Poyraz "Gerçek üretici ve hak eden desteklenmeli"

KFMİB Üyesi Mustafa Poyraz'dan önemli açıklama...

Poyraz "Gerçek üretici ve hak eden desteklenmeli"
2009 yılında serbest piyasa sistemi ile birlikte üreticiyi koruma amaçlı olarak uygulanmaya başlanan fındıkta alan bazlı destekleme sisteminin gözden geçirilip, gerçek üreticiyi teşvik edici şekle getirilmesi gerektiği bildirildi.
 
Ordu’da fındık üreticiliği, sanayiciliği ve ihracatçılığıyla yarım asrı aşkın bir süreden beri iştigal eden Poyraz Fındık Entegre Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve KFMİB Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Poyraz, son yıllarda fındıkta verim ve kalitenin giderek azaldığına dikkat çekti.
 
Poyraz üreticiyi, dolayısıyla üretimi desteklemek amacıyla 2009’dan beri uygulanan teşviğin beklenen yararı sağlayamadığını ileri sürdü.
 
Mustafa Poyraz konu ile ilgili yaptığı açıklama da şunları söyledi:
“Bu destekleme sistemi, önceliği geçimini fındıktan sağlayanlara vermelidir. Diyelim ki benim 70-80 ton fındığım oluyor, devlet bana destek veriyor. Ya da meselâ İstanbul’da oturup, bahçesine hiç bakmayan, sadece fındığı toplamak, ya da toplatmak için yılda bir kez Ordu’ya gelenlere de veriyor. Böyle bir desteklemenin fındığa faydası nedir? Oysa köyde oturup, bahçesine bakan ve bu üretimden geçinenler desteklenmelidir. Zaten üreticilerimizin yüzde 70’inin bahçesi 20 dönümün altında. Alan bazlı desteğe rağmen zor durumdalar.”
 
Mustafa Poyraz, “Gerekirse bana göre hak etmeyenlerden kesilerek köyünde oturup, bahçesini bakanlara daha fazla verilmeli” diyerek, destekleme sisteminin üreticinin ve sektörün yapısı iyi tespit ve analiz edilerek yeniden ele alınmasını da sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem