Rize mi,Recep Tayyip Erdoğan mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakanın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Tanrıkulu'nun açıklaması ve soruları şöyle: 11.04.2012 tarih ve 28261 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6287 Sayılı Kanun ile “Rize Üniversitesi” ismi

Rize mi,Recep Tayyip Erdoğan mı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakanın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
 
Tanrıkulu'nun açıklaması ve soruları şöyle:
 
11.04.2012 tarih ve 28261 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6287 Sayılı Kanun ile “Rize Üniversitesi” ismi “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi” olarak değiştirilmişti. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olmasının yanında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanıdır. Görevi başında olan bir siyaset adamının isminin bir üniversiteye verilmesi etik olmadığı kadar teamüllerle de örtüşmemektedir. Rize Üniversite’nin isminin değiştirilmesiyle başlayan sürece 01.08.2013 tarihinde basında yer alan haberlerle yer aldığı gibi bir skandal daha eklenmiştir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim görevlisi alım ilanı adeta “Adrese Teslim” olarak hazırlanmıştır. Bu üniversiteye alınacak olan öğretim üyesi ilanında alınacak öğretim üyelerinin nitelikleri yerine öğretim üyelerinin kimlik bilgileri yer almıştır. Yaşanan bu olay AKP’nin kadrolaşmada geldiği noktayı anlatmasının yanı sıra hukuk devletinin nasıl yok sayıldığının çarpıcı bir örneğidir. Fırsat eşitliği, bağımsız ve nitelikli akademik kadrolar bilimin ve ülkemizin geleceğidir.
 
Ortaya çıkan bu skandal sonrası bu ilanın sehven verildiği açıklanmışsa da, ilanda yer alan isimler söz konusu üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başlatılmıştır.
 
Bu bağlamda;
 
1.Bir siyasi partinin genel başkanının isminin bir üniversiteye verilmesi doğru mudur? Görevi sırasında ismi bir üniversiteye verilen başbakan var mıdır?
 
2.Sayın Başbakan’ın “Herkes bizi sevmek zorunda değil” gibi ayrımcı söylemleri bilinmektedir. Sayın Başbakanın bu üniversiteye adının verilmesi, kendisi gibi düşünmeyenlerin bu üniversiteyi tercih edip etmemelerinde etkili olacak mıdır?
 
3.Rize Üniversitesi’nde okumakta iken üniversitenin isminin değiştirilmesi nedeniyle diplomasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi yazmasını istemeyen öğrencilere kolaylık gösterilecek midir?
 
4.Şimdiye kadar kaç öğrenci bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kaydını dondurmuş, sildirmiş ya da başka üniversiteye yatay geçiş yapmıştır?
 
5.Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin hukuka aykırı adrese teslim öğretim üyesi alım ilanı ile ilgili soruşturma başlatılacak mıdır? Soruşturmanın kapsamı ne olacaktır? Alım yapılması halinde göz önünde bulundurulacak kriter ve kıstaslar nelerdir?
 
6.Yaşanan isim değişikliği sonrası üniversitede kadro değişiklikleri olmuş mudur? Olmuş ise bu değişiklikler nelerdir?
 
7.İsim değişikliği sonrasında Yrd. Doç., Doçent ve Profesör gibi unvan kazanımları için ne tür kıstaslar göz önünde bulundurulmuş ve değerlendirmeler nasıl yapılmıştır? Bu unvanları isim değişikliği sonrası kazanan kişilerin başarıları ve çalışmaları nelerdir?
 
8.AKP iktidarı süresince Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçent gibi unvanların kazanımı için ne tür değişiklikler yapılmış? Bu değişiklikler nelerdir? Bu değişiklikleri sağlayacak düzenlemelerde unvan kazanımında kolaylıklar getirilmiş ise bunun gerekçeleri nelerdir?
 
9.AKP iktidarı süresince Üniversite kadrolarından ayrılan kaç akademisyen bulunmaktadır? Üniversitelerle ilişkilerinin kesilmesinin sebebi nedir?
 
10.Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde torpilin belgesinin ilan edilmesi iktidarınızın politikaları ile örtüşmekte midir? İsminizin yer aldığı bir kurumda böyle bir skandala imza atılmasından rahatsızlık duyuyor musunuz? Duyuyorsanız başlatılacak çalışmalar nelerdir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem