PKK'lılar dağdan böyle inecek!

Kandil'den inen PKK'lılar önce Suriye vatandaşı olacak sonra Türkiye'ye giriş yapacak. Şimdi gözler Öcalan ile yapılan görüşmelerin nasıl sonuçlanacağına çevrildi. Devlet ile Öcalan arasındaki görüşmeleri yakından takip eden Taraf yazarı Kurtuluş Tayiz, S

PKK'lılar dağdan böyle inecek!

Kandil'den inen PKK'lılar önce Suriye vatandaşı olacak sonra Türkiye'ye giriş yapacak. Şimdi gözler Öcalan ile yapılan görüşmelerin nasıl sonuçlanacağına çevrildi.

 

Devlet ile Öcalan arasındaki görüşmeleri yakından takip eden Taraf yazarı Kurtuluş Tayiz, Suriye ile yapılan anlaşmayla ilgili önemli ayrıntılara ulaştı.

 

İçişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde ayrıntıları netleştirilen yol haritasına göre, Şam yönetimi, Suriyeli PKK'lılara af çıkaracak. Ama bundan sadece Suriyeli PKK'lılar değil, bütün örgüt militanları yararlanabilecek.

 

Tayiz, Kuzey Irak yönetimine yakın olan bir kaynaktan aldığı bilgileri bugünkü köşesinde yazdı. 

 

5 KASIM'DA ONAYLANDI

"Suriye'nin çıkaracağı af yasasından bütün PKK'lılar yararlanarak Türkiye'ye giriş yapabilecek. Şam'ın çıkaracağı af yasasının gizli tutulan yanı da işte buydu. İki ülke arasında imzalanan ve Meclis'te onaylanan 'Hükümlülerin Nakline dair Anlaşma'ya göre

Suriye aftan yararlanmış PKK'lılar, Türkiye'de siyasi kovuşturmaya uğramayacak. Meclis'te 5 Kasım 2010'da onaylanan "Hükümlülerin Nakline dair Anlaşma"nın özelliği bu. Bu anlaşmada PKK ve İmralı'nın "uluslararası güvence talebi" de karşılanmış oluyor. Çünkü Türkiye, "Hükümlülerin Nakliyle" ilgili milletlerarası normları tanıdığına dair uluslararası anlaşmaları imzalanmış durumda.

 

SİLAHSIZLANMANIN SON AŞAMASI MI?

Türkiye ile Suriye arasındaki bu anlaşma, İmralı'da Öcalan ile yapılan görüşmelerin sonuçlarına bağlı olarak hayata geçirilecek. İmralı ve Kandil, "silahsızlanmanın çözümün son aşamasında gündeme geleceğini" açıklamışlardı. Eğer Devlet-İmralı-Kandil görüşmeleri olumlu sonuçlanırsa, Kuzey Irak ve Kandil'deki örgüt militanları, Şam'ın ilan edeceği genel afla birlikte önce Suriye topraklarına, oradan da Türkiye'ye giriş yapacak. Suriye yönetiminin bu durumu, kendi iç hukukuna uydurmakta zorlanmayacağında eminim”

 

ANLAŞMA YALANLANMADI

Paris merkezli Intelligence Online adlı internet sitesi, Türkiye ile Suriye arasında gizli PKK anlaşması yapıldığını duyurmuştu. Haberde Şam yönetiminin 4 bin PKK'lıya sığınma hakkı tanıyacağı öne sürülüyordu. Dışişleri Bakanlığı anlaşmanın varlığını yalanlamazken PKK'ya sığınma hakkı verileceği iddiasını yalanlamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem