Özel Yetkiye Hakan Fidan ayarı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT’çi, KCK soruşturmasını yürüten Savcı Sarıkaya’nın çağrısına uymadı. MİT savcılığa verdiği itiraz dilekçesinde “Yetkiniz yok. Başbakanlık’tan izin almanız lazım. Dosyayı Ankara’ya gönderin” dediİstanbul Özel Yetkili Cumhu

Özel Yetkiye Hakan Fidan ayarı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT’çi, KCK soruşturmasını yürüten Savcı Sarıkaya’nın çağrısına uymadı. MİT savcılığa verdiği itiraz dilekçesinde “Yetkiniz yok. Başbakanlık’tan izin almanız lazım. Dosyayı Ankara’ya gönderin” dedi

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş’in de aralarında olduğu 5 kişinin dün ifade vermesi bekleniyordu. Ancak Fidan ve diğer MİT yöneticileri dün ifade vermek için Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelmedi. MİT’çilerin, ifadeye gelmeyeceğine dair herhangi bir mazeret bildirmediği öğrenildi.

Seçen açıkladı
Sabah saatlerinden itibaren süren bekleyiş, 15.30 sıralarında İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen’in açıklamasıyla sona erdi. İfadeye çağırılan Mit mensuplarıyla ilgili olarak MİT Hukuk Müşavirliği ’nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ’na yazı gönderdiğini belirten Seçen, “Görev ve yetki itirazında bulundular. Bir suç unsuru varsa bunun görevle ilgili olduğunu ve Başbakanlıktan izin alınması gerektiğini belirttiler. Ayrıca Ankara ’da bu konuda bir soruşturma olduğunu ve dosyanın yetkisizlik kararı verilerek Ankara ’ya gönderilmesini istediler” dedi. Seçen, zarfla gelen iki sayfalık yazının savcılıkça değerlendirmeye alındığını da sözlerine ekledi.

Ankara’da soruşturma var
MİT’ten gelen yazıda, Ankara’da da konuyla ilgili bir soruşturma olduğu belirtilerek dosyanın yetkisizlikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi istenildi. MİT’in Ankara’ya gönderilmesini istediği soruşturmanın Oslo görüşmelerine ilişkin Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nda CHP’nin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma olduğu öğrenildi.

Savcılık inceliyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT’in söz konusu itirazları ve taleplerini incelemeye aldı. Konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın birkaç gün giçerisinde karar vereceği ve kararını MİT’e bildireceği öğrenildi. İfadeye gelen olmamasının ardından soruşturma savcısı Sadrettin Sarıkaya ve Başsavcı Vekili Fikret Seçen yarım saat arayla adliyeden ayrıldı.

KRİZ BÜYÜYEBİLİR
İtiraz başvurusunu incelemeye alan savcılığın, itirazı kabul ederek dosyayı Ankara’ya göndermeyi kabul etmesi gibi, itirazı da dosyayı Ankara’ya göndermeyi de reddetmesi ihtimali bulunuyor. Bu durumda eski ve yeni MİT yöneticilerinin ifade vermek üzere savcılığa gitmeleri yeniden gündeme gelecek. Böyle bir gelişmenin ise dün itirazla tansiyonu düşen krizin daha da büyümesine yol açabileceği belirtiliyor. Özel yetkili savcılığın ifade için “zorla getirtme” yetkisi bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Görevsizlik reddedilirse yakalama bile çıkabilir
Hukukçulara göre savcılık, görevsizlik ve yetkisizlik talebini reddederse, MİT yöneticilerine ifadeye gelmeleri için yazılı bir tebligat gönderilecek. Eğer bu tebligatın ardından da ifadeye gelmezlerse, kaçak durumuna düşecekler ve savcının haklarında yakalama kararı çıkartması gündeme gelecek.

‘Genelkurmay Başkanı bile ifadeye geldi’
Eski DGM Savcısı Mete Göktürk: Cumhuriyet savcılarının kim olursa olsun ifadeye çağırma hakkı vardır. Çünkü bakılan suçlar, terör ya da katalog suçlarıdır. Yasa açık. Yapılan yasalar bu konuda özel yetkili cumhuriyet savcılarına bu yetkiyi vermiş durumda.

Bu zamana kadar kuvvet komutanları ve Genelkurmay başkanı savcılık tarafından getirilmişse neden MİT Müsteşarı getirilmesin. Eğer gelmezlerse tabii ki yakalama kararı çıkarılabilir.

‘Dosyanın Ankara’ya istenmesi bile çifte standart’
Avukat Celal Ülgen: Generallerin görev suçları ile ilgili biz her zaman itirazlarda bulunmuştuk. Ancak bizim bu itirazlarımız bu konularda özel yetkili mahkemelerin görevli olduğu gerekçesi ile reddedildi. Eğer savcılık itirazı kabul ederse bu yargıda çifte standarttır.

Terörle ilgili bir soruşturma varsa, bu konuda kim olursa olsun ifade vermesi gereklidir. Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı bile terör suçu yüklenerek tutuklandı. Dosyanın Ankara’ya gönderilmesinin istenmesi bile bir çifte standarttır. Hakan Fidan’ın PKK ile Abdullah Öcalan arasında köprü olduğu iddia ediliyor bu konuda kesinlikle ifade vermesi gerekmektedir.

Biz kimsenin tutuklanmasını tutuklu yargılanmasını istemiyoruz. Ancak Hakan Fidan kendisi ile ilgili sosyal medyaya yansıyan iddiaları açığa çıkarmak zorundadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler