Şemdin Sakık"Trabzon'u başkent yapacağız"

Bingöl-Elazığ karayolunda 24 Mayıs 1993’te teröristlerce 33 askerin şehit edildiği saldırıdan yaralı kurtulan askerlerden Osman Partal, yaşadığı dehşet anlarını unutamıyor. O günden itibaren gülmediğini ve psikolojisinin düzelmediğini belirten Partal, Tra

Şemdin Sakık"Trabzon'u başkent yapacağız"

Bingöl-Elazığ karayolunda 24 Mayıs 1993’te teröristlerce 33 askerin şehit edildiği saldırıdan yaralı kurtulan askerlerden Osman Partal, yaşadığı dehşet anlarını unutamıyor.

O günden itibaren gülmediğini ve psikolojisinin düzelmediğini belirten Partal, Trabzon Numune Hastanesi psikiyatri servisinde tedavi görüyor. Partal yaşadığı geceyi ve sonrasını şu sözlerle anlattı:

O Geceyi Anlattı

“Usta birliğime gitmek için Malatya’daki birliğime teslim olmuştum. Buradan Bingöl’e doğru yola çıktık. Bingöl’e gireceğimiz sırada yolun PKK tarafından kesildiğini gördük. Şoföre bağırarak geri dönmesini söyledik. Ancak şoför aldırmadan aracı pusuya doğru sürdü. Ön koltukta oturuyordum. Grubun başındaki kişi araca yaklaşıp, ‘Geldiniz mi?’ diye sordu. Şoför de ‘Geldik abi’ dedi. Bu kişi Şemdin Sakık’tı. Demek ki yol boyunca temas halindeydiler ve bizi bekliyorlardı.”

‘Trabzon’u Başkent Yapacağız’

Midibüslerde bulunan toplam 54 silahsız askerdik. Bizi bir köye doğru götürdüler. Sakık, bir köprüden geçerken ‘Sigarası olan var mı?’ diye sordu. Benim gömleğimin cebindeki sigara paketini gördü ve paketi cebimden alıp bir sigara çıkardı. Elini enseme attı, memleketimi sordu. Trabzon cevabını verince, ‘Trabzon’u başkent yapacağız’ dedi.

7 Bin 500 Mermi Sıktılar

Gece yarısına kadar birkaç kilometre yürüttüler. Benimle birlikte 35 askeri bir patika yola çıkarttılar. Teröristlere Şemdin Sakık komuta ediyordu. Hepimizi yan yana dizdiler. Sakık’ın emriyle 3 metreden bizi kurşuna dizdiler. Üzerimize 7 bin 500 mermi sıktılar. Bu rakamlar olay yeri tespit tutanaklarında mevcut. Kelime-i Şahadet getirdim. İki kurşun yedim. Ama üstüme düşen arkadaşlar beni mermilerden korumuş. Arkadaşlarım cansız yatıyordu. İniltiler duyuyordum. Sürünerek bir ormana saklandım. Yardım bir daha sabaha karşı geldi. 33 arkadaşım yanımda şehit olurken ben yaralı olarak kurtuldum. Bizden ayrılan ikinci grupta bulunan 19 askerse 2 gün daha dağda teröristler tarafından tutuldu sonra serbest bırakıldı.”

Her Gece Boş Kovan Toplamaktan Çatışmaktan Yoruluyorum!

O geceden itibaren psikolojinin bozuk olduğunu belirten Partal şunları söyledi: “Ben her gece kabus görüyorum. Sabaha kadar rüyalarımda çatışmaya giriyorum ve sabah yorgun bir şekilde kalkıyorum. İnanın sabaha kadar boş kovan topluyorum. Artık bu kabuslardan bıktım. Uzun süre tedavi gördüm ama fayda etmedi. Şimdi de 5 gündür burada tedavi görüyorum. Ama buradaki psikiyatri servisi doktorları benim sorunumu anlayamıyor. Burada eşinden şiddet gören kadın da psikolojik tedavi alıyor ben de aynı tedaviyi alıyorum. Bu böyle olmaz. Benim 33 arkadaşım yanımda şehit edildi. Bizi ancak oralarda görev yapan ve bu olayları bilen doktorlar anlayabilir. Gazilere özel Harp psikiyatrileri bakması gerekiyor. Bu daha önceden Ankara’da vardı. Ama 20 yataklı bir yerdi. Onarım var diyerek orayı da kapattılar.”

 

Doktorlar Beni Anlamıyor Gazi Arkadaşlarımı Arayarak Dertleşiyoruz

 

Doktorların kendilerini anlamadığını belirten Partal son olarak şu ifadeleri kullandı: “2 çocuğum var ikisi de okuyor. Ben onlarla birlikte evde olmak istiyorum. Psikolojim için de tedavi görmem gerekiyor.

Ama burada da uygulanan tedavi yeterli olmuyor. İnanın artık ilaçlarımız günlük yiyecek olarak kullanıyoruz. Kimse bizi anlamadığı için gazi arkadaşlarımızı arayarak onlarla dertleşiyoruz. Onlar bize biz onlara duygularımızı anlatarak rahatlıyoruz. Devletimiz gazilere daha çok önem vererek askerlik sonrası psikolojik destek vermelidir.”

Asker Ve Savaş Psikolojisini Bilen Psikiyatriler Lazım

“Ben normal hasta değişim, terör tedavisi görmem gerekiyor. Mesela 2009 yılında GATA’da açılan Harp psikiyatrisi vardı. Asker ve savaş psikolojisini bilen psikiyatriler vardı. Oradaki komutanlar da Güneydoğu da görev yapmış oluyor ve halini anlıyor. Derdimiz ortak oluyor. Orası 2012 yılında kapandı. Tadilat dediler kapattılar daha açmadılar. Gaziler için bir psikiyatri servisi şart. Bunu devlet yetkililerimiz duysun. Ben yine derdimi anlatabiliyorum ama kaderine küsmüş çok gazi arkadaşımız da var.  Sadece Gaziler değil ben terör bölgesinde askerlik yapan askerin de askerlik sonrası bir tedavi görmesi gerektiğini iddia ediyorum. Orada olmak da insanların psikolojisini bozabilir. Buna asker sonrası bir önlem alınmalıdır.”

Haber : Hakan Şener 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem