Savaş bugün başlıyor!

Geçen yıl çıkarılan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda yer alan ilgili maddeyle işçilerin sendikalara üye olma ve istifa etme işlemlerinin noter şartı aranmaksınız, e-devlet üzerinden yapabilmelerine imkan sağlanmış ama bu maddenin uygulanması b

Savaş bugün başlıyor!

Geçen yıl çıkarılan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda yer alan ilgili maddeyle işçilerin sendikalara üye olma ve istifa etme işlemlerinin noter şartı aranmaksınız, e-devlet üzerinden yapabilmelerine imkan sağlanmış ama bu maddenin uygulanması bir yıl ertelenmişti. Ertelenen bu madde bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

E-devlet üzerinden

Yeni düzenlemeye göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı her bir sendikanın yetkilendirdiği isimlere şifre verecek. İşçiler, e-devlete girip sendikalara üyelik başvurusu yapabilecekleri gibi üyesi oldukları sendikadan e-devlet üzerinden istifa edebilecekler. İşçi, e-devlet üzerinden müracaat ettiğinde sendika 30 gün içinde kabul ya da ret edecek. Yeni üye ve istifaya ilişkin her işlem sendikaların yanı sıra Çalışma Bakanlığı'na da gidecek.Mevcut sistemde işçiler üyelik ve istifa işlemlerini noter üzerinden yaptığı için 150 lira masraf ortaya çıkıyordu. E-devlet sistemine geçilmesiyle birlikte bu yük bitecek. Bu yeni durumun sendikaların birbirlerinden üye çalma ve yeni üye kaydetme yarışını hızlandıracağı belirtiliyor. Ancak Çalışma Bakanlığı dün akşam itibariyle henüz sendikalara şifreleri göndermedi.

Huzursuzluk endişesi

Öte yandan sendikalar arasında yaşanması beklenen büyük rekabetin işyerlerinde huzursuzluğa yol açacağı endişesi de yaşanıyor. İşveren temsilcileri, sendikaların üyelerin kaybetmemek ya da rakip sendikadan üye kapmak için işyerlerinde daha aktif rol almaya başlayacağını, bunun da üretime olumsuz yansıyabileceğini belirtiyorlar.

En çok üye Türk-İş'te

Son açık­la­nan is­ta­tis­tik­le­re gö­re en çok üye­ye sa­hip sen­di­ka Türk-İş. Türk-İş yak­la­şık bir mil­yon sen­di­ka­lı iş­çi­nin yak­la­şık 702 bi­ni­ni üye yap­mış du­rum­da. Bu­na kar­şı­lık Hak-İş'­in yak­la­şık 166 bin, DİS­K'­in de yi­ne yak­la­şık 100 bin ci­va­rın­da üye­si bu­lu­nu­yor. No­ter şar­tı­nın kalk­ma­sı ve bil­gi­sa­yar ba­şın­dan sen­di­ka üye­li­ği­nin yo­lu­nun açıl­ma­sıy­la ra­kam­la­rın hız­la de­ği­şe­bi­le­ce­ği, hat­ta ye­ni ye­ni sen­di­ka­la­rın ku­ru­la­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem