PKK'ya ve IŞİD'e operasyon

Çözüm süreci nedeniyle dört yıldır PKK’ya yönelik hedeflere operasyon düzenlemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları, IŞİD’e yönelik birinci dalga operasyonun üzerinden 24 saat geçmeden Kuzey Irak’taki PKK kamplarının tamamına ve örgüt üst yönetimin

PKK'ya ve IŞİD'e operasyon

Çözüm süreci nedeniyle dört yıldır PKK’ya yönelik hedeflere operasyon düzenlemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları, IŞİD’e yönelik birinci dalga operasyonun üzerinden 24 saat geçmeden Kuzey Irak’taki PKK kamplarının tamamına ve örgüt üst yönetiminin bulunduğu Kandil’e ağır bombardıman gerçekleştirdi. Örgüt kamplarının havadan ve karadan vurulduğu saatlerde, Suriye’deki IŞİD hedefleri de obüslerle hedef alındı. 

TSK unsurlarının 24 Temmuz Sabahı 03.12’de başlattığı sınır ötesi operasyonun ikinci dalgası önceki akşam 22.30 sıralarında gerçekleşti, üçüncü dalga operasyon da sabah saatlerinde başladı.

Gece iki kez havalandı

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu gece görüşü özelliğine sahip 181. Pars Filo’ya ait F-16 savaş jetleri, önceki gece  22.30’dan itibaren aldıkları talimat gereği havalandı. 5’er dakika arayla havalanan jetler, Irak’ın kuzeyinde PKK tarafından kullanılan Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil’deki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaraları, modern ve klasik mühimmat ile vurdu. Yerel kaynaklar, Kandil’in üç savaş jetiyle vurulduğuna işaret etti. İlk bombalamanın ardından Diyarbakır’a dönen jetler, yeni mühimmatlar yükledikten sonra tekrar havalandı ve belirlenen PKK mevzilerini yeniden hedef aldı. 

Sınır ötesine geçildi

Lazer güdümlü bombalar kullanılan operasyonla, PKK kampları dört yıl aradan sonra hedef alındı. PKK’nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu Kandil’in de bombardımanda hedef alınması dikkati çekti. Mart 2013’te ateşkes kararı alan örgüte, bugüne kadarki en kapsamlı hava operasyonlarından birinin yapıldığı ifade edildi.

IŞİD’e karşı Suriye’de yapılan ve IŞİD hedeflerinin sınırdan bombalandığı operasyonun aksine Türk savaş jetleri, Irak’ta sınırı geçti. Alınan bilgilere göre, operasyonun ardından hasarı tespit edebilmek amacıyla, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden keşif jetleri havalandı. Yine Batman’da konuşlu insansız hava araçları ve insanlı keşif uçakları da önceki gece ve dün gündüz saatlerinde havalanarak istihbari bilgileri Diyarbakır ve Ankara’ya iletti. 

Eşzamanlı kara operasyonu

Diyarbakır’dan havalanan savaş jetleriyle eş zamanlı olarak sınıra yakın PKK kamplarına kara operasyonu da düzenlendi. Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanlığı’na bağlı Işıklı 3. Hudut Tabur Komutanlığı Gezgintepe Üs Bölgesi’nde konuşlu bulunan ve “cehennem topu” olarak bilinen 40 kilometre menzile sahip Fırtına obüsleri ile örgüte ait kamplar vuruldu.

IŞİD’e de karadan operasyon

Diyarbakır’daki ilk operasyonla eş zamanlı olarak Kilis karşısındaki IŞİD mevzileri hedef alındı. Fırtına obüsleri ve ateş destek sistemleri ile gerçekleştirilen operasyon kapsamında belirlenen üç IŞİD hedefi vuruldu. Kaynaklar, TSK unsurlarının Kuzey Suriye’deki Tugali, Karakuburi, Yeniyaman ve Saran’daki mevzilerin hedef alındığına işaret etti.

Başbakan takip etti

PKK operasyonu Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından, Başbakanlık Resmi konut’ta dakika dakika takip edildi. Davutoğlu’nun; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile en az iki kez görüşerek, anlık bilgi aldığı öğrenildi.

Daha sonra sabah 10.00 sıralarında Diyarbakır, İncirlik, Malatya ve Batman’daki hava unsurlarının katılımıyla PKK mevzilerine yeni bir bombardıman başladı. Yaklaşık 25 savaş uçağının katıldığı bombardımanda, jetlerin üslerine 12.30 gibi tam başarıyla döndüğü belirtildi.

Devam edebilir

Operasyonların gerek duyulması halinde ilerleyen günlerde devam edeceği belirtiliyor. TSK unsurlarının karadan ve havadan PKK ve IŞİD mevzilerini hedef almayı sürdüreceği ifade ediliyor. TSK unsurları her iki örgüte ait karargah, bina ve sığınaklara ilişkin istihbari faaliyetlerini de, keşif jetleri, insanlı keşif uçağı ve insansız hava araçları marifetiyle sürdürmeye devam edecek.

75 uçak 155 sorti

Gece saatlerinden bu yana PKK kamplarına yapılan üç ayrı hava operasyonunda 50’si F-16, 25’i F-4E 2020 Terminatorww tipi olmak üzere toplam 75 savaş jeti kullanıldı. Savaş jetlerinin 155 sorti yaptığı operasyonda, 400’e yakın PKK hedefine 300’e yakın bomba bırakıldı. Operasyonda lazer güdümlü bombaların yanı sıra tahrip gücü yüksek 230 kilogramlık MK-82 tipi havadan karaya serbest düşümlü bombalar kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler