Özel harekat uzaktan kumanda ile vuracak

 Son dönemde terörle mücadelede Silahlı Kuvvetler'le birlikte başarılı bir performans sergileyen Özel Harekât Daire Başkanlığı, uzaktan kumandalı atış sistemleri almak için çalışmalara başladı. Yerli ve yabancı firmalarla görüşülerek teklifler alındı. Atı

Özel harekat uzaktan kumanda ile vuracak

 

Son dönemde terörle mücadelede Silahlı Kuvvetler'le birlikte başarılı bir performans sergileyen Özel Harekât Daire Başkanlığı, uzaktan kumandalı atış sistemleri almak için çalışmalara başladı.
 
Yerli ve yabancı firmalarla görüşülerek teklifler alındı. Atış testleri tamamlandı. Bu sistemler, nöbetçilerin daha güvenli bir bölgede konuşlandırarak nöbet tutmasını sağlamak ve baskın tipi terörist ateşinden korumak maksadıyla tasarlanıyor. Kulelerin üzerine askerin ya da polisin kullandığı silahlar yerleştiriliyor. 360 derece dönebilen bu silahlar, karakolun içinden uzaktan kumandalarla ateşleniyor.
 
Böylece güvenlik birimleri, teröristle karşı karşıya gelmeden, adeta bilgisayar oyunundaymış gibi belirlenen hedeflere ateş açabiliyor. Gece ve gündüz kameralarıyla desteklenen sistem, terörle mücadelede güvenlik birimlerinin elini güçlendirecek.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı'nın almaya karar verdiği uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformları şebeke elektriği ile çalışıyor. 
 
Söz konusu platformun üzerine iki tüfek aynı anda yerleştirilebiliyor. Operasyon sırasında makineli tüfekte bir sorun meydana geldiği takdirde ikinci silaha bir düğme yardımıyla geçilebiliyor. Komuta çubuğu kullanılarak yönlendirilen sistem, araziyi önceden planlanmış rotalarda gözetliyor.
 
Arazide istenilen bölgeleri yakın planda büyüterek izliyor. Görüntü işleme yazılımı sayesinde arazideki her türlü hareketi algılıyor. Bu tür sistemler, hareketi hedef olarak tanımlandığında otomatik konumda ise takip durumuna geçiyor. Rüzgâr ve benzeri sebeplerle oluşan hareketlenmeleri değerlendirerek yanlış alarma neden olmuyor.
 
Terörist, karakola yaklaştığında alarm veriyor. Ayrıca hedefin menzilini ölçüyor. Hedef belirlendikten sonra, karakolun içindeki asker komuta çubuğundaki tetiği kullanarak düşman unsurlara ateş açabiliyor.
 
Konuyla ilgili bilgi veren Savunma kaynakları, “Bu tür sistemler aslında çok daha önceden kullanıma alınmalıydı. Güvenlik birimlerinin verdiği şehit sayısı azaltılabilirdi. Fakat yine de Özel Harekât önemli bir adım atıyor. Bu sistemler, Özel Harekâtçılara teröristler karşısında hem teknolojik hem de psikolojik üstünlük sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen bir proje çerçevesinde, uzaktan komutalı atış ve gözetleme sistemlerinin terörle mücadelede kullanılan bazı kara platformlarının üzerine de yerleştirilebileceği kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler