Savcıya saldırıyı PKK üstlendi

Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde dün PKK’lıların düzenlediği silahlı saldırıda başından tek kurşunla vurularak ağır yaralanan Ovacık Başsavcısı Murat Uzun, tedavi gördüğü hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti.Geçtiğimiz Temmuz ayında Ovacık'a atanan 3

Savcıya saldırıyı PKK üstlendi

Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde dün PKK’lıların düzenlediği silahlı saldırıda başından tek kurşunla vurularak ağır yaralanan Ovacık Başsavcısı Murat Uzun, tedavi gördüğü hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Ovacık'a atanan 33 yaşındaki Başsavcı Murat Uzun, biri dört aylık iki çocuk babasıydı.
 
SAVCI UZUN’U CHP’Lİ AYGÜN’Ü KAÇIRAN GRUP ŞEHİT ETMİŞ
Tunceli’nin Ovacık İlçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un şehit olduğu saldırıyı PKK, kendisine yakın internet sitelerine yaptığı açıklamayla üstlendi.
 
İstihbarat ve güvenlik birimleri PKK’nın Tunceli’den Kuzey Irak’taki kamplarındaki elebaşlarıyla yaptığı bütün telsiz ve telefon görüşmelerini dinleyip, deşifre etti. PKK’lıların elebaşlarına Başsavcı Uzun’a yapılan saldırıyı ayrıntılı olarak bildirdikleri belirlendi. Güvenlik birimleri saldırıyı PKK’nın Ovacık bölgesi sorumlusu ’Azad’ kod adlı PKK’lıya bağlı gruptaki biri kadın 2 PKK’lının gerçekleştirdiğini belirledi. ’Azad’ kod adlı PKK’lının, terör örgütünün sözde Dersim sorumlusu ’Seyithan’ kod adlı Serdar Özdemir’e telsizle bilgi verirken, görevlendirilenlerin eylemi gerçekleştirdiğini ve kendilerinin güvende olduğunu söyledi.
 
’Seyithan’ kod adlı sorumlu PKK’lının bu sabah saatlerinde telsizle Kuzey Irak’ta bulunan ve ’Roj’ telsiz kodunu kullanan PKK’nın elebaşlarından Bahoz Erdal’a saldırıyla ilgili bilgi verdiği güvenlik birimlerince tespit edildi. Güvenlik güçleri yaptığı teknik takipte Başsavcı Uzun’a düzenlenen saldırı gerçekleştiren PKK’lılardan birinin 12 Ağustos günü CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü Ovacık yakınlarında kaçıranlardan olduğunu tespit etti. Bu PKK’lının kimliğinin belirlenmesine çalışılıyor.
 
Ovacık’ta Uzun’a yapılan saldırıda PKK’lıların Doblo marka araçla kaçtığı belirlenmişti. Milletvekili Hüseyin Aygün’ü kaçıran grubunda yine o gün Doblo marka araç kullanılmıştı.
 
ELAZIĞ BAŞSAVCISI: ÇOK ÜZGÜNÜZ
Ovacık Başsavcısı Murat Uzun’un şehit olmasının ardından hastaneye gelen Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Çatal, "Çok üzgünüz, dünden beri doktorlarımız çok yoğun bir çaba içersinde elinden geleni yaptılar. Aldığı yara çok ağırdı, kendisini kaybettik. Yargı camiasının, milletimizin başı sağolsun. Söyleyecek başka bir söz bulamıyorum. Çok üzgünüz" dedi.
 
Şehit olan Başsavcı Uzun’un cesedi otopsi yapılmak üzere hastane binası içinde bulunan Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Uzun’un cenazesi otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Samsun’a götürüleceği belirtildi.
 
KORUMA TALEBİ OLMAMIŞ
Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Başsavcı Uzun’un yakın koruma talebinde bulunmadığı ve bugüne kadar da silah ruhsatı başvurusu yapmadığı belirtildi. Uzun’un saldırıya uğramasından sonra Ovacık’taki görevli savcı ve hakimler yakın koruma ve lojmanların korunması için talepte bulundu.
 
Tunceli Emniyet Müdürlüğü, koruma talebi üzerine Ovacık’taki lojmanlara güvenlik kulübesi kurulması, hakim ve savcılara da yakın koruma verilmesi için çalışmalara başladı. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, hakim ve savcıların korunması için illerde Cumhuriyet Başsavcısı ile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nın korunması için genelge olduğunu, diğer hakim ve savcıları korunması için talep gelmemesi halinde yakın koruma verilmediğini kaydetti.
 
TUNCELİ BAROSU: SALDIRIYI KINIYORUZ
Tunceli Barosu Başkanı Fatma Kalsen, düzenlediği basın toplantısında Başsavcı Murat Uzun’a yapılan saldırıyı kınadı. Saldırının camialarını derinden üzdüğünü söyleyen Kalsen, şöyle dedi:
 
"Bölgemizde özellikle son dönemlerde yoğunlaşan çatışmalar ve eylemler sonucu asker veya örgüt mensubu yüzlerce insan hayatını kaybetmiştir.
 
30 yıla yakın süreden beri 30 bin, 40 binlerle ifade edilen ölümlerin sonunda gelinen süreçte artan bu kayıplar ülke gündeminde neredeyse rutin bir haber olmaktan öteye geçememektedir. Ve bununla birlikte şiddet halen olağan bir yöntem olarak görülmekte ve uygulanmaya devam edilmektedir.
 
Unutulmamalıdır ki; kayıplardan geriye kalan acı ve öfkenin toplumu giderek birbirinden ayrıştırdığı, ötekileştirdiği bir gerçektir. Burada hükümete ve sorumluluk makamında olan kişilere düşen görev sorunların demokratik yöntemlerle çözümü için uygun koşulların sağlanması ve hayata geçirilmesidir.
 
Öte yandan uzun yıllardan beri şiddet ve çatışmalardan dolayı mağdur olan bölgemizde, halkın, sivil toplum örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen şiddetin tekrar ön plana çıkarılması hepimizi kaygılandırmakta, 90’lı yıllarda yaşanan OHAL uygulamalarının tekrar gündeme getirilmesinden endişelendirmektedir.
 
Başsavcımıza yönelen bu saldırıyı, barış ve huzur özlemi içerisinde bulunan toplumumuzun bu beklentilerine sıkılmış bir kurşun olarak değerlendiriyoruz. Bu saldırının meşru olan hiçbir amaca hizmet etmeyeceği gibi, bu saldırıdan en çok halkımızın zarar göreceği bilinmelidir. Benzer eylemlerinin bir daha gerçekleşmemesi temennisi ile yapılan saldırıyı kınıyor, ağır yaralı bulunan Başsavcımıza tekrar acil şifalar diliyoruz.
 
Ailesine ve yargı mensuplarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler