PKK için yasal düzenleme geliyor !

Çözüm sürecindeki tıkanma; BDP’nin hükümet ve Kandil’le yaptığı görüşmelerle aşıldı. BDP’nin aracı olduğu uzlaşmaya göre, PKK geri çekilmeyi hızlandıracak ve sonbahara bitirecek. Çekilme biter bitmez ise hükümet büyük bir reform paketi açıklayacak. BDP Eş

PKK için yasal düzenleme geliyor !
Çözüm sürecindeki tıkanma; BDP’nin hükümet ve Kandil’le yaptığı görüşmelerle aşıldı. BDP’nin aracı olduğu uzlaşmaya göre, PKK geri çekilmeyi hızlandıracak ve sonbahara bitirecek. Çekilme biter bitmez ise hükümet büyük bir reform paketi açıklayacak.
 
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyetin Kandil’de PKK yöneticileri ve Ankara’da Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le görüşmesinin ardından çözüm sürecindeki tıkanıklığın aşılmasını sağlayan uzlaşmanın ayrıntılarına ulaşıldı.
 
İşte o uzlaşma:
 
* Hükümet, çözüm sürecinin “yasal düzenlemeler” ayağını kapsayan ikinci aşamaya geçilebilmesi için PKK’nın tamamen sınır dışına çekilmesini şart koştu. PKK çekilmeyi hızlandıracak, eylüle kadar tamamlayacak.
 
* “Hükümet adım at” sloganıyla sokağa çıkma kararı alan BDP, protestoların dozunu azaltarak tansiyonu düşürecek. Lice’deki olayla gerilen siyasi ortamı yumuşatacak.
 
* Sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu komisyonlar PKK’nın geri çekilmesini gözlemleyecek.
 
* Hükümet de bu süreçte iyi niyet göstergesi olarak ilk etapta, hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyesini sağlayacak.
 
TCK’DA KCK DÜZENLEMESİ
 
* Sınır dışına çekilmenin tamamlanmasının hemen ardından hükümet reform paketi açıklayacak.
 
* Paketteki en önemli değişiklik TCK’daki “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçunu düzenleyen 220. maddede yapılacak. “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır” hükmünü düzenleyen 6. fıkrası ile “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” hükmünü düzenleyen 7. fıkra yeniden düzenlenecek. Böylece KCK sanıklarının çok büyük bölümünün tahliye edilmesine olanak sağlanacak.
 
* Öcalan’ın cezaevi koşulları değiştirilecek. BDP heyeti ve ailesinin yanı sıra avukatlarıyla görüşmesine de izin verilecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem