Orta yaş 41'den 53 yaşına çıktı!

Benenden Health isimli sağlık kuruluşu tarafından İngiltere'de 2000 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada, 50 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yarısı kendini orta yaşta görmediğini ifade etti. 10 kişiden sekizi de genç, orta yaş, yaşlı ayrımının fiziksel bi

Orta yaş 41'den 53 yaşına çıktı!

Benenden Health isimli sağlık kuruluşu tarafından İngiltere'de 2000 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada, 50 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yarısı kendini orta yaşta görmediğini ifade etti. 10 kişiden sekizi de genç, orta yaş, yaşlı ayrımının fiziksel bir durumdan ziyade psikolojik bir durum olduğu görüşünde. Peki 53, orta bir yaş mıdır? İşte görüşler...

'Yaşlılık artık 70'li yıllarda başlıyor'
Sanatçı Nilgün BELGÜN:

ORTA yaşın 53'te başlaması araştırması kesinlikle doğrudur. Buna tamamen katılıyorum. Çünkü artık yaşam süresi uzadı. İnsanlar eskiden 60'lı yıllara kadar yaşabiliyordu. Ama bugün seksenleri hatta doksanlı yılları çok rahat görebiliyorlar. Bu yüzden 40 çok genç bir yaş. Doğru olan 50'li yaşlardır. Bana göre 60'lı yıllar bile orta yaştır. Yaşlılık artık 70'li yıllarda başlıyor çünkü.

'Yaşam koşullarının değişmesi yaş durumlarını değiştiriyor'
Psikolog Narek KARASU:

BÖYLE bir durum söz konusu olabilir. İnsanlardaki gelişim eğrisi çizgisi yaş eğrisinde sıklıkla değişimler olabiliyor. Özellikle beslenme şartlarıda buna etkili olabiliyor. Bu gibi durumlar yaşam koşullarını da etkiler. Yaşam koşullarının değişmesi yaş durumlarını değiştiriyor. Örnek vermek gerekirse evlilikler. Evlilik yaşlarının hızla daha geç olması. Ya da bir çocuk eskiden 6 yaşında kavrayabileceği bir olayı şimdi 4 yaşında kavrayabiliyor. Bu gibi durumlar orta yaşın daha yukarı çıkmasını sağlıyor.

'Orta yaşın 10 yıl ileri artması doğal'
Estetik Cerrah Prof. Dr. Mustafa ÖZBEK:
YAPILAN araştırma doğru bir araştırma. 53 yaş bence orta yaş olması çoktan beridir mümkün. Çünkü insanların yaşama kavramı değişiyor.Beslenme durumları değişiyor. Artık doğal ürünlere yöneliyorlar . Kimyasal ürünlerden uzak duruyorlar. Yani daha sağlıklı bir yaşam düzeyine kavuşuyorlar. Bu gibi gelişmeler de insanın yaşama süresini arttırıyor. Böyle devam ettiği sürece de orta yaş on yıl ileri artmasından doğal bir sonuç olamaz.

'İnsanlar o yaşta aktif olarak çalışmakta'
Sosyolog Hakan KOÇAK: -

DÜNYA ve Türkiye'de ortalama yaş kavramı yükseldi. Özellikle Türkiye'de bunu çok iddialı olmasa da görmekteyiz. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra teknolojinin gelişmesi, demokratik durumlar gibi etkenler bunun başında gelmektedir. Bununla birlikte ortalama yaşam süresinin uzamasıyla insanlar 50'li yaşlarında iş hayatında aktif olarak çalışmaktalar. Böyle bir durumun olması da mümkündür.

'53 zihinsel ve duygusal olarak geç bir yaş'
Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan SAMANCI:

BEN 53 yaşının orta yaş olmayacağını düşünüyorum. Zihinsel ve duygusal olarak 53 ,orta yaş için geç bir yaştır. Bunu da şöyle açıklamak lazım. İngiltere'de yapılan bu araştırma oradaki toplum baz alınarak yapılmış. Ama İngiltere Türkiye'ye göre yaşlı bir toplum. Toplum yaşlandıkça orta yaş kavramıda değişiyor. Bundan bir yüzyıl önce 40'lı yaşlar yaşlı bir kavram olarak görülürken şimdi bundan bahsedemiyoruz.

'Orta yaş 53'te başlar diyemeyiz'
CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka:

DÜNYADA ve Türkiye'de tıbbın gelişmesi, artan bilinç sayesinde ortamalama yaşam süresi uzadı. Ama yaşama süresi uzaması süresi uzamasına karşın yaşam kalitesi düştü. Emeklilik yaşları, bunların aldığı maaşlar standartlarının altında. Türkiye'de orta yaş yükselmiştir. Son verilerde bunu açıklıyor. Ama 53 'ün bir orta yaş söylemi olarak net bir şey söylemek imkansız. Bunu resmi olarak açıklamak da bazı sıkıntılara neden olabilir. Ama Cahit Sıtkı'nın bir şiiri vardır.Yaş otuz beş yolun yarısı eder. Onu artık yaş elli yolun yarısı eder diye değiştirmek gerekiyor.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler