Provakasyon: 2 polis daha yaralı

Cizre'nin İdil yolu üzerinde bulunan Nur Mahallesi ara sokaklarından birinde köşe başında duran çevik kuvvet polislerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Henüz kimlikleri öğrenilemeyen 2 çevik kuvvet polisi ile yoldan geçmeye çalışan 1 vatandaş yarala

Provakasyon: 2 polis daha yaralı

Cizre'nin İdil yolu üzerinde bulunan Nur Mahallesi ara sokaklarından birinde köşe başında duran çevik kuvvet polislerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Henüz kimlikleri öğrenilemeyen 2 çevik kuvvet polisi ile yoldan geçmeye çalışan 1 vatandaş yaralandı.

Çevik kuvvet polislerinin yaralanmasından sonra özel harekat polisi, ağır silahlarla Nur Mahallesi'ne operasyon düzenledi. Mahalleyi ablukaya alan özel harekat timleri, zırhlı araçlarıyla göstericilerin kaçtığı belirtilen BDP ilçe binası önüne geldi. Barada kapıyı kırarak bahçeye giren timler ilçe binasına girdi ve birçok kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Özel Harekat timlerinin BDP ilçe binasına doğru ateş açtığı ileri sürüldü.

Cizre'de yer yer güvenlik güçleri ile göstericiler arasında karşılıklı çatışmalar yaşanırken, silah sesleri de duyuluyor. Özel harekat timinin Nur Mahallesi'nde başlattığı operasyon devam ediyor.

EMİNE AYNA: YASAKLARI TANIMIYORUZ
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde BDP'nin nevruz etkinliklerine polis izin vermedi. Yapılan uyarılara rağmen gösterilere devam eden gruba polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan çoğu çocuk göstericiler, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Polisin müdahale ettiği bu göstericiler de daha sonra dağıldı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, yasakları tanımadıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Nevruz bayramı bizim için birçok şey ifade ediyor. Hem özgürlük, hem direniş anlamını taşıyor. Ve biz Kürtler bizlerin beyni ile beslenenlere karşı mücadele veriyoruz. Bu yüzden nevruz bizim için çok daha farklı bir anlama, bir öneme sahip. Ben burada yok devlet 21'inde kutlanmasını istedi. Yok 18'inde mi kutlanır, 21'inde mi kutlanır, bu kadar abes, bu kadar ahlaksızca bir tartışmanın içerisine girmeyeceğim. Bunun tanımı yok, anlamı yok, açıklanabilir hiçbir yanı yok. Bir bayram ne zaman kutlanır? Halk ne zaman isterse o zaman kutlanır. Kurban Bayramı'nı Müslüman alemi bile aynı anda kutlamamıştır. Kutlamaları halk ile beraber yasallaştıracağına 10 yıl gibi meşruluk zemininde kutlanan bir bayramın tekrar 10 yıl öncesine çevirip, yasaklamak, tamamen acizliktir. Kürt sorununu çözmemenin en büyük işaretidir. Yarın da Şırnak'ta kutlayacağız. Yasak olsa da kutlayacağız, yasak olmasa da kutlayacağız."

İDİL KARIŞTI
Bu arada Şırnak'ın İdil İlçesi'nde olaylar çıktı. Nevruz alanında toplanan ve dağılmayan göstericilere polis tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Aralarında genç kızlar ve çocukların bulunduğu göstericiler de polise taşlı saldırıda bulundu. İlçede olaylar aalıklarla gün boyu revam etti.

42 KİŞİ YARALANDI
Batman'da izinsiz nevruz kutlamaları sırasında yaşanan olaylarda 12'si polis 42 kişinin yaralandığı belirtildi. Başına aldığı bir darbeyle ağır yaralandığı belirtilen göstericilerden 32 yaşındaki Alaattin Oktay'ın tedavisinin Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde sürdürülüyor.

Batman'da çıkan olaylarda polis 50'ye yakın göstericiyi gözaltına aldı. Bu arada BDP'ye ait parti otobüsünün de olaylar arasında kalması sırasında görevli trafik polisleri tarafından kullanılarak, bölgeden uzaklaştırıldığı görüldü.

BDP'Lİ ATA: SAYIN ÖCALAN ÖZGÜR OLMADIKÇA BİZ ÖZGÜR OLMAYACAĞIZ
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde kutlama sonrası kalabalık grubun yürüyüşüne polis izin vermeyerek gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Göstericilerin de karşılık vermesi üzerine polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 4 kişi yaralanırken çok sayıda kişi gözaltına alındı.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, burada yaptığı konuşmada, geçmişte de nevruzun yasaklandığını söyledi. Ata, "Bir zamanlar ayın 21'inde de nevruz kutlamak yasaktı. Nasıl ki o zaman Nevruz izin alınmadan kutlanıyorsa, bu gün de izin almadan kutlanacaktır. Eğer Nevruz bu meydanlarda özgürce kutlanıyorsa bu uğurda canını ortaya koyan yoldaşlara selam olsun. Kürt halkı kararını vermiştir. Sayın Öcalan özgür olmadıkça bu halk özgür olmayacaktır" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Ata ve beraberindekiler, 27 Mayıs Caddesi üzerinden BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, barikat kuran polis izin vermedi. Polis engeline rağmen yürüyüşe devam eden kalabalık gruba, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahaleye taşlarla karşılık veren kalabalık grup ile polis arasında çatışma yaşandı.

Kutlamanın yapıldığı alan ile alana bakan birçok mahallede atılan gaz bombalarına ait dumanlar yükselirken, sık, sık patlama sesleri duyuldu. Müdahaleye rağmen yürüyüşe devam eden BDP'li Ata ve beraberindekiler ile ile polis yetkilileri arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Polise tepki gösteren Ata'ya çevrede bulunanlar da, Abdullah Öcalan ve PKK lehine attıkları sloganlar ile destek verdi. Engel ve yasağa rağmen yürüyüşlerini BDP ilçe binasında sonlandıran Ata ve beraberindekiler burada davul zurna eşliğinde halay çekerek eylemlerini sona erdirdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem