Seçmen listeleri askıya alınıyor

Yüksek Seçim Kurulunun bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan kararında, 12 Haziran Pazar günü yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için güncelleştirilmesi amaçlanan muhtarlık bölgesi askı listelerinin 18 Mart Cuma günü saat 08.00’de askıya çıkarılaca

Seçmen listeleri askıya alınıyor

Yüksek Seçim Kurulunun bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan kararında, 12 Haziran Pazar günü yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için güncelleştirilmesi amaçlanan muhtarlık bölgesi askı listelerinin 18 Mart Cuma günü saat 08.00’de askıya çıkarılacağı ve 31 Mart Perşembe günü saat 17.00’de askıdan indirileceği belirtildi.

Seçmen niteliği taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtlar Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne dönüştürüldükten sonra yine 18 Mart Cuma günü saat 08.00’de YSK’nın www.ysk.gov.tr adresindeki internet sitesinde ilan edilecek. Bu ilan 31 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar internet sitesinde kalacak.

"AD, SOYAD, YAŞ, CİNSİYET DÜZELTİMİ..."
YSK kararında Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Genelge de yer aldı. Genelge; muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirilmesi amacıyla seçmene ait verilerdeki değişimi belirleyen; ad, soyad, yaş, cinsiyet düzeltimi, seçme ehliyetini kaybetme (kısıtlanma, kamu hizmetinden yasaklanma gibi) veya yeniden kazanma gibi yargı kararlarına, asker olanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybetme veya yeniden kazandığını gösteren bilgiler ile vefat ettiği bilgileri, seçim bölgesi içerisinde veya dışarısında vuku bulan yerleşim yeri değişiklik verilerine ait esas ve usuller ile askı süresi, bu süre içerisinde yapılacak itirazları kapsıyor.

Genelgeye göre, ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde bulunan tutukluların listeleri de 18 Martta bulundukları koğuşlara veya yönetimce ilan edilmek şartıyla belirlenecek uygun yerlere asılacak. Bu listeler de 31 Martta askıdan indirilecek.

LİSTEDE ADI OLMAYANLAR...
Genelgeye göre, seçmen niteliğine sahip olduğu halde, muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 12 Haziran 1993 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacı ile listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelenler, öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunanlar, nüfus olay bilgisi değişenler, askerlikten terhis olup da, silah altında bulunmaları nedeniyle askı listesinde kaydı bulunmayan ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunanlar, kamu hizmetlerinden süreli olarak yasaklı bulunmaları nedeniyle askı listesinde ismi bulunmayanlar ile aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunan ve yasaklılık süresi sona erenler listelere yazılmak veya seçmenlik durumunu oy kullanabilir duruma getirebilmek için ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilecekler.

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin kesinleşme tarihi olan 8 Nisan 2011 Cuma günü saat 17.00 itibariyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, seçmenlerden ölmüş olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlar Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce silinecek. Özürlü seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri sandık ataması yapılırken gözönünde bulundurulacak ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığından, özürlülerin listesi Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlandığı 14 Mart 2011 Pazartesi gününden önce istenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler