Rusya gerginliği evdeki doğal gazı etkiler mi?

Rusya ile yaşanan gerginlik, Türkiye’nin doğusunu etkisi altına alan ve batıda da kendisini hissettirmeye başlayan soğuk hava ile birlikte ‘evlerde kullanılan doğalgaz’a yansıyıp yansımayacağı tartışmalarını da artırdı. Enerji uzmanları ise vatandaşın end

Rusya gerginliği evdeki doğal gazı etkiler mi?
Rusya ile yaşanan gerginlik, Türkiye’nin doğusunu etkisi altına alan ve batıda da kendisini hissettirmeye başlayan soğuk hava ile birlikte ‘evlerde kullanılan doğalgaz’a yansıyıp yansımayacağı tartışmalarını da artırdı. Enerji uzmanları ise vatandaşın endişe etmesine gerek olmadığını, evlerde doğalgazın kesilmeyeceğini söyledi.
 
Rusya’nın gazı kesemeyeceğini ancak kesse bile Türkiye’nin B ve C planlarının hazır olduğunu kaydetti. Boğaziçi Enerji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü “Doğalgazın konut kullanımında 3. sırada olduğunu görüyoruz. Rusya’dan yaklaşık 28 milyar metreküp gaz alıyoruz. Bunun sadece yüzde 10’u konutlara gidiyor” diye konuştu. 
 
Doğalgazın en çok kullanıldığı alanlara bakıldığında ilk sırada elektrik üretiminin geldiğini söyleyen Öğütçü ikinci sırada sanayi üretiminin olduğunu, konutun ise üçüncü sırada geldiğini söyledi. Rusya’nın 3 nedenden dolayı gazı kesemeyeceğini belirten Öğütçü “Bir Rusya gazı keserse ağır bir tazminat yükü altına girer. İki Rusya’nın tek müşterisi Türkiye değil gaz kesilirse diğer ülkelerin gözünde kötü bir imaja sahip olur. Üç Türkiye’yi kaybetmek istemez” şeklinde konuştu.
 
KESİNTİYE KARŞI TEDBİR
 
Doğalgaz Dağıtıcıları Derneği (GAZ-BİR) Yaşar Arslan konut tüketicilerinde sorun olmayacak açıklamasında bulundu. Arslan, şehir girişlerinde doğalgaz basıncının şu anda normal seviyede olduğunu belirterek, “Gazda bir risk olması halinde, bir önlem paketi var. Konut tüketicilerinde sorun olmayacak” dedi. Kesinti ihtimaline karşı her türlü önlemin alınacağına dikkat çeken Arslan, şunları söyledi: “Hatırlanacağı üzere, önceki yıllarda da soğuk kış şartlarında şebekemizin ilave gaz ihtiyacı olmuştu. Yine böyle bir durumda, Rusya’dan gelecek gazın kontrat limitleri ile sınırlı olması düşünülerek, ilave tedbirler alınması gerekecektir. Spot LNG ile şebekenin beslenmesi alternatif bir çözümdür. Ayrıca, BOTAŞ spot LNG ve ilave bir giriş için yüzer LNG (FSRU) çalışmalarına devam etmektedir.”
 
LNG TERMİNALLERİ
 
TPAO Silivri deposu, BOTAŞ Marmara Ereğli LNG terminali ve Egegaz Aliağa LNG terminalinin diğer alternatifler arasında olduğunu vurgulayan GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Doğalgaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, “Bu noktalar şebekeye günlük toplam 58 milyon metreküp gaz verilebilmektedir. Bunlara ilave olarak yüksek üretim kapasitesine sahip Yap-İşlet-Devret ve birkaç EÜAŞ santrali alternatif yakıta geçerek, doğal gaz tüketiminin düşmesini sağlayacak ve şebekenin yönetimine katkıda bulunabilecektir” dedi.
 
‘İlişkilerimiz boşanmanın zor  olduğu Katolik evliliği gibi’
 
Doğalgaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (DİVİD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı “Türkiye ile Rusya arasındaki gaz ticareti yaklaşık 30 senelik bir maziye dayanmaktadır. Bu uzun soluklu süreçte gaz ticareti hacmimiz, her ne kadar politik sebeplerden ötürü zaman zaman iki ülke arası ilişkiler gerilse de, hep artarak devam etti” diye konuştu. Yaşanan tecrübelerin Gazprom ve Rusya’nın tercihinin - siyasi ilişkiler/gaz ticareti özelinde - “ticari fayda optimizasyonu” yönünde olduğu dile getiren Baltacı, “Bu nedenlerle yaşanan krizin iki ülke arasındaki gaz ticaretini uzun vadede etkilemeyeceğini düşünmekteyim. Zira, iki taraf gaz ticareti ilişkileri için fayda/zarar analizi yapacak olursak eğer, tarafların boşanmanın çok zor olduğu bir nevi “Katolik evliliği” yürüttüğünü söylemek yanlış olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem