Reytingde şike operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele birimi reytingde şike operasyonu düzenledi. Reklam pastasından büyük gelir elde eden dizilerden Muhteşem Yüzyıl, Kuzey-Güney, Fatmagül'ün Suçu Ne?, Aşk-ı Memnu, Adını Feriha Koydum, Ezel ve Umutsuz Ev

Reytingde şike operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele birimi reytingde şike operasyonu düzenledi. Reklam pastasından büyük gelir elde eden dizilerden Muhteşem Yüzyıl, Kuzey-Güney, Fatmagül'ün Suçu Ne?, Aşk-ı Memnu, Adını Feriha Koydum, Ezel ve Umutsuz Ev Kadınları gibi dizilerin yapımcıları 'şüpheli' sıfatıyla gözaltına alındı. Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gerçekleşen operasyon sonrası 9 yapımcının ev ve işyerlerinde arama yapıldı.

Habertürk'ün haberine göre İstanbul'da reyting şirketlerine ve dizi yapım şirketlerine düzenlenen operasyonda AGB'nin üretim müdürü Hilmi Berksöz, eski AGB çalışanı Celal Orçun Köktuna gözaltına alınırken 9 kişi de ifade vermesi için şüpheli sıfatıyla adliyeye çağrıldı.

HAKSIZ KAZANÇ SUÇLAMASI

İddia büyük... Reklam pastasından büyük paylar alan dizi yapımcılarının reyting deneklerinin listelerini ele geçirdiği ve bu denekler sayesinde haksız reklam kazancı sağladıkları belirtildi.

Reyting deneklerinin listelerini ele geçirdikleri belirtilen dizi yapımcıları Can Tanrıyar, İlker İnanoğlu, Kerem Çatay, Fatih Aksoy, Erol Avcı, Yusuf Timur Savcı ve AGB kurucusu Hayri Cem'in ev ve işyerlerinde arama yapıldı.

"REYTİNG LİSTELERİNİ SATTILAR"

Peki bu çark nasıl işliyor? Televizyon izlenme oranı olarak tanımlanan reyting ölçümleri ve bu ölçümlere göre yüksek reyting alanlar, reklam pastasından haksız kazanç elde ediyor.

İzlenme oranını ölçecek firma, yapılan ihaleyle seçildikten sonra ölçüm cihazları, belirlenen evlere takılıyor ve o cihazlar üzerinden düzenli olarak her akşam izlenme verileri alınıyor.

Reyting deneklerini, reyting ölçen şirketin sahibi belirliyor. Bağımsız ve tarafsız olması beklenen ölçüm firmaları, denek listelerini yapımcılara çıkar karşılığı satıyor.

Böylece, reyting ölçüm firmalarının belirlediği deneklerle iletişim kuran dizi yapımcıları, kendi dizilerinin daha çok izlendiğini göstererek reklam gelirlerini artırıyorlar.

HANGİ DİZİLER VAR?

Emniyet'in yaptığı teknik takip sonucu tesbit edilen şüphelilere ilişkin olarak soruşturmanın "ticari sırrın ifşası", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" ve "haksız rekabet" suçlaması yöneltiliyor.

Şüpheliler, emniyet de verecekleri ifadenin ardından Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecekler. Savcılık, şüphelilerin ifadesini aldıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edebilecek veya serbest bırakabilecek.

Organize suçlarla mücadele müdürlüğü, reyting firmalarının ve dizi yapımcılarının hangi dizilerde haksız çıkar elde ettiğini de açıkladı. 

İşte o diziler:

Fatmagül'ün Suçu Ne?

Muhteşem Yüzyıl

Aşk-ı Memnu

Yaprak Dökümü

Adını Feriha Koydum

Ezel

Kavak Yelleri

Küçük Sırlar

Kuzey Güney

Bizim Yenge

Bir İstanbul Masalı

Umutsuz Ev Kadınları

Doktorlar

Karadağlar

Hırsız Polis

Arka Sokaklar

Binbir Gece

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem