Rüşvet ve ihanet !

Polonya'da devlet ihalelerinden sorumlu bir bürokratı, metresiyle yatakta yakalayan eşi, intikam almak için 500 milyon dolarlık rüşvet çarkını ihbar etti. 5 bakanlığın karıştığı skandalda biri bakan yardımcısı 38 kişi tutuklandıAvrupa Birliği'ne 2004 yılı

Rüşvet ve ihanet !

Polonya'da devlet ihalelerinden sorumlu bir bürokratı, metresiyle yatakta yakalayan eşi, intikam almak için 500 milyon dolarlık rüşvet çarkını ihbar etti. 5 bakanlığın karıştığı skandalda biri bakan yardımcısı 38 kişi tutuklandı

Avrupa Birliği'ne 2004 yılına katılan Polonya'da bir ihanet 5 bakanlığın karıştığı ülkenin en büyük rüşvet skandalını ortaya çıkardı. Polonya hükümetine bağlı Enformasyon ihaleleri dairesi WSMiA'nın başında bulunan Andrej M. isimli 40 yaşındaki bürokrat, 2011 yılında genç metresiyle yatakta karısına yakalandı. Bürokrat bu olaydan kısa bir süre sonra eşinden ayrılarak Netline teknoloji sahibi olan 32 yaşındaki metresi Janusza J. ile birlikte yaşamaya başladı.

Ancak bunu içine sindiremeyen karısı, Yolsuzlukla Mücadele Bürosu'na (CBA) eski eşinin karıştığı tüm yolsuzlukları tek tek anlatı. İki yıldır soruşturma yürüten CBA rüşvet skandalına Maliye, Dışişleri, İçişleri başta olmak üzere 5 bakanlığın karıştığını ortaya çıkardı. Andrej M.'nin bu bakanlıklarda kurduğu rüşvet ağının 500 milyon dolar değerindeki ihalelerden nemalandıkları ortaya çıktı.

Devlet görevlilerine 12 yıl hapis

CBA geçen hafta operasyon için düğmeye bastı ve ülke genelinde 38 kişi tutuklandı. On milyonlarca dolar rüşvet aldığı belirlenen hükümet görevlilerinin şimdi, rüşvet alma, kara para aklama ve görevi kötüye kullanmak suçundan 12 yıl hapis istemiyle yargılanacağı açıklandı. IBM, HP gibi uluslararası teknoloji devlerinin Polonya Hükümeti'nden ihale alabilmek uğruna bu rüşvet ağını finanse edebilmek için özel fon oluşturdukları da ortaya çıktı. Muhalefet, Başbakan Donald Tusk'ın istifasını isteyerek, "Hükümet boğazına kadar rüşvete batmış durumda" diye tepki gösterdi.

Sevgilisi tutuklandı

İhaleleri organize eden Netline isimli teknoloji şirketinin başındaki Janusza da tutuklandı. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan 32 yaşındaki Monica F.'nin de rüşvet paralarıyla kendisine lüks ev ve otomobil aldığı belirlendi.

İSKİ skandalı gibi patladı

Türkiye'de 1989 yılında patlayan İSKİ skandalı da aynı şekilde ortaya çıkmıştı. İSKİ Genel müdür Ergun Göknel, sekreteri olan genç sevgilisi Feray Işık ile aşk yaşamaya başlayınca eşi Nurdan Erbuğ'dan ayrılmak istemişti. Ancak Erbuğ, eşinin İSKİ ihalelerini paravan olarak kurduğu şirketlere verdiği ve büyük kazanç elde ettiğini anlattı. Tutuklanan Göknel yolsuzluktan 8 yıl 4 ay hapis yattı. Ayrıca yurtdışındaki tüm paralarına da el konuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler