Ordu'da DSİ selin raporunu açıkladı

Ordu'da DSİ sel raporunu açıkladı.

Ordu'da DSİ selin raporunu açıkladı

Devlet Su İşleri (DSİ) Samsun Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Ordu’nun Perşembe ve Fatsa ilçelerinde 5, 6 ve 7 Temmuz tarihlerinde yaşanan sel sonucu meydana gelen taşkın zararlarının tespiti için gönderilen heyetin raporunu hazırladığını belirtti. 

Bölge Müdürü Ahmet Kanık, özellikle 5 ve 6 Temmuz günleri meydana gelen sağanak yağış sonucu Perşembe ilçesi Kırlı mevkisinde Akçoava ve Kacalı Irmağı havzasına metrekareye 160 kilogram, Fatsa’da Ilıca Irmağı havzasında metrekareye 63 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Bu yağışlar sonucunda Akçaova Irmağı debisinin (ırmağın akış hacmi) saniyede 425 metreküp, Kacalı Irmağı’nın saniyede 262 metreküp, Fatsa Çalışlar Irmağı’nın 166 metreküp, Ilıca Irmağı’nın ise saniyede 560 metreküp olarak ölçüldüğünü kaydetti.

“Selin ana sebebi çalı ve molozlar köprüleri tıkamasıdır”

Kanık, dereler üzerinde bulunan köprülerin orta ayaklarının çevreden atılan ağaç ve çalı parçaları sebebiyle tıkandığını ve sel, su baskını ve taşkınların meydana geldiğine dikkat çekti. Kanık, şu bilgileri verdi:
“Meydana gelen sel ve taşkınların ana sebebi ırmaklara atılan ağaç ve çalı parçaları oldu. Perşembe Kacalı Irmağı üzerinde bulunan köprünün orta ayağının sürüklenen ağaçlarla tıkanması sebebiyle taşkın meydana geldi. Bu tıkanma ve taşkınlar sonucunda ırmağın her iyi yanında bulunan 132 metrelik tahkimat duvarları yıkılmış, dere kenarında bulunan çok sayıda ev, işyeri, cami, kapalı spor salonunu ve futbol sahasını su basmıştır. Ayrıca köprü zarar görmüştür. Fatsa-Ilıca Irmağı üzerinde debi ve kesit hesabı dikkate alınmadan yapılan köprüler taşkın suların sürüklediği ağaçlar ve çalılar sebebiyle tıkanmış, çevreye taşan suların yer yer fındıklık ve kivi bahçelerine zarar verdiği tespit edilmiştir. Bu arada zarar gören Ilıca Köprüsü acilen kaldırılmalıdır. Yine Perşembe-Kırlı Mahallesi’nde daha önce lağvedilen Özel İdare tarafından yapılan köprü yetersiz kalmış, sağlık ocağı ve konutlar su altında kaldı. Irmağın etrafındaki 30 metrelik duvar ve 215 metre tahkimat yıkılmıştır. Yalıköy Deresi üzerindeki köprü ayağının tıkanması sonucu meydana gelen su baskınında ev ve iş yerlerini su basmış, derenin mansabında bulunan 20 metrelik duvar yıkılmıştır. Ordu-Fatsa çevre yolu üzerinde viyadük ayaklarının yönlendirmesi ile çevreye taşan sular taşkın yapmış, çok sayıda ev işyeri ve okul su altında kalmıştır. Viyadük altına 200 metre duvar yapılması gerekmektedir.”

“Belediyeler DSİ ile ortak çalışmalı”

Kamu kurumları, özel kuruluşlar ve belediyelerin ırmak yatağında yapacakları her faaliyet için DSİ’den teknik görüş ve izin almak zorunda olduğuna dikkat çeken Ahmet Kanık, “Taşkın alanları belediyelerce ıslah tesisleri gerçekleşinceye kadar iskana açılmamalı, imar planları yapılırken DSİ’nin mutlaka görüş ve müsaadesi alınmalıdır. Irmak üzerindeki köprüler taşkın zararlarının önlenmesi için imkanlar dahilinde tek açıklı olarak yeniden inşa edilmelidir. Özellikle Perşembe ilçesi Hamidiye (Molla) ve Kozağazı Deresi’nin üstü kapalı olan kısımları kentsel dönüşüm programı dahilinde Perşembe Belediyesi’nin girişimi ve takibi ile açılmalıdır. Akarsu yataklarına çevre sakinleri tarafından çöp ve moloz atılmasını önleyici tedbirler alınmalıdır. Ayrıca Samsun-Ordu karayolu üzerinde bulunan köprüler tek açıklıklı olarak yeniden inşa edilmelidir.”







HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler