Rusya'dan Türkiye'ye Havada Karada Engel

RUS uçağının düşürülmesi ve ardından Rus yetkililerin sert açıklamaları ticarete de darbe vurdu. Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR'larının geri dönmeye başladığını belirten Ul

Rusya'dan Türkiye'ye Havada Karada Engel

RUS uçağının düşürülmesi ve ardından Rus yetkililerin sert açıklamaları ticarete de darbe vurdu. Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR'larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Rusya'ya Türk TIR'larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeyle Rusya gümrük kapılarını kapattı" dedi.

YILDA 36 BİN SEFER

Rusya'ya hazır giyimden gıdaya, makinadan içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat gerçekleştirildiğini belirten Şener, şunları anlattı: "Rusya'ya yılda 36 bin adet sefer yapıyoruz. Ayda ortalama 3 bin sefer. Şu an için 100-150 arası TIR Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Biz bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak belirsiz durum var. Gürcistan'dan giden TIR'lara açıklama yapılmıyor. Ukrayna'dan gelen TIR'lar için ise 'Tam Tespit' yapacağız deniliyor. Yani TIR'lardaki tüm ürünleri indirip tek tek arayacaklar sonra tekrar yükleyecekler.

rusya-dan-turkiye-ye-havada-karada-engel-7911551_4496_m.jpg

Bu günler sürebilir." Bu tür uygulamaların ülkelerin inisiyatifinde olduğunu anlatan Şener, şöyle devam etti: "Bu uygulama Türk gümrüklerinde de yapılıyor. Ancak bunun bir risk oranı çerçevesinde gerçekleşmesi lazım. Yani geçen araçların yüzde 2'sinde uygulanabilir. Bazen de gümrüklerde şüpheli bulunan araçlardaki tüm ürünler tek tek incelenir. Rusya tüm TIR'larımızın 'Tam Tespite' tabi tutulacağı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi çok zor."

RUSLAR DA ETKİLENİR

Rusya'ya yapılan ihracatın çok önemli olduğunu belirten Şener, şu bilgileri verdi: "Rus yetkililerin verdiği kararlar dikkat çekici. Gümrüklerde zaten sorun yaşıyorduk. Biz bunun çok acele alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Sadece Türkiye'nin ihracatını değil, Rus tüketicileri de etkiler. Türk ürünleri rekabet açısından her zaman bu ülke vatandaşları için cazip olmuştur. Türkiye kadar Rusya'yı da olumsuz etkileyecektir."

Öte yandan Rusya, Türkiye'den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık'ta durduracağını açıkladı. Geçen yıl Rusya'ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edilmişti.

TÜRK YOLCULARA FARKLI UYGULAMA

TÜRKLERE Rusya'da pasaport kontrollerinde zorluk çıkarmaya başlandığı öğrenildi. Moskova'dan gelen bazı Türk yolcular Rus pasaport polislerinin soru sormaya başladığını belirtirken bir Türk yolcu da özellikle uçağa geç gönderildiğini söyledi. Moskova'dan Türkiye'ye seyahat eden Türk yolcuların bir kısmı da her şeyin normal olduğunu anlattılar. Dün öğle saatlerinde Moskova'dan Aeroflot Havayolları uçağı ile gelen Mehmet Şerif Yıldız, "3 gündür Moskova'daydık. Dönüşte bize zorluk gösterdiler. Bizim pasaportumuzu aldılar, dışarıya çıkardılar. Uçağa zor yetiştik. Bize sıkıntı var dediler, beklettiler" dedi. Emrullah Demir ise, "Samara'dan geliyoruz. Moskova'da da Samara'da sorun yaşamadık" diye konuştu. Moskova'dan gelen bir diğer yolcu Abdullah Poyraz ise, "Tekstil işi ile uğraşıyorum. 12 yıldır gelip gidiyorum. Bakış açıları daha farklı. Nerede yaşadığımı, beni davet edeni soruyor, ne iş yaptığımı ve dönüş zamanını soruyorlar. 14'ünde dönüşüm var. Dönüş nasıl olacak diye düşünüyorum" dedi. (DHA)

RUSLAR GELİYOR

RUS Dışişleri Bakanı Lavrov'un Rus vatandaşlarına Türkiye'ye gitmeme çağrısı yapmasına rağmen Ruslar Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Putin'in uçağın düşürülmesinin ardından "Gerekli önlemi alacağız" demesi sonrasında Moskovakaynaklarına göre Rusya tek taraflı olarak vizesiz giriş çıkışı iptal edebileceği iddia ediliyor. (Kaynak:Hürriyet)

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler