Özel Harekatçılar Suriye sınırında

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Suriye sınırında tampon bölge kurulabilir" sözlerinin ardından dikkatler bir kez daha Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) çevrildi. TSK'nın Aralık ayından bu yana sınıra özel harekat timleri konuşlandırdığı öğrenildi. Ankara Güve

Özel Harekatçılar Suriye sınırında

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Suriye sınırında tampon bölge kurulabilir" sözlerinin ardından dikkatler bir kez daha Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) çevrildi. TSK'nın Aralık ayından bu yana sınıra özel harekat timleri konuşlandırdığı öğrenildi. Ankara Güvercinlik'te konuşlu Jandarma Özel Harekat (JÖH) birliklerinden, istihkam sınıfı personeliyle birlikte 700 kişi kademeli olarak Suriye sınırına kaydırıldı.

ESAD REJİMİNDEN KAÇANLAR
Tampon bölgenin asıl amacının Esed rejiminden kaçmak isteyen Suriyeliler'in güvenliğini sağlamak olduğu belirtiliyor. Türkiye, tampon bölge kurarak insani yardımın yanı sıra mülteci görünümlü PKK sempatizanlarına karşı da önlem almış olacak. Sınırdaki yığılmanın önlenmesi için yaklaşık 800 yüz askerden oluşan bir taburun tampon bölge oluşturarak göçmenlerin, Türkiye'ye giriş yapmadan güvenliğini sağlanması da hedefleniyor. Bölgede olası bir gerginliğin yaşanması durumunda görev yapması için sınıra kaydırılan timler kurulacak tampon bölgede çalışacaklar.

KÜÇÜK AMA VURUCU TİMLER
Tampon bölgede büyük birlikler halinde değil, 10'ar kişilik küçük ve vurucu timlerin görev yapacağı ifade ediliyor. Suriye sınırına takviye edilen JÖH, nokta operasyon timi olarak biliniyor. Personel, tim içerisinde bulunan görevlerine uygun olarak, komando, yakın koruma, silah sistem, istihbarat ve bomba imha kursları aldı. JÖH timleri özellikle terörle mücadelede Jandarma'nın bel kemiği olarak değerlendiriliyor.

GÖÇ EĞİTİMİ VERİLDİ
Sınıra kaydırılan birliklere Suriyeli göçmenlerin içeriye geçişlerini önlemek için "Orantısız güç kullanmadan ikna eğitimleri" verildi. Benzer eğitimler askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren ancak geçen yıl kaldırılan EMASYA kapsamında veriliyordu. Jandarma Özel Harekat, Suriye tarafından gelecek olası bir silahlı tacize karşı da teyakkuzda bekliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem