ÖTV'nin freni yok!

Geçen yıl kasım ayında toplam 10 adet lüks araç satılırken bu yıl özel tüketim vergisindeki artışa rağmen lüks araç satışı 37 adede çıktı. ÖTV zammından sonra gelen iptallere rağmen BMW 6 serisi 5 adetle son iki yılın en yüksek kasım ayı satışına imza att

ÖTV'nin freni yok!

Geçen yıl kasım ayında toplam 10 adet lüks araç satılırken bu yıl özel tüketim vergisindeki artışa rağmen lüks araç satışı 37 adede çıktı. ÖTV zammından sonra gelen iptallere rağmen BMW 6 serisi 5 adetle son iki yılın en yüksek kasım ayı satışına imza attı. Rakamlar süper lüks araç tutkunlarının araç satın alırken ‘vergisine’ çok fazla bakmadıklarını da ortaya koydu. 

Otomobil satışlarının geleneksel olarak arttığı yılın son üç ayına girilirken özellikle lüks araçların satışını “frenlemek” üzere artırılan 1.6 litre ve üstü araçların ÖTV oranı, toplam satışlarda kendini hissettirdi, ancak lüks ve süper lüks otomobilere olan talepte bir değişim olmadı. En çarpıcı örnek ise kasası yenilenen BMW 6 serisi oldu. Geçen yıl 12 ay boyunca 6 adet satılan 6 serisi, bu yıl ÖTV'nin yüzde 130 olduğu kasım ayında 5 adetle son iki yılın en yüksek aylık satış rakamına ulaştı. Geçen yıl 12 ayda toplam 7 adet satılan araç bu yıl 11 ayın sonunda 19 adetlik satış rakamına yükseldi. Özellikle süper lüks araçları etkilemesi beklenen ve 15 Ekim’den itibaren yürürlüğe konan ÖTV artışı eylül ayında verilmiş olan siparişlerin her ne kadar bir kısmının iptaline neden olduysa da, markaların artışın en az yarısını fiyatlara yansıtmama kararını almasından sonra, lüks ve süper lüks araçların satışını hızlandırdı.  

YÜZDE 270'LİK ARTIŞ

Lüks otomobil müşterisi yeni yılla birlikte kampanyaların sona ereceğini ve ÖTV artışının tamamının fiyatlara yansıyacağını düşünerek, fiyatının yüksekliğine aldırmadan otomobil alma kararı verdi. Geçen yıl kasım ayında toplam 10 adet süper lüks araç satılmışken, bu yılın kasım ayında Ferrari, Maserati, Bentley, BMW ve Mercedes gibi markaların en pahalı araçlarının bulunduğu bu sınıftaki satışlar yüzde 270 oranında artarak 37 adete çıktı. Buna karşın geçen kasımda 326 adet satılmış olan süper lüks SUV tipi araçların satışı ise bu yılın kasım ayında dramatik biçimde gerileyerek 144 adede düştü.  

BMW 6 SERİSİ REKOR KIRDI

BMW'nin yenileneceği için eylül ayından itibaren sipariş aldığı ve kasımda 10 adet teslim etmeyi planladığı yenilenen 6 serisinde, ani ÖTV artışı 5 adet siparişin iptal edilmesine neden oldu. Ancak yine 6 serisinin kasım ayındaki 5 adetlik satışı bir ay içinde gerçekleşen en yüksek 6 serisi olarak tarihe geçti. BMW geçen yıl 12 ay boyunca sadece 7 adet sattığı bu modelinden bu yıl 11 ayın sonunda 19 adetlik bir rakama ulaştı.

FERRARİ SATIŞLARI ARALIKTA DA DEVAM EDİYOR

Fiyatların yeni yılda daha artacağı beklentisi süper lüks araç müşterilerinin ilgisini azaltmadı. ÖTV artışından sonra toplam fiyatı 3 milyon TL ‘ye yakalaşan iki otomobil satan Ferrari, aralık ayında da satış yaptığını açıkladı.

EN BÜYÜK SATIŞI MERCEDES YAPTI  

Marka/Model      Satış adeti       Fiyatı (TL)*

BMW 6 Serisi            5                  450.000

Ferrari 458 İtalia      1              1.200.000

Ferrari FF                   1              1.500.000

Maserati GT              2                 720.000

Mercedes CLS          25               385.000

Porsche Carrera         3                510.000

Toplam                       37            17.545.000

 

*Ortalama başlangıç TL

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler