"Örgüt liderleri muhatap alınmalı"

BDP ve AK Parti'li üyelerden oluşan TBMM Çözüm Komisyonu çalışmalarını tamamladı. BDP'nin şerh koyduğu rapor da yayınlandı. 450 sayfalık raporda, "teröre" ilişkin tespitler ile sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin öneriler yer alıyor. "Çatışmayı bitirmek iç

"Örgüt liderleri muhatap alınmalı"
BDP ve AK Parti'li üyelerden oluşan TBMM Çözüm Komisyonu çalışmalarını tamamladı. BDP'nin şerh koyduğu rapor da yayınlandı. 450 sayfalık raporda, "teröre" ilişkin tespitler ile sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin öneriler yer alıyor.
 
"Çatışmayı bitirmek için örgüt liderleri muhattap alınmalı"
 
Raporda yer alan önerilerden biri, süreci güçlendirmek için örgüt liderlerinin muhatap alınması önerisi. Raporda, "Devletçe terörist olarak adlandırılan güçleri sürecin içine çekmek ve meşrulaştırmak, şiddetten uzaklaştırmak gibi dönüştürücü ve olumlu bir rol oynar. Bu türden örgütlerin liderlerini muhatap almak, bu liderlerin yapıcı bir rol üstlenmeleri konusunda etkili olacaktır" ifadelerine yer verildi.
 
Barış sağlanırken, tüm liderlerin sürece aktif katılımının sağlanmasının gerektiği vurgulanan raporda, "Katılmayanlar, anlaşmanın dışında tutulanlar yeniden şiddete başvurur" denildi.
 
"Masaya oturmak kadar, masayı devirmemek de gerek"
 
Rapordaki önerilerde  müzakere süreçlerine vurgu yapıldı. Raporda, "Tarafların masaya oturması, aşılması gereken en önemli engel olmakla birlikte sorunun çözüleceği anlamına gelmez.  Masaya oturduktan sonra dikkat edilmesi gereken en hassas nokta masayı devirmemektir" diyerek sürecin sürekli olmasına dikkat çekildi.
 
"Savaştan beslenen çevrelere dikkat edilmeli"
 
Raporda, çatışma sürecinin bitirilmesine, taraflara dolaylı, dolaysız destek verenlerin olumlu yaklaşmayacağı belirtilerek, "Silah tüccarları, çok uluslu şirketler, etnik diaspora, rakip devletler sorun çıkarabilir şaşırmamak gerek" denildi.
 
Çatışma sonrası dönem için de yerel yönetimlerin güçlendirilmesini esas alan bir yönetim anlayışına geçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem