'PKK BDP olacak'

 BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “BDP’yle müzakere sürdürüyorsun ya da görüşmeler yapıyorsun. Diyorsun ki, BDP aslında terörden besleniyor, terör BDP olmasaydı bu kadar sürmezdi. Şimdi sen ‘terörün tas

'PKK BDP olacak'

 

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “BDP’yle müzakere sürdürüyorsun ya da görüşmeler yapıyorsun. Diyorsun ki, BDP aslında terörden besleniyor, terör BDP olmasaydı bu kadar sürmezdi.
 
Şimdi sen ‘terörün tasfiyesi’ diye bir proje başlattığına göre BDP’yi de tasfiye etmek istediğini söylüyorsun. Böyle olur mu? BDP tam tersine asıl aktör olarak, PKK silahlı alandan silahsız alana geçtikten sonra PKK BDP olacak demektir, bunun başka yolu var mı? 300 PKK yöneticisini genel af olmadığı için bir kenara koydun, geriye kalan on binlerce insan ne olacak? Bunlar siyaset yapacak” dedi.
 
-“AKP İŞLERİ KOLAYLAŞTIRMIYOR”-
 
AK Parti’nin baştan beri yanlış hareket ettiğini düşündüğünü dile getiren Kürkçü, “Evet bir müzakere yapması ve bunu bir açılıma dönüştürme eğilimi önemli. Bizi tamamen başka bir evreye taşıyor, bu bir gerçek. Ama bunu yaparken Meclis’teki tüm partileri, mümkünse BDP’yi by-pass ederek bunu yapma eğiliminin ürünü bu. CHP sürece katılsın ama nasıl katılsın? Kendimizi onların yerine koyalım. Tamamen iyi niyetli olduklarını düşünelim. Bize kimse bilgi vermiyor. Size kredi açıyoruz diyoruz. Senin kredin batsın lazım değil diyor. Ardından sürece katılın diyor. Bilgi diyoruz, bilgi verilmiyor. Hiçbir politik parti kendisinin bu şekilde muhatap alınmasına razı olmaz. Ben AKP’nin işleri kolaylaştırmadığını düşünüyorum” dedi.
 
-"GERİYE KALANLAR SİYASET YAPACAK"-
 
AK Parti’nin bu süreci problemsiz götürebilecek yolları bulabileceğine dikkat çeken Kürkçü, şöyle konuştu:
 
“AKP kamuoyunu daha iyi yönlendirebilirdi. Ben bunun yapılmadığını düşünüyorum. Ben bir internet sitesinin sorduğu soruya verdiğim cevapta da belirtmiştim; bazen Başbakan’ın ağzından çıkanı kulağı duymuyor. Bir ruh doktoruna ihtiyacı var dedim. Şunun için dedim: BDP’yle müzakere sürdürüyorsun ya da görüşmeler yapıyorsun. Diyorsun ki, BDP aslında terörden besleniyor, terör BDP olmasaydı bu kadar sürmezdi! Şimdi sen ‘terörün tasfiyesi’ diye bir proje başlattığına göre BDP’yi de tasfiye etmek istediğini söylüyorsun.
 
Böyle olur mu? BDP tam tersine asıl aktör olarak, PKK silahlı alandan silahsız alana geçtikten sonra PKK BDP olacak demektir, bunun başka yolu var mı? 300 PKK yöneticisini genel af olmadığı için bir kenara koydun, geriye kalan on binlerce insan ne olacak? Bunlar siyaset yapacak. Bunlara siyaset alanı tanımıyorsun. Siyaset yapan BDP’yi tasfiyeye çalışıyorsun. Burada hala özgürlükçü ve demokratik yaklaşım değil güvenlikçi yaklaşım var. Süreçte bunun ağırlık taşıdığını görüyoruz. Ya da en azından AKP açısından böyle gitmek istediğini görüyoruz. Bu hala tamamlanmaya çalışılan birinci aşama için bile oldukça pürüzlü. Fakat yine de ben bunun açılan yolun çığır açan yeni bir dönem olma gerçeğini gölgelemeyeceğini düşünüyorum.”
 
-“AKP’NİN DE TAMAMEN ÇÖZÜMCÜ BİR POZİSYONDA OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”-
 
Sürecin Öcalan’ın gayretleri sayesinde rotada tutulduğunu düşündüğünü anlatan Kürkçü, “Benim anladığım Öcalan Eylül’e kadar bitmesini istiyor, silahlı güçlerin alandan çekilmesi konusunun. Eğer bu olabilirse ya da buna paralel Öcalan adada daha çok çalışma imkanı bulursa, yani bizler de adaya gidip görüşebilir duruma gelirsek o zaman süreç hızlanabilir.
 
Fakat ben Hükümetin bu süreçte kontrollü gittiğini, milliyetçi tabanla arayı iyi tutarak yürümek istediğini görüyorum. Bu belki onlar için bir zarurettir. Çünkü AKP’nin de tamamen çözümcü bir pozisyonda olmadığını düşünüyorum. Hem teşkilat hem milletvekili olarak. MHP’liler bazen onlardan daha ılımlı geliyor insana. Bu güçlükleri aşmak için bu retorikle yürüyor. Ama Tayip Erdoğan bu sürece girerken, aklında tuttuğu 3 seçim vardı. Onlarla ilgili de yeni rejime yeni şekil verirken olanakları düzenleme. Barış onlar için bu sürecin bir manipülatörü. Bizim içinse barış başlı başına bir amaç. Çatışmasızlığı sağlamak ve genel bir demokratik alan kazanmak. Hükümet o alan o kadar demokratik olmasa da olur diye düşünüyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem