Reyhanlı'da kiralık katil izi

 Reyhanlı'daki saldırıyı düzenleyenlerin ilk hedefinin Ankara Kocatepe Camii'nin altındaki AVM'ler olduğu anlaşıldı. Saldırganlar, buradaki yoğun güvenlik nedeniyle hedef değiştirdi. Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki saldırıları düzenleyenlerin ilk hedefinin

Reyhanlı'da kiralık katil izi

 

Reyhanlı'daki saldırıyı düzenleyenlerin ilk hedefinin Ankara Kocatepe Camii'nin altındaki AVM'ler olduğu anlaşıldı. Saldırganlar, buradaki yoğun güvenlik nedeniyle hedef değiştirdi.
 
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki saldırıları düzenleyenlerin ilk hedefinin Ankara'daki Kocatepe Camii'nin altında bulunan AVM'ler olduğu ancak başkentteki yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle son anda hedef değiştirdikleri ortaya çıktı. Ankara'dan Reyhanlı'ya giden özel ekip, güvenlik ve MOBESE görüntülerini izledi. Daha sonra görüntüler, Ankara'daki şüpheli şahıs görüntüleriyle karşılaştırıldı. Zanlıların, Ankamall ve Kocatepe Camii'nin altında bulunan AVM'lerde keşif yaptığı belirlendi. Sorguda suçlarını itiraf eden zanlılar, ilk hedeflerinin Kocatepe AVM olduğunu, ancak yoğun güvenlik önlemleri ve kameralar nedeniyle son anda gelen talimatla eylem yerini Reyhanlı olarak belirlediklerini itiraf ettiler.
 
Fabrikasyon bomba
 
Patlamada sadece orduların ve gizli servislerin elinde bulunan, yaklaşık bir ton fabrikasyon bomba kullanıldı. Bombaların Yayladağı sınırından Türkiye'ye sokulduğu, Hatay merkezde araçlara yerleştirildiği bildirildi. Gözaltına alınan 9 kişi olayı para karşılığı gerçekleştirdiklerini sorgularında itiraf etti. Saldırıyı Suriye gizli servisi El Muhaberat'ın organize ettiği iddia ediliyor. Olayda kullanılan bombanın fabrikasyon olması da saldırının arkasında Suriye gizli servisi El Muhaberat'ın olabileceğine yönelik şüpheleri güçlendirdi.
 
Patlamadan önce keşif
 
Saldırının hemen ardından Ankara'dan istihbarat-terör uzmanlarından oluşan bir ekip Hatay Reyhanlı'ya giderek incelemelerde bulundu. Uzman ekipler öncelikle kentteki MOBESE ve güvenlik kameralarını inceledi. Araçların bölgeye getirilişininin görüntülerine ulaştı. Hatay nüfusuna kayıtlı saldırganların olaydan bir gün önce ikişer kişilik gruplar halinde keşif çalışması yaptığı belirlendi. Görüntülere göre bomba yüklü araçlar patlamadan bir saat önce olay yerine park edildi. Türkiye plakalı minibüsleri park eden 3 kişi, olay yerinden hızla uzuklaşırken kameralara yakalandı. Gözaltına alınan 9 kişi arasında araçları park eden üç kişi ile olaydan bir gün önce keşif yapan kişilerin de bulunduğu öğrenildi.
 
Reyhanlı'daki saldırının ardından istihbarat birimleri yeni uyarılarda bulundu. İstanbul- Ankara ve Adana gibi büyükşehirlere yönelik saldırı istihbaratı alınırken, bu üç kentteki güvenlik birimleri de özellikle çalıntı araçlar konusunda uyarıldı.
 
Kiralık Katiller
 
Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin eylemi para karşılığı yaptığı ortaya çıktı. THKP-C Acilciler grubunu Türkiye'deki terör eylemlerini organize etmede kullanan Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat'ın eylem için bağlantı kurulan kişilere ödeme yaptığı, bu kişilerin saldırıda kullanılan minibüsleri buldukları, bombalar minibüslere yerleştirildikten sonra da eylemi gerçekleştirdikleri öğrenildi. İdeolojik olarak Acilciler grubunun Suriye'deki eski bazı üyelerine yakın olduğu öğrenilen kişilerin bir bölümünün yakalandığı, eylemi organize eden ve bağlantıları kuran kişilerin de yakalanmasının an meselesi olduğu bildirildi.
 
Liderleri İran'ın koruması altında
 
Reyhanlı'daki çifte saldırı, gözlerin Beşşar Esed'in safında çarpışan, Türkiye'deki yasa dışı THKP-C Acilciler Örgütü'ne çevrilmesine yol açtı. Örgütün liderliğini Mihraç Ural yapıyor. Aslen Antakyalı olan Mihraç Ural'ın, yıllarca yaşadığı Suriye'de rejime muhalif İslamcı militanlarla savaşmak için Mukaveme Suriye adlı bir örgüt kurduğu biliniyor.
 
İngiliz The Times Gazetesi de, Akdeniz kıyısındaki Banyas'ta geçen hafta yüzlerce kişinin öldürülmesinde Ural'ın rol oynadığını açıklamıştı. Reyhanlı'daki çifte saldırının arkasındaki isim olarak bilinen Ural'ı, İran, Lübnan Hizbullahı ve Nusayrilerin finanse ederek koruma altına aldıkları biliniyor. Örgütün merkezinin ve Ural'ın evinin Nusayrilerin yoğun yaşadığı Lazkiye'de bulunduğu ve konutun İran Devrim muhafızları tarafından korunduğu da yine araştırmalar sonucunda belirlendi.
 
Hatay'da Reyhanlı'da üç ay önce 11 şubat tarihinde bomba yüklü araçta patlama meydana gelmişti. Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Türkiye tarafında bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu 14 kişi hayatını kaybetti. Suriye'ye yardım için gönderilen araçların bekletildiği alanda park halindeki Suriye plakalı otomobilde patlama meydana gelmiş ve soruşturma sonucunda patlamanın Mihraç Ural'ın lideri olduğu örgüt tarafından gerçekleştirildiği tesbit edilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler