Pompada vurgun!

Jet yakıtının ÖTV'siz olarak alınıp, yağ katılarak mazota dönüştürüldüğü ardından dağıtıcı firmalarca piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.Dizel kullanımının 1 yılda yüzde 6 artmasına rağmen jet yakıtı piyasasının yüzde 13 büyümesi gözleri bu sektöre çevirdi.

Pompada vurgun!


Jet yakıtının ÖTV'siz olarak alınıp, yağ katılarak mazota dönüştürüldüğü ardından dağıtıcı firmalarca piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.

Dizel kullanımının 1 yılda yüzde 6 artmasına rağmen jet yakıtı piyasasının yüzde 13 büyümesi gözleri bu sektöre çevirdi. Bakanlık düşük vergili uçak yakıtına yağ katarak istasyonlarda satan şirketlere inceleme başlattı.

Yeni Şafak'ın haberine göre, alınan tüm önlemlere rağmen akaryakıt sektöründeki vergi kaçağının artması üzerine Maliye Bakanlığı'nın bazı akaryakıt şirketlerine yönelik başlattığı vergi incelemesinin yalnızca belirli şirketlere yönelik değil akaryakıt sektörünün geneline yönelik bir inceleme olduğu belirtiliyor. Yeni Şafak'a göre, incelemenin ardında jet yakıtının ÖTV'siz olarak alınıp, yağ katılarak mazota dönüştürüldüğü, ardından dağıtıcı firmalarca piyasaya sürülmesine yönelik ihbarların olduğu belirlendi. Jet yakıt pazarının 8 milyar TL olduğu Türkiye'de kaçak boyutunun 1,5 milyar TL'ye ulaşmış olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca markersiz yağla ilgili ihbarların da değerlendirmeye alındığı öğrenildi. Türkiye'nin uzun zamandır akaryakıtta yaşadığı vergi kaybının altında yatan kaçak akaryakıt ve hileli akaryakıta ilişkin yapılan ihbarlar üzerine geçen Maliye'nin akaryakıt sektörünü derinlemesine inceleyeceği öğrenildi. İncelemeler İstanbul'un ardından Ankara, İzmir, Batman, Kırıkkale, Tekirdağ ve Giresun'a da sıçradı. Giresun'daki bir boşaltım istasyonundan numuneler alındığı kaydedildi.

OTOBÜSLER MOTOR AYARI YAPAR
Jet yakıtı satışı ile ilgili olarak uzun bir zamandır bu yakıtın gerçek sahiplerine teslim edilmediği, akaryakıt dağıtım firmalarından bazılarının üreticiden aldıkları jet yakıtına yağ katarak mazot haline getirdikleri belirlendi. Kaçakçıların elde edilen hileli akaryakıtta ÖTV'den kurtulup 4,40 TL seviyesindeki dizel fiyatına sattıkları belirtiliyor. Otobüs firmalarının markersiz yağ kullandığına dair ihbara dikkat çekilirken, bir otobüs firması sahibinin yetkililere, 'Markersiz yağı bırakıp mazot kullanırsak, otobüslerin motor ayarlarını değiştirmek gerekiyor' dediği öğrenildi.

8 MİLYAR LİRALIK PAZAR
Dizel pazarı yüzde 6 büyürken jet yakıt pazarının yüzde 13 büyümesi dikkat çekti. Jet yakıt pazarının Türkiye'de 8 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler