Samast çocuk oldu neler değişti

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın 'çocuk mahkemesinde' yargılanması yönündeki karar tartışılmaya devam ediliyor. Peki Ogün Samast çocuk olunca neler değişti? İşte yanıtı...Mahkeme: Hrant Dink’in katil zanlısı S

Samast çocuk oldu neler değişti

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın 'çocuk mahkemesinde' yargılanması yönündeki karar tartışılmaya devam ediliyor. Peki Ogün Samast çocuk olunca neler değişti? İşte yanıtı...

Mahkeme: Hrant Dink’in katil zanlısı Samast Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde, bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Artık Sultanahmet’teki Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Samast’ı yargılayacak heyet ‘çocuk yargılaması konusunda’ yasaları’ dikkate alacak. lacak ve sorularını yöneltebilecek. Yeni bir dosya açılmayacak. Dört yıldır devam eden dosyanın mahkemeye devrolacağı ve yargılamanın kaldığı yerden devam edeceği belirtiliyor.

* Kaldığı cezaevi: Samast, Dink’in katil zanlısı olarak Kandıra F Tepi Cezaevi’nde kalıyor. Hukukçulara göre ‘yaşı 18’den büyük’ olduğu için cezaevi değişmeyecek. Ancak Samast’ın avukatı Levent Yıldırım müvekkilinin ‘tutukevinde’ kalması yönünde talebi olacağını söyledi.

* Alacağı ceza: Samast’ın çocuk ağır ceza mahkemesinde yargılanmasının getireceği en önemli değişiklik alacağı cezada olacak. ‘Terör örgütü üyeliği’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyordu. Şimdi verilecek ceza en az 3 yıl 4 ay, en fazla 6 yıl 8 ay olacak. Cinayet suçu örgüt faaliyeti kapsamında işlediği için alacağı cezanın dörtte üçünü yatacaktı. Ancak yeni yasa, çocuklar için bu oranı üçte iki olarak belirledi. Yani 18 yıl yatması gerekirken, yeni yasada 16 yıl yatacak.

Yargılama usulü: 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Samast, tutuklu diğer iki sanıkla birlikte yargılanıyordu. Çapraz sorgu da avukatlar Samast’a sorular yöneltebiliyordu. Ancak şimdi ‘yüz yüze yargılama’ ortadan kalktı. İki davanın sanıkları birbirlerinin davalarına ‘tanık’ olarak katılabilecek. Avukatlar burada da soru sorabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler