Ömer Dinçer’den Can Dündar Ve Erdem Gül Açıklaması

Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nden çıkan "Hak İhlali" kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel müracaat hakkının çok ciddi bir hak arama yöntemi olduğunu

Ömer Dinçer’den Can Dündar Ve Erdem Gül Açıklaması

Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nden çıkan "Hak İhlali" kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel müracaat hakkının çok ciddi bir hak arama yöntemi olduğunu belirterek, "İşte bu bir hak arama yoludur ve daha önceden var olmayan bir yöntemi bu ülkede demokratikleşme sürecinde kazandıran bu hükümetle olmuştur" dedi.

Esenler Belediyesi'nin düzenlediği "Düşünce Ekseni" programı kapsamında Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer bir söyleşi gerçekleştirdi. Dinçer, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde "Türkiye'de Değişim Yapmak Neden Bu Kadar Zor?" adlı kitabı üzerinden, Türkiye'de değişimin hikayesini aktardı. Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu'nun da katıldığı programda Dinçer, "Kamu Yönetimi Reformu" konusunda açıklamalarda bulundu. Programın sonunda Prof. Dr. Ömer Dinçer'in 2003-2007 yılları arasında kamu yönetiminde yeniden yapılanma projesi ekseninde yaşanan süreci anlattığı "Türkiye'de Değişim Yapmak Neden Bu Kadar Zor?" kitabı katılımcılara hediye edildi.

Konuşmasında katılımcılara, otoriter bir devletin ritüellerini aktaran Dinçer, "Demokrasi aynı zamanda bir ideolojinin topluma kabul ettirilmesi ve toplumsal değişimin uygulayıcısı olarak vardı. Marks Weber bürokrasiye geniş toplum ve halk kitlesine hizmet götürebilmek için rasyonel bir yapı olarak tarif eder. Ama Türkiye'de bürokrasi, bu yapı özelliği dışında toplumsal değişimi empoze eden ve buna öncülük eden muhteva taşır. Cumhuriyet ilk tarihlerinde bürokratların, kaymakamların, belediye başkanlarının kamu idarecilerinin zorla baloya gitmeleri, halkın bir takım toplantılara ve ritüellere davet edilmeleri bununla alakalıdır. Bizim 19 Mayıs, 23 Nisan törenleri ve benzerlerin pek çoğu otoriter bir devletin ritüeli olarak karşımıza çıkarlar" dedi.

"DEVLET OTORİTESİ VE İDEOLOJİSİ İLK KEZ AK PARTİ HÜKÜMETİNDE SORGULANDI"

AK Parti hükümetinin göreve geldiği 2003 yılından bu yana devlet idaresi, devletin otoriterliğinin ve ideolojisinin sorgulandığını söyleyen Dinçer, "2003 yılında ilk kez AK Parti hükümeti ile beraber Türkiye'de devlet idaresinin, otoriterliği ve ideolojisi yani devlet yönetim paradigması sorgulanır oldu. İlk defa belki sizler bunun nasıl sorgulandığına dair ipuçlarına sahipsiniz ama Türkiye'de sadece söylemde kalmayan devlet vatandaşın hadimi olacak fikri uygulanmaya kondu. Bu çok önemli bir düşünce. Az önce ben kamu yönetim paradigmasında sorgulama oldu dediğim şey bu. Halka hizmet eden bir devlet anlayışının oluşturulması AK Parti'nin Türkiye'ye sunduğu çok önemli bir proje" diye konuştu.

"BU BİR HAK ARAMA YOLUDUR, BU HÜKÜMETLE BİRLİKTE OLMUŞTUR"

Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili Anayasa'dan çıkan karara ilişkin yorumda bulunan Dinçer Anayasa'ya bireysel başvuru hakkının AK Parti hükümeti zamanında olduğunu vurgulayarak, "Anayasa Mahkemesi onların hakların ihlal edildiğine dair karar verdi. İşte bu bir hak arama yoludur ve daha önceden var olmayan bir yöntemi bu ülkede demokratikleşme sürecinde kazandıran bu hükümetle olmuştur. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel müracaat hakkı çok ciddi bir hak arama yöntemiydi. Tabii ki güçlü olan devlet karşısında vatandaşların kendi haklarını arayacakları mekanizmalar üretilebilir. Ombudsmanlık da yine buna benzer bir yöntemdir. Bürokraside size bir haksızlık yapılıyorsa yıllar sürecek. Ama kamu denetçiliği kurumuna giderseniz sizin haklarınızı koruyabilir" şeklinde konuştu.

Program sonunda Dinçer'e hediye olarak el yapımı tablo hediye eden Başkan Göksu, Dinçer'in Esenler'e verdiği destekten bahsederek, "Sayın bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten belki de Esenler için bugüne kadar bir sürü eserimiz var ama Esenler'in tarihine düşülecek en önemli not o eserdir. O gün sayın bakanımızın vermiş olduğu büyük destekle Allah'a hamd olsun o bölgemiz yıkıldı tertemiz hale geldi. Şimdi o bölgenin adını Prof. Dr. Ömer Dinçer Eğitim Vadisi olarak kayıtlara geçtik" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler