Senede bin işçi ölüyor!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, işçilerin yaşadığı zorluklarla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Birçok işyerinde çalışanların meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Türkkan, “Üretimin ana unsurlarını oluşturan i

Senede bin işçi ölüyor!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, işçilerin yaşadığı zorluklarla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Birçok işyerinde çalışanların meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Türkkan, “Üretimin ana unsurlarını oluşturan işyeri ortamı, üretim araçları ve çalışan insan, üretim süreci boyunca sürekli olarak iletişim ve etkileşim içinde bulunmaktadır. Bunun sonucunda ise çalışan insan açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmekte, iş yerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörler çalışan insan üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilere yol açmaktadır. Doğrudan etkiler sonucunda kısa sürede zehirlenme, uzun sürede ise meslek hastalığı gibi olaylar ortaya çıkmaktadır. İş yerindeki olumsuz çalışma koşullarının dolaylı etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir. İş kazalarının oluşmasında üretim teknolojisi, üretim araçları, çevre koşullarının yanında sosyolojik, psikolojik, fizyolojik etkenler gibi birçok etken rol oynamaktadır” dedi.

OLUMSUZ ETKİLERİ

Türkkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca insanın yapmakla yükümlü olduğu iş için gerekli ve yeterli eğitimi görmemiş olması ya da yeterli beceri ve deneyim kazanmamış olması, yaptığı işin kendisine zor ya da sevimsiz görünmesi ve çalışanın kişilik özellikleri dikkate alınmadan iş verilmesi nedeniyle işe uygun işçi ya da işçiye uygun iş düzeni kurulmamış olması güvensiz davranışlara kaynaklık etmekte ve iş kazası nedenlerini ortaya çıkarmaktadır.Çalışan insanı etkileyen çevre koşulları geniş anlamda düşünüldüğünde, işçinin aile yapısı ve sorunlarından oturduğu eve ve beslenmesine, işe gelip gidişinde kullandığı taşıt araçlarından, yolun uzunluğuna kadar birçok etkeni içermektedir. Ayrıca, işyerindeki ücret ödeme biçimi, ücret düzeyi, vardiya sistemi, işletme büyüklüğü ve yönetim şekli çalışan insanın davranışlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen etkenler arasında bulunmaktadır.

İŞÇİ SAĞLIĞI

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; günümüzde işçi sağlığı ve güvenliği her geçen gün daha da kötüye gitmekte, AKP iktidarının yanlış politikaları ve uygulamaları sonucu işçilerin yaşamı tehlike oluşturmaya başlamaktadır. Hemen hemen her sektörde ölümlü ve yaralanmalı kazaların günden güne artış göstermesi de bunun en somut kanıtıdır. 2002 yılından 2011 yılının ekim ayına kadar geçen sürede 706 bin 608 iş kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 15.961 işçi sürekli iş göremez hâle gelmiş,10.297 işçi de yaşamını yitirmiştir yani yılda ortalama 1.000 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirmiştir. Bakın, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayınladığı son rapor, bu felaketin görünmez boyutunu gözler önüne sermektedir. Bu rapora göre, 2013'ün ilk on ayında 1.017 işçi hayatını kaybetmiş, yalnız, ekim ayında 7'si kadın olmak üzere en az 109 işçi yaşamını yitirmiştir. Bu rapor sonuçları da göstermiştir ki Türkiye'de işkazaları bir kaza değil, âdeta cinayettir.

ASIL SORUMLU

Peki, ‘Bu cinayetin esas sorumlusu kimdir?’ derseniz: Yanlış politika, uygulamalar ve denetimsizlikte ısrar eden Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. İktidarın yanlış politika ve uygulamaları sonucu işçilerin yaşamı her geçen gün daha da kötüye gitmekte, iktidar partisi işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe saymaktadır. Son dönemde yaşanan işçi ölümleri bunun en büyük kanıtıdır. Günümüzde artık birçok işçi güvencesiz çalıştırılarak tam anlamıyla sömürülmekte, güvensiz bir şekilde çalıştırılarak telafisi mümkün olmayan kazalara zemin hazırlamakta, kalıcı hasar yaratan, yaralanmalı, hatta ölümlü kazalar yaşanmaktadır. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin yine aynı raporuna göre, 2013'ün ocak ayında 84 işçi, şubat ayında 61 işçi, mart ayında 74 işçi, nisan ayında 74 işçi, mayıs ayında 115 işçi, Haziran ayında 105 işçi, Temmuz ayında 120 işçi, Ağustos ayında 148 işçi, eylül ayında 127 işçi ve ekim ayında da 7'si kadın, 4'ü çocuk olmak üzere 109 işçi yaşamını yitirmiştir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler