sigortasız araca ceza geliyor

 Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nden (TRAMER) Hazine'ye gönderilen sigortalı araç bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü'ne kısa süre önce iletildi. Hangi ilde trafik sigortasız araç olduğuna ilişkin plaka bilgileri 81 ilin valiliğine gönderilirken, tespit e

Sigortasız araca ceza geliyor

 

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nden (TRAMER) Hazine'ye gönderilen sigortalı araç bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü'ne kısa süre önce iletildi. Hangi ilde trafik sigortasız araç olduğuna ilişkin plaka bilgileri 81 ilin valiliğine gönderilirken, tespit edilen araçlara cezai yaptırım uygulanacak. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan araçlara poliçesi düzenlenene kadar el konulması ve para cezası kesilmesi yaptırımı bulunuyor. Hazine Müsteşarlığı'nın yakından takip ettiği süreç kapsamında yeni bir uygulama daha devreye giriyor. Emniyet ile yapılan işbirliği kapsamında sigortasız araç sahiplerine TRAMER'den gelen bilgiler doğrultusunda cep telefonlarına SMS gönderilecek. SMS ile uyarılan taşıt sahiplerine sigorta yaptırmamaları halinde cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklarına yönelik ikazda bulunulacak.
 
Türkiye genelinde otomobillerin yüzde 90'lık bölümünde trafik sigortası yaptırıldığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Bu oran kamyon, kamyonet ve motosiklet dahil edildiğinde düşüyor. Özellikle taşrada bu kural ihmal ediliyor. Şimdi emniyet ile ortak çalışma yürütülüyor. Trafik sigortası yaptırmayan araçların plaka bilgileri emniyette yer alıyor. Kontrollerde bu araçları tespit etmek zor olmayacak. Araç sahiplerinin bunu göz önünde bulundurması gerekiyor." dedi.
 
Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı yaklaşık 17 milyon araç bulunuyor. Bunlardan 14 milyonunun Zorunlu Trafik Sigortası bulunurken, kaskolu araç sayısı 4,7 milyon. 50 milyar liralık büyüklüğe ulaşan sigorta sektörü 2012 yılını 1 milyar 60 milyon liralık zararla kapattı. Zararın önemli bir kısmı hasar ödemelerinin çokluğu sebebiyle trafik sigortasından kaynaklanıyor. Sigorta şirketlerinin son yedi yılda trafik sigortasından oluşan zararı ise 3,4 milyar Türk Lirası'nı buluyor. Türkiye'de kişi başına 146 dolar sigorta primi ödemesi yapılırken, yıllık toplam hasar ödemesi miktarı ise 11 milyar liranın üzerine çıkıyor. 2012 yılında 1 milyon 296 bin trafik kazası yaşandı.
 
Hazine poliçeleri inceleyecek
 
Son yıllarda Zorunlu Trafik Sigortası'nda zarar açıklayan sektörde faaliyet gösteren şirketler bunun faturasını daha çok kaza yapan sürücülere çıkarıyor. Trafik sigortası primleri özellikle kaza yapan araçlar için son bir yılda yüzde 300'e varan oranlarda artış gösterdi. Birkaç yıl öncesine kadar 100-150 Türk Lirası arasında olan bir yıllık prim bugünlerde 3-4 kat artış göstermiş durumda. Zorunlu Trafik Sigortası primleri 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Hazine Müsteşarlığı yerine sigorta şirketleri tarafından belirlenmeye başladı. 2008'de 200 liranın altında bulunan trafik sigortasında rakam bugün 500 lirayı aşıyor.
 
Hazine Müsteşarlığı, sürücülerin sıkça şikayet ettiği Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarındaki rekor artışı önlemek amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. Henüz taslak aşamasında olan çalışma ile tüketicinin şikayetlerini ve mağduriyetini azaltacak üç aylık bir önlem paketi üzerinde duruluyor. Bu kapsamda öncelikli olarak tüketicinin şirketlerin yüksek tarifeleri sebebiyle fazla ücret ödememesi için kimin ne kadar fiyata poliçe kestiği belirlenecek. Sistemdeki tüm şirketler sigorta ücretlerini kendi veya kurulacak ortak bir internet sitesi üzerinden ilan edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler