PKK Zap'ı terk etti

Bölgenin kontrolünü Türk askerleri ve peşmergeler birlikte yapıyor.Kuzey Irak'ta başlatılan kara harekâtı 5 ayrı noktada devam ederken, Türkiye-Irak sınır şeridinde yer alan Derkar yakınlarındaki Keşan Vadisi, Şeraniş ile sınırdaki Batufa, Begova, Amediye

PKK Zap'ı terk etti

Bölgenin kontrolünü Türk askerleri ve peşmergeler birlikte yapıyor.

Kuzey Irak'ta başlatılan kara harekâtı 5 ayrı noktada devam ederken, Türkiye-Irak sınır şeridinde yer alan Derkar yakınlarındaki Keşan Vadisi, Şeraniş ile sınırdaki Batufa, Begova, Amediye kasabasına bağlı Kanimasi, Bamerni, Zap Vadisi girişinde yer alan Tırvaniş, Nerve, Rekan, Serdeşt bölgeleri ile Çukurca'nın karşısında yer alan Metina bölgesine Peşmerge için yeni karakollar inşa edildi.

Türkiye- Irak sınırlarından gerek PKK, gerekse kaçakçılık başta olmak üzere yasadışı geçişlerin önüne geçmek amacıyla yüksek rakımlı tepelere inşa edilen karakollardan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı peşmergeler Irak topraklarını denetim altında tutarak Türkiye'ye olası sızmaların önüne geçecek. Böylece sınır hattı iki yakadan da gözlenmiş olacak. Sınır şeridindeki bu karakollar aracılığıyla PKK'nın "Gümrük noktası" adı altında yaptığı kaçakçılık faaliyetleri de sonlandırılacak. Zaho ve Duhok'taki üst düzey peşmerge yetkilileri, PKK'lıların artık eskisi gibi Irak topraklarında rahat faaliyet yürütemeyeceğini belirtti.

ZAP VADİSİ HAYALET VADİ OLDU

PKK'lıların yıllarca yol kontrolü yaptığı, sınırı geçip Türkiye toprakları içinde askerleri şehit ettikten hemen sonra geri dönüp saklandıkları Keşan, Zap, Batufa, Şeraniş bölgelerindeki mevzi ve pusu noktaları tamamen Türk birliklerinin denetimine geçti. Çukurca'nın karşısındaki Zap Vadisi ise 3 günden beri Kobra helikopterleri ile F-16'ların ağır bombardımanı altında. Bölgeye yakın küçük yerleşim birimlerinde yaşayan siviller, peşmergeler tarafından geçici olarak güvenli bölgelere yerleştirildi.

Zap vadisindeki köylerin yüzde 80'i boşaltıldı. İnsansızlaştırılan bu alanın denetimini Türk birlikleri ile peşmergeler ortak yürütüyor. Peşmergeden gelen anlık istihbarat da operasyonlara yön veriyor. PKK'lıların, terk ettikleri Zap Vadisi'nin girişine inşa ettikleri derme çatma kontrol noktalarına ve mevzilere peşmergeler yerleşti. TSK birliklerinin Irak toprakları içindeki 6 askeri üssüne giriş ve çıkışlar peşmergelerin kontrolüyle sağlanıyor.

TSK birlikleri de zaman zaman helikopterlerle asker değişimi yaparken, zorunlu olmadıkça bu alanlar boş bırakılmıyor. Öte yandan Irak toprakları içinde ayrıca 3 ayrı noktada yeni askeri üsler kurmak için çalışma yapıldığı bildirildi. Mevcut üslere destek ve takviye olarak konuşlandırılacak sınır ötesi birlikler için Irak bölgesel Kürt yönetimi ile görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler