Ortaylı: "Harf inkılabını sadece Türkiye yapmadı"

Tarih Profesörü İlber Ortaylı, harf inkılabının sadece Türkiye'de yapılmadığını, Almanya, Rusya ve Çin gibi ülkelerde de yapıldığını söyledi.Profesör İlber Ortaylı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'a geli

Ortaylı: "Harf inkılabını sadece Türkiye yapmadı"

Tarih Profesörü İlber Ortaylı, harf inkılabının sadece Türkiye'de yapılmadığını, Almanya, Rusya ve Çin gibi ülkelerde de yapıldığını söyledi.

Profesör İlber Ortaylı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişinin 87'inci yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Yılmaz İçöz Sahnesinde yapılan etkinliğe Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, tarih Profesörü İlber Ortaylı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Ortaylı, harf inkılabının ülkeler için bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Ortaylı, harf inkılâbının bütün milletlerin hatta Avrupa ülkelerinde yapılan devrim olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Mesela Almanya 18'inci asırdan sonra kurent dediğimiz yazı biçimini kaldırmıştır. Rusya, ihtilaldan sonra imlasını düzeltmiştir. Bir takım harfleri ortadan kaldırmıştır. Bu harf inkılâbı bütün milletler arasında gerçekleştirmiştir. Şu an Çin Halk Cumhuriyetinin en büyük sorunu harftir. Ne ekonomiktir ne üretim meseleleridir. Bunlar ne yapacaklarını bilemiyor kendileri için bile kullandıkları yazı şeklini kullanmıyorlardı. Eğer o yazı bir iletişim aracıysa tabi bunlarında büyük sorunları vardı. 1928 yılında tartışma konusu olan kanunda çıkıyor. Türk harfleri şu an tartışacak durumda değildir."

Söyleşinin ardından Profesör İlber Ortaylı, hayranlarına imza dağıttı.

(;HA)

Ortaylı:

Ortaylı:

Ortaylı:

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem