PKK'lı sivil siyasete hazırlanıyor

 Kandil, çekilme sürecinin takvimini haftaya açıklayacak. Çekilme sonrası sivil siyaset için programlar düzenlenecek. Türkiye sınırları içindeki terör örgütü PKK militanlarının Kuzey Irak'a çekilmesi için başlatılan süreç kararlılıkla devam ediyor. İmralı

PKK'lı sivil siyasete hazırlanıyor

 

Kandil, çekilme sürecinin takvimini haftaya açıklayacak. Çekilme sonrası sivil siyaset için programlar düzenlenecek.
 
Türkiye sınırları içindeki terör örgütü PKK militanlarının Kuzey Irak'a çekilmesi için başlatılan süreç kararlılıkla devam ediyor.
 
İmralı'nın "çekilme" çağrısına olumlu yanıt veren PKK, kendi cephesinde de sona yamlaştı. Bazı üs bölgelerini takviye etmeyerek sınır dışına çıkma hazırlıklarını sürdüren PKK, çekilme kararını bu hafta kamuoyu ile paylaşacak. Kandil'deki lider kadronun bu konuda Abdullah Öcalan'a da bir mektup göndermeleri bekleniyor.
 
Ankara-Erbil-Brüksel hattındaki temaslara paralel olarak Kandil'de örgüt içindeki orta kademedeki militanlara dönük toplantıları tamamladı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Sabri Ok, Duran Kalkan'ın aralarında yer aldığı yöneticiler, 1999'da yaşananlar nedeniyle "Silahlı militanların bir bölümü Türkiye'de kalsın" diyerek komple çekilmeye karşı çıkan Dersim grubu başta olmak üzere örgüt üyelerini ikna etti. Kandil "Öcalan ve Türkiye halkına verilen söz tutulacak, tek bir silahlı unsur kalmayacak" diyerek tartışmalara noktayı koydu.Ajandadaki dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:
 
* SIRADAKİ DERSİM GRUBU: Öcalan'ın çağrısına kayıtsız şartsız uyulacak. Örgütün orta kademesi ikna edildi, sınır dışına çıkış ortak kararına uygulanacak. Güvenli çıkış ve sabotaja kapalı bir yöntem için hazırlıklar bu hafta bitirilecek. Çıkışın hızlı bir şekilde yürümesi için örgütsel çalışmalar en üst seviyeye çıkarılacak. Karadeniz'deki çekilme başladı. Çekilme protokolü açıklanır açıklanmaz, Dersim'deki silahlı unsurlar da sınıra hareket edecek. Sonbahara kadar çekilme süreci tamamlanacak. Türkiye sınırları içinde tek bir silahlı unsur kalmayacak.
 
* SİVİL SİYASETE HAZIRLIK: Türkiye sınırından çıkış yapan örgüt üyeleri önce Kandil'e yakın bir bölgede toplanacak. Bu gruplara dönük eğitim çalışması başlarken, sivil siyaset için pratik yapmaya dönük programlar düzenlenecek. Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün başkanlık yaptığı Demokratik Toplum Kongresi de (DTK) yeni sürece göre yeniden şekilleniyor. Olağanüstü kongreye giden DTK, çekilme sürecinde de aktif rol üstlenirken, silaha bulaşmayan örgüt üyelerine de siyasi zemin hazırlıkları yürütecek.
 
'İKİ TARAF DA SAMİMİ'
 
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çekilme takvimini Kandil'in açıklayacağını belirterek, "Kandil'de sıkıntı yok, Öcalan'ın çağrısına uymuş durumdalar. Sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bu saatten sonra önemli olan sürecin hassasiyet içinde yürütülmesi. İki tarafın bu samimiyeti sürerse sorun çıkmayacağını düşünüyorum. Herkesin dilini, kültürünü eşit şartlarda yaşayacağı demokratik bir Türkiye için sürece yönelik ciddiyet ve kararlı bir yürüyüş gerekiyor" dedi.
 
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, "Geri çekilme kadar demokratikleşmenin de artık konuşulması gerekiyor. Örgüt içinde herhangi bir kanadın sürece ilişkin farklı yaklaşımı asla söz konusu değil. Öcalan ile Kandil arasında daha hızlı, pratik, ikna edici bir trafiğe ihtiyaç var. Böyle bir iletişim kanalının yolu bulunabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem