PKK cenazesini Şırnak'a getirdi

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi’nde Irak’tan sınırdaki üs bölgesine sızmak isterken çıkan çatışmada öldürülen 12 PKK’lıdan Irak tarafında kalan 3’ünün cenazesini almak isteyen BDP’lilerle güvenlik güçleri arasındaki gerginlik dün saatlerce sürdü. Aralarında BDP'

PKK cenazesini Şırnak'a getirdi

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi’nde Irak’tan sınırdaki üs bölgesine sızmak isterken çıkan çatışmada öldürülen 12 PKK’lıdan Irak tarafında kalan 3’ünün cenazesini almak isteyen BDP’lilerle güvenlik güçleri arasındaki gerginlik dün saatlerce sürdü.

Aralarında BDP'li milletvekillerin de olduğu grup, sınırı geçerek cenazeleri buldu ve bölgeye getirdi.

 

Uludere’nin Yemişli Köyü’nün Irak sınırındaki Bilican Tepesi Mevkii’ndeki üs bölgesine sızmak isteyen PKK’lılar güvenlik güçleriyle çatıştı. İki ayrı operasyonda toplam 12 PKK’lı öldürüldü. PKK’lılardan 3’nünü cenazesinin Irak tarafında kalması üzerine, aralarında BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Gültan Kışanak, Hasip Kaplan ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP Genel Başkan Vekili Filis Koçali’nin de bulunduğu BDP’liler Bilican Tepesi’nde toplandı.

SINIRDA GERGİNLİK GÜN BOYU SÜRDÜ

Cenazeleri almak için yaklaşık 300 kişi Irak tarafına geçip, aldıkları cenazeleri Bilican Tepesi’ne getirdi. Bu sırada bölgede bulunanların sloganlar atması üzerine gerginlik yaşandı. Asker havaya uyarı ateşi açarken, helikopterlerle çok sayıda takviye askerler bölgeye indirildi. Askerlerin cenazeyi otopsi yapılmak üzere almak istemesi üzerine gerginlik üst seviyeye çıktı. Yaşanan arbede sırasında cenazeleri vermek istemeyenler, kopardıkları ağaç dalları ile askerlere karşı koymaya çalıştı. Bir grup tabutlarda bulunan cenazeleri kaçırmak için hızla yamaçlardan koşmaya başladı. Bu sırada bölgeye giriş ve çıkışlar tutuldu. Yaşanan arbedenin ardından cenazeleri vermek istemeyen BDP’liler oturma eylemi başlattı.

Bu arada yaklaşık 50 kişi askerler tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in görevli komutanlarla görüşmesinin ardından, gözaltına alınanlar bir süre sonra serbest bırakıldı. Daha sonra 3 PKK’lının cenazeleri askerlere teslim edildi.

CENAZE GECE DEFNEDİLDİ

Öldürülen PKK’lılardan Sami Piranoğlu’nun cenazesi dün gece Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne getirildi. İlçede PKK lehine atılan sloganlarla karşılanan cenaze, Özeli Camii’ne kadar omuzlarda taşındı. Bu sırada cenazeye katılan bir grup, önlem alan polisleri taş yağmuruna tuttu. Polis de gaz bombası ile taş atanlara karşılık verdi.

Yaşanan gerginliğin ardından PKK’lı Piranoğlu’nun cenazesi ilçe mezarlığında saat 23.00 sıralarında BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Hasip Kaplan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de katılımıyla defnedildi.

Cenazenin defnedilmesinin ardından BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, "Günlerdir Botan halkı çocuklarına sahip çıkmak için büyük bir direniş gösterdi. Kürt halkı her zaman çocuklarına sahip çıkacaktır. Hiçbir inkar ve imha politikası Kürt halkını haklı mücadelesinden geri adım attıramaz" dedi.

BAYDEMİR: "ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Botan’ın kalbi olan Şırnak’ta günlerdir süren bir isyan olduğunu söyledi. Baydemir şöyle konuştu:

"Botan’da günlerdir halkımız evlatları için ayakta. Kirli zihniyetin kirli politikaları sonucu bu gün bir can daha toprağa verdik. Umarım bu toprağa verdiğimiz son olur. AKP’nin Kürtlere dayattığı bir yaşam tarzını Kürtler kabul etmeyecek. Özgürlü için mücadelemiz sürecek."

PKK’lı Piranoğlu’nun annesi Naciye Piranoğlu ise, "Bu kan bir an önce durdurulsun, kanla nereye kadar gidilebilecek. Kardeşlik olsun. Benim oğlum haklı bir dava için yaşamını yitirdi. Başka analar oğullarını kaybetmesin istiyorum, tüm Kürdistan’ın başı sağolsun" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler