Polis artık eşleri barıştırmayacak

Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, bu yıl 60 bin 430 ka­dı­nın şid­det mağ­du­ru ol­ma­sı ve 73 ka­dı­nın da öl­dü­rül­me­si üze­ri­ne ai­le içi şid­det olay­la­rın­da iz­le­ne­cek stra­te­ji­yi be­lir­le­di.Şid­det olay­la­rı­na mü­da­ha­le eden bin 275 Po­l

Polis artık eşleri barıştırmayacak

Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, bu yıl 60 bin 430 ka­dı­nın şid­det mağ­du­ru ol­ma­sı ve 73 ka­dı­nın da öl­dü­rül­me­si üze­ri­ne ai­le içi şid­det olay­la­rın­da iz­le­ne­cek stra­te­ji­yi be­lir­le­di.

Şid­det olay­la­rı­na mü­da­ha­le eden bin 275 Po­lis Mer­ke­zi­'n­de gö­rev­li 45 bin po­li­se uy­gu­la­ma reh­be­ri ha­zır­lan­dı. Po­lis, şid­det mağ­du­ru ve şid­det uy­gu­la­yan ara­sın­da ba­rış­tır­ma, uz­laş­tır­ma gi­bi yön­tem­ler uy­gu­la­ma­ya­cak. Ar­tık ka­ra­kol­lar­da, "Ka­rı-ko­ca ara­sın­da bu tür şey­ler olu­r" de­nil­me­ye­cek. Ai­le içi şid­det olay­la­rı­nda po­lis­ler şi­ka­yet­le­ri anın­da iş­le­me ko­ya­cak.

EVDEN UZAK­LAŞTIRMA­

Şid­det uy­gu­la­yan ko­ca hemen "müş­te­re­k" ko­nut­tan uzak­laş­tı­rı­la­cak. Ko­nut şid­det mağ­du­ru ka­dı­na tah­sis edi­le­cek.

AMİ­RE YET­Kİ

Va­li, kay­ma­kam ve ha­kim­ler­den son­ra kol­luk amir­le­ri­ne de ko­ru­ma ted­bi­ri al­ma yet­ki­si ta­nın­dı. Can gü­ven­li­ği ris­ki gi­bi ge­cik­me­sin­de "sa­kın­ca­" bu­lu­nan hal­ler­de po­lis amir­le­ri "re­se­n" ted­bir ka­rar­la­rı ala­bi­le­cek. Alı­nan "ge­çi­ci­" ko­ru­ma ted­bi­ri 48 sa­at içe­ri­sin­de yet­ki­li mer­ci­nin ona­yı ile ka­lı­cı ha­le ge­ti­ri­le­cek. Ka­dın­la­ra 6 aya ka­dar ko­ru­ma tah­sis edi­le­cek.

TEHDİT EDEMEYECEK

Kol­luk amir­le­ri ge­cik­me­sin­de sa­kın­ca bu­lu­nan hal­ler­de ha­kim­le­rin şid­det uy­gu­la­yan ki­şi­ler hak­kın­da ver­di­ği uzak­laş­tır­ma, ko­nu­tun ko­ru­nan ki­şi­ye tah­si­si, mağ­du­ra, ya­kın­la­rı­na ve ço­cuk­la­rı­na yak­laş­ma­ma gi­bi ted­bir­le­ri al­ma­ya da yet­ki­li ola­cak. Ha­kim ta­ra­fın­dan 24 sa­at için­de onay­lan­ma­yan ted­bir­ler ken­di­li­ğin­den so­na ere­cek. Hakim kararı ile dayakçı kocaların eşlerine karşı tehdit ve harakette bulunmasına izin verilmeyecek.

YOL PARASI VERİLECEK

Şid­det mağ­du­ru ka­dın­lar ile ço­cuk­la­rı Şid­det Ön­le­me ve İz­le­me Mer­ke­zi­'ne (ŞÖ­NİM) gö­tü­rü­le­cek. Ko­ru­nan ki­şi­ler po­lis mer­kez­le­rin­de
ba­rın­dı­rıl­ma­ya­cak.

Ko­ru­nan ki­şi ve var­sa ço­cuk­la­rın ba­rın­ma-ia­şe gi­der­le­ri, il içi ve il dı­şı ula­şım gi­der­le­ri Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­'n­ca kar­şı­la­na­cak. Şid­det mağ­du­ru ba­rın­ma mer­kez­le­rin­de kal­mak is­te­mez­se mağ­dur­la­rın rı­za­sı alı­na­rak is­te­di­ği yer­de kal­ma­sı sağ­la­na­cak.

Ka­dın­la­ra ya­kın ko­ru­ma

Şid­det mağ­du­ru ka­dın­lar sa­de­ce çağ­rı üze­ri­ne ko­ru­ma ve gü­ven­lik bu­to­nu ile ko­run­ma­ya­cak. Ya­pı­la­cak risk de­ğer­len­dir­me­sin­de "ha­ya­ti teh­li­ke­" ta­şı­dı­ğı be­lir­le­nen ka­dın­lar "yük­se­k" dü­zey­de ko­ru­ma­ya alı­na­cak. Şid­det mağ­dur­la­rına ya­kın ko­ru­ma verilecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler