Plüton'a ait yeni fotoğraflar

NASA, New Horizons uzay aracının 14 Temmuz'da gerçekleştirdiği tarihi geçişte elde ettiği yeni fotoğrafları yayımladı. New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, "Püton Güneş Sistemi'nde bugüne kadar görmediğimiz derecede çeşitli yüzey yapıları ve

Plüton'a ait yeni fotoğraflar

NASA, New Horizons uzay aracının 14 Temmuz'da gerçekleştirdiği tarihi geçişte elde ettiği yeni fotoğrafları yayımladı. New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, "Püton Güneş Sistemi'nde bugüne kadar görmediğimiz derecede çeşitli yüzey yapıları ve karmaşık süreçler sunuyor" ifadesini kullandı. Stern, Plüton'un sanki New Horizons fotoğraflamadan önce bir ressamın elinden geçmiş olduğunu söyledi. 

New Horizons Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme (GGI) ekibinde yer alan Jeff Moore, 'Plüton'un neredeyse Mars kadar karmaşık bir yüzeye sahip olduğunu' belirtti. Moore, güney kutup bölgesindeki Sputnik Planum'da tespit edilen rastgele dağılmış dağların, sıvı nitrojen veya yoğun ve yumuşak kalıntılar üzerinde hareket eden buz olabileceğini belirtti. 

pluto_00104_02nasa.jpgpluto_00104_03nasa.jpg

Fotoğraflar, Plüton'un yoğun kraterle dolu eski yüzeyiyle, kraterden arınmış düz buzul ovalar içeren genç yüzeyini de bakma şansı verdi. Gökbilimciler, çok ince bir atmosfere sahip olan Plüton'un geçmişte daha kalın bir atmosferle kaplı olduğunu, zamanla yaşanan değişimin yüzeydeki yapıları etkilediğini düşünüyor. 

GGI ekibinden John Spencer, yeni fotoğraflar sayesinde Plüton'un jeolojik yapısını daha iyi inceleyebileceklerini söyledi. NASA, Plüton'un uyduları Charon, Nix ve Hydra'ya ait görüntülerin de yayımlanacağını belirtti. 

New Horizons, 9 yıl süren yolcuğun ardından 14 Temmuz günü Plüton sisteminden geçmiş ve sistemi görüntüleyen ilk uzay aracı olmuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem