PKK çekilirken kim ne yapacak?

Hükümet PKK'lıların yurtdışına çekilmesiyle ilgili yeni bir çalışma başlattı. Çalışmanın içeriği için henüz resmi bir açıklama olmasa da, hazırlanan çalışmada, Valilerin yetki ve sorumlulukları ayrıntılandırılacak. Böylelikle de TSK'nın yetkisiz kalması ö

PKK çekilirken kim ne yapacak?

Hükümet PKK'lıların yurtdışına çekilmesiyle ilgili yeni bir çalışma başlattı. Çalışmanın içeriği için henüz resmi bir açıklama olmasa da, hazırlanan çalışmada, Valilerin yetki ve sorumlulukları ayrıntılandırılacak. Böylelikle de TSK'nın yetkisiz kalması önlenecek. PKK çekilirken müdahale etmeyerek suç da işlenmemiş olacak. Yapılan çalışma çekilme tartışmalarına da netlik kazandırmış olacak. Fakat bazı yayın organlarında bu çalışma protokol olarak izah ediliyordu.


ÇIKIŞ PROTOKOLÜ DEĞİL
Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, düzenlediği basın toplantısında, yapılan çalışmaları doğrulayarak yapılan speküleasyonlara dikkat çekti. Bazı gazetelerde adına "çıkış protokolü" denen bir protokolden söz edildiğini hatırlatan Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in İstanbul'da yaptığı açıklamada böyle bir protokolün olmadığını ifade ettiğini vurguladı.

ÇELİK YAPILAN ÇALIŞMAYI ANLATTI
"Böyle bir protokol yoksa ya bu nedir? sorusu akıllara gelebilir. Ben ona cevap vereyim" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Yapılan şey şudur; 1996 yılında çıkan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 10. maddesinin (d) bendine göre yapılan bir çalışma var şu anda. Daha önce EMASYA protokolü de bu kanunun sözünü ettiğim ilgili maddesine dayandırılarak çıkarılmıştı. Hükümetimiz döneminde EMESYA protokolü iptal edildi. Yapılan işin mahiyetini, bu okuyacağım bölüm ifade eder. Orada ne yazıyorsa o yönde bir çalışma yapılıyor. İlgili bölüm şu; (Birden fazla ili içine alan olaylarda ilgili valilerin isteği üzerine aynı veya farklı askeri birlik komutanlarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda, iller veya kuvvetler arası işbirliği koordinasyon, kuvvet kaydırılması, emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususlar, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülür)."

"SÖZÜ EDİLEN ŞEY ESASLARIN BELİRLENMESİDİR"
Bugün gazetelerde yer alan ve adına "çıkış protokolü" denen şeyin protokol olmadığını vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kanuna göre, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında sözünü ettiğimiz hususlarla ilgili olarak esasların belirlenmesinden ibarettir. Bununla ilgili yapılan bir çalışma medya tarafından ele geçirilmiş, neticede yapılan bir çalışmadır. Belki daha ham haldeyken, çalışma devam ederken elde edilmiş haberdir, bu bir protokol değildir. Sözü edilen esasların belirlenmesidir. EMASYA protokolü ortadan kalktıktan sonra bu alanda bir boşluğun varlığı hissedildi ki bu süreçte üzerine vazife düşen, iş düşen bu sürecin olmazsa olmazları konumundaki İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bu anlamda bazı esasların belirlenmesiyle ilgili olarak bir çalışma yürütüyor, işin özü budur"

"KİMİN NE YAPACAĞI PLANLANIYOR"
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Çelik, "Yapılan çalışmadan, Türkiye'den çıkışın esaslarını anlasak doğru olur mu?" sorusuna, "Burada yapılan şudur; kimin ne yapacağıyla ilgilidir. Polis teşkilatımız, korucular, jandarma teşkilatımız İçişleri Bakanlığına, kara, hava ve diğer unsurlar Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlıdır. Burada belirlenecek esaslar, koordinasyonun düzenli yürümesi için herhangi bir sıkıntıya meydan verilmemesi için ortaya konacak esaslardır" yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem