'Şehitlik' için yeni düzenleme

Şehit yakınlarının ve gazilerin özlük hakları ile ilgili radikal düzenlemeler getiriliyor.Bingöl'de canlı bombanın üzerine kapanarak canı pahasına büyük bir faciayı önleyen dört çocuk annesi Hatice Belgin'i örnek alan hükümet şehit yakınları ve gazilerle

'Şehitlik' için yeni düzenleme

Şehit yakınlarının ve gazilerin özlük hakları ile ilgili radikal düzenlemeler getiriliyor.

Bingöl'de canlı bombanın üzerine kapanarak canı pahasına büyük bir faciayı önleyen dört çocuk annesi Hatice Belgin'i örnek alan hükümet şehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenlemede 'sivil şehitlik' kavramına yer verdi.

Edinilen bilgilere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan şehit yakınlarına yapılan yardımların ve gazilerin özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmaları son aşamaya geldi. Sivil şehitlik kavramının da yer aldığı düzenlemede, şehit yakınlarına ödenen tazminat tutarlarının arttırılması, şehit yakınlarına kamuda ikinci iş imkanı sağlanması ve aylıkların yükseltilmesi yer alıyor.

ÖZLÜK HAKLARIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

Edinilen bilgiye göre, pakette şehit yakınlarının ve gazilerin özlük hakları ile ilgili radikal düzenlemeler getiriliyor. Bu düzenlemelerin başında ise Bingöl'de canlı bombanın üzerine atlayarak 3 çocuğunu ve çevredeki vatandaşların hayatını kurtaran Hatice Belgin örnek alınarak yapılan değişiklik geliyor.

Taslakta düzenleme ile, sivil şehitlik tanımı getiriliyor. Buna göre, Hatice Belgin gibi terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlar da şehit sayılıyor. Ve yakınları da şehit yakınlarına sağlanan tüm haklardan yararlanabiliyor. Yine mevcut düzenlemelerde, operasyondan önce veya operasyona hazırlık aşamasında hayatını kaybeden kişilerle ilgili farklı uygulamalar söz konusu olabiliyor.

Yeni taslakta, bu farklılık tamamen ortadan kaldırılıyor. Bu düzenleme ile, operasyondan önce veya operasyondan dönerken şehit düşen Mehmetçiklerin yakınları da, operasyonda şehit olan Mehmetçiliklerin yakınları ile aynı haklara sahip olacaklar.

KAMUDA İŞ İMKANI

Mevcut düzenlemelere göre, şehit yakınlarına kamuda bir kişiye iş imkanı veriliyor. Taslak ile bu sayının ikiye çıkarılması planlanıyor. İki kontenjandan birisi şehidin eşi ve çocuklarına diğeri de anne-baba ya da kardeşlere yönelik olacak.

Ayrıca, şehit ve yakınlarına bağlanan maaşların tutarları ile ödenen tazminatlar da arttırılacak. Aylık için gerekli olan muhtaçlık ve malullük şartı da kalkacak. Şehit yakınları ile gazilerin özlük haklarının iyileştirilmesinde, bedelli askerlik uygulamasından sağlanacak gelirlerin kullanılması planlanıyor.

Bedelli askerlikle ilgili çıkarılan kanunda, elde edilecek gelirlerin şehit yakınlarına kullanılmasına ilişkin hükme yer verilmişti. Bedelli gelirlerinin yetmemesi halinde ise, düzenlemeler için bütçeden kaynak aktarılacak.

ALLAHINI SEVERSEN PATLAMA DİYEREK BOMBAYA SARILMIŞTI

Bingöl'de 29 Ekim 2011'de 4 çocuk annesi Hatice Belgin, bayram alışverişi için gittiği mağazanın önünde, çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atladı.

Tanıkların ifadelerine göre canlı bombayı farkeden fedakar anne "Allahını seversen patlatma" diyerek canlı bombaya sarıldı ve daha büyük bir felaketi önledi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem