Ogün Samast serbest kalabilir!

Tutukluluk sürelerini en fazla üç yıl olarak düzenleyen değişiklik, 31 Aralık 2010’da yürürlüğe girecek. Değişiklikten bazı Ergenekon sanıklarının yanı sıra Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın da yararlanabileceği tartışılıyor.OGÜN SAMAST DA FAYDAL

Ogün Samast serbest kalabilir!

Tutukluluk sürelerini en fazla üç yıl olarak düzenleyen değişiklik, 31 Aralık 2010’da yürürlüğe girecek. Değişiklikten bazı Ergenekon sanıklarının yanı sıra Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın da yararlanabileceği tartışılıyor.

OGÜN SAMAST DA FAYDALANACAK MI

Ceza Muhakemeleri Kanununda yer alan ve tutukluluk sürelerini en fazla üç yıl olarak düzenleyen değişiklik, 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasal değişiklikten bazı Ergenekon sanıklarının yanı sıra Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın da yararlanabileceği tartışılıyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, yürürlük ve uygulama şekline ilişkin yasa, 23 Mart 2005’de kabul edildi. Yasanın tutukluluk sürelerin düzenleyen maddesinin ise 31 Aralık 2010'da yürürlüğe girmesi benimsendi. Bu maddeye göre ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmeyen suçlarda en fazla tutukluluk süresi 1,5 yıl, ağır ceza mahkemelerin görev alanındaki suçlarda ise en fazla 3 yıl olarak düzenleniyor. Böylelikle sanıklar hakkında hüküm verilmeden uzun tutukluluk süresine son verilmesi ve tutuksuz yargılanmaları amaçlanıyor.

SAMAST DA YARARLANABİLİR

31 Aralık 2010’da ‘’Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir’’ hükmü de yürürlüğe girecek.

Bu hükümden 2007 Ocak ayında tutuklanan, Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın da yararlanabileceği belirtiliyor. Samast’ın ‘’Taş atan çocuklar yasası’’ kapsamında davası Çocuk Mahkemesine devredildi. Üç yıl 9 aydır tutuklu bulunan Samast’ın 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla tahliyesi gündeme gelebilecek.

ERGENEKON'DA KISMİ TAHLİYE

Yasa, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise, tutukluluk süresini, en çok iki yıl olarak düzenleniyor ve bu süre, zorunlu hallerde üç yıla kadar uzatılabiliyor. Bu madde hükmünden de ilk etapta, Ergenekon davası tutukluları Ergün Poyraz, Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek yararlanabilecek. 2011 Eylül ayından itibaren de Tuncay Özkan 3 yılı tamamlayacak.

Ancak CMK’nın 252’inci maddesi, Özel yetkili mahkemelerin görev alanındaki bazı suçlar için tutukluluk süresinin iki kat olarak uygulanacağı hükmünü getiriyor. Bu madde bazı Ergenekon sanıklarının 3 yıl tutukluluklarını tamamlasalar bile tahliyelerine engel oluşturuyor.

Ergenekon davasında Ergün Poyraz 27 Temmuz 2007'de, Veli Küçük 22 Ocak 2008'de, Muzaffer Tekin 15 Haziran 2007'de, Doğu Perinçek 21 Mart 2008'de,Tuncay Özkan 23 Eylül 2008'de, Mehmet Haberal 17 Nisan 2009'da, Levent Göktaş 7 Ocak 2009'da, Serdar Öztürk 7 Haziran 2009'da tutuklandı. Gazeteci Mustafa Balbay ise 1 Temmuz 2008'de tutuklandı, 5 Temmuz'da serbest bırakıldı. 6 Mart 2009'da tekrar tutuklandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler