Rusya ile bir kriz daha kapıda

   Türkiye, inişe zorladığı Suriye uçağındaki 10 koli malzemeyi, Rusya istediği halde bu ülkeye iade etmezse Putin, Türkiye ziyaretini ikinci kez erteleyebilir        Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağındaki elektronik silah sistemi olduğu iddia

Rusya ile bir kriz daha kapıda

   Türkiye, inişe zorladığı Suriye uçağındaki 10 koli malzemeyi, Rusya istediği halde bu ülkeye iade etmezse Putin, Türkiye ziyaretini ikinci kez erteleyebilir       

 Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağındaki elektronik silah sistemi olduğu iddia edilen malzemelere el koyan Türkiye’nin, resmen talep etmesi halinde bu sistemleri Rusya’ya iade etmesi olasılığı bulunuyor. Böyle olursa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, uçak krizi yüzünden 3 Aralığa ertelediği ziyaretini bu kez süresiz ertelemesi gündeme gelebilir.

 Türkiye, Suriye uçağında sivil havacılık kurallarına uymayan askerî malzemeler olduğunda ısrar ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen salı günü Rossiyskaya adlı Rus gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye uçağında, silah ya da askerî malzeme bulunmadığına dair açıklama yapmasını istediklerini söyledi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ise önceki gün yaptığı açıklamada, “Biz bunları yutmayız,” diyerek, Suriye yolcu uçağında bulunan malzemenin çok daha azının bile sivil bir uçakta bulunmasının suç olduğunu, bu konuda bir tereddüt olmadığını belirtti.

 Pilot, inmeyi reddetti

 Türkiye, 10 ekimde, büyük olasılıkla ABD’den gelen istihbarat üzerine F-16’lar eşliğinde Moskova-Şam seferini yapmakta olan Suriye yolcu uçağını Ankara’daki Esenboğa Havaalanı’na inişe zorlamıştı.

 Bu arada, pilotun Türk hava sahasındayken Ankara Esenboğa Havalimanı’na inmeyi reddederek Şam’a doğru yoluna devam etmek istediği, bunun üzerine F-16 savaş uçaklarının, pilotu Türk topraklarına inişe zorladığı iddiası ortaya atıldı.

 Türkiye’nin, uçakta el koyduğu, üzerinde “Suriye Savunma Bakanlığı’na” yazan 10 kolinin içindeki malzemeler üzerinde uzmanların incelemeye yapmaya devam ettiği belirtilirken kargolarda radar sistemleri için elektronik malzeme ve füze parçaları bulunduğu tahmin ediliyor.

Rusya, henüz resmen istemedi

Türkiye’nin, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) üye diğer ülkeler gibi hava sahasından geçen her uçağı indirip araması önünde engel bulunmuyor. Başbakan Erdoğan, malzemelerin, Türkiye’deki MKEK muadili bir Rus firması tarafından Suriye’ye gönderilmek istendiğini ve koliler üzerinde “Suriye Savunma Bakanlığı’na” ibaresinin yer aldığını belirtmişti. Ankara, silah sevkıyatı Rus firması tarafından yapılmış olmasına rağmen olayın başından itibaren yakın ticari ortağı olan ve enerji alanında yüksek ölçüde bağımlı bulunduğu Rusya’yı karşısına almamaya özen gösterdi ve hedef tahtasına Suriye rejimini oturttu.

 

Dolayısıyla, Suriye’de Beşşar Esed rejimini destekleyerek Türkiye ile stratejik açıdan ters düşen Rusya’nın, yolcu uçağında bulunan sistemlerin resmen iadesini istemesi halinde Ankara’nın nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, beş daimi üyesinden Rusya ve Çin’in itiraz etmesi nedeniyle Suriye’ye silah satışının yasaklanması da dahil olmak üzere ambargo uygulayamıyor ve Moskova, Esed rejimi ile silah ticareti yapmaya devam ediyor. Diğer yandan Rusya, Suriye yolcu uçağında bulunan silah sistemlerine resmen sahip çıkmazken, bunların askerî malzeme olduğunu da reddediyor.

 

Rusya, bu malzemelerin kendisi tarafından Suriye’ye sevkedildiğini doğrulamadığı ve bu konuda elde bir kanıt bulunmadığı için, Türkiye’nin, Moskova’nın resmen iadesini istemesi halinde silahları bu ülkeye vermesi olasılığı bulunuyor.

 

Rusya resmen ister de silahlar iade edilmezse Putin’in, Türkiye ziyaretinin yeniden ve süresiz ertelenmesi ihtimali bulunuyor. Silahların iade edilmesi halinde ise Putin’in 3 aralıktaki Türkiye ziyaretinde taraflar pürüzsüz bir şekilde masaya oturup, başka konulara odaklanabilecekler.

 

Putin, Türkiye’ye gelirse füze pazarlığı yapacak

 

Bir aksilik olmaz da Vladimir Putin 3 aralıkta Türkiye’ye gelirse, taraflar arasında ele alınacak konular arasında, Türkiye’nin, Rusya’nın da yarıştığı yaklaşık 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri ihalesi de olacak. Birkaç yıldır sonuçlandırılamayan bu proje kapsamında, Rus Rosoboronexport firması S-300 füzeleri, Amerikan Lockheed Martin-Raytheon ortaklığı PAC3, Çin’in CPMIEC firması HQ-9 modeli ve Fransızİtalyan ortak grubu Eurosam ise SAMP/T sistemleri ile yarışıyor. Türkiye, yaklaşık 120 km menzilde balistik füzelerin tesbit edilerek imha edilmesini öngören 12 adet sistemin tedarikini öngören füze projesinde büyük olasılıkla aralık ortalarında nihai kararını verecek ya da en şanslı iki firmayı kısa liste yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler