Özel Yetkili Mahkemeler kalkıyor

  Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yarın Meclis Genel Kurulu'na gelmesi beklenen 3. yargı paketine ilişkin yaptığı değerlendirmede, kaldırılması düşünülen özel yetkili mahkemelerin (ÖYM), halen süren davalar sonuçlanana kadar görevine devam ede

Özel Yetkili Mahkemeler kalkıyor

 

 

Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yarın Meclis Genel Kurulu'na gelmesi beklenen 3. yargı paketine ilişkin yaptığı değerlendirmede, kaldırılması düşünülen özel yetkili mahkemelerin (ÖYM), halen süren davalar sonuçlanana kadar görevine devam edeceğini söyledi.

 

Meclis'te gazetecilere açıklama yapan AK Partili Mustafa Elitaş, "Düzenlemeyle ağır ceza mahkemeleri yetkili olacak. Devam eden davalar sonuçlanana kadar mevcut mahkemeler görevlerine devam edecek." ifadelerini kullandı. Elitaş, "Bu mahkemeler işlevlerini tamamlıyor, cumartesi Meclis Genel Kurulu'nda 3. yargı paketi görüşülecek." diye ekledi.

 

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması konusunda muhalefetin de kabul ettiği düzenlemenin hazırlandığını belirten Elitaş, muhalefet partilerinin de itiraz etmediğini söylediği düzenleme için uzman hukukçulardan görüş aldıklarını aktardı.

 

CHP VE BDP, İKTİDARLA AYNI DÜŞÜNÜYOR

 

Elitaş, "Dün muhalefet yetkilileri ile grup başkan vekilimiz görüşme yaptı, onların da kanaatlerini aldılar. İki muhalefet partisi olumlu yaklaştıklarını ifade ettiler. MHP bir konuda, tek bir mahkemeyle devam etmesi konusunda kanaatlerini belirttiler. Anladığımız kadarıyla onlar da ÖYM'lerin kaldırılmasıyla ilgili iktidarla aynı görüşteler." ifadesini kullandı.

 

ÖYM'LER İŞLEVLERİNİ TAMAMLAMAK ÜZERE

 

Ak Parti Grup Başkan Vekili sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat şunun altını özelikle çizmek istiyorum ki bugüne kadar devam eden davaların, Balyoz gibi diğer darbe teşebbüsü ile ilgili davaların sonuçlandırılmasına kadar mevcut mahkemeler görevlerine devam edecekler. Bu süreçten sonra zaten demokratikleşme yolunda çok önemli adım atmış, 28 Nisan 2007 demokratikleşme tarihi için çok önemli bir dönüm noktası olduğundan bugüne kadar geçen süre içerisinde 5 yıllık zaman Türkiye'nin demokratikleşmesi ve demokrasiyi engelleyecek bütün unsurların ortadan kaldırılmasıyla ilgili işlevler tamamlanmıştır. ÖYM'ler normal ülkelerde olmaması gereken mahkemelerdir. Onlar belki istisnai olarak bazı şeyler anlamında durabilir, ama artık Türkiye normalleşme sürecinde hızlı adımlarla ilerlemekte ve ÖYM'ler işlevlerini tamamlamak üzeredir."

 

ÖYM'LERİN DAVALARINA AĞIR CEZA MAHKEMELERİ BAKACAK

 

ÖYM'lerin yerini hangi mahkemelerin alacağına ilişkin bir soru üzerine Elitaş, şunları söyledi: "O konuyla ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Şu anda net olan sonuçlar ortaya çıkmadan kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermek istemiyorum. Bu konuda uzman hukukçularla fikir alışverişinde bulunuyorlar. Onun yerine konulacak şey değil, ÖYM'ler darbe davaları ile ilgili kısmı sonuçlandıracaklar. Daha sonra bu konuyla ilgili varsa meseleler ağır ceza mahkemeleri görevli olacak. Bazı gazetelerde çeşitli alternatif projeler ortaya sunuluyor. Onunla ilgili net bir gelişme yok."

 

ÖYM'lerin kaldırılmasının yer aldığı 3. yargı paketi ile ilgili düzenlemeyi yarın Meclis'e getireceklerini hatırlatan Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, "Muhtemelen cumartesi günü 3. yargı paketinin çıkacağını tahmin ediyoruz." şeklinde sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem